Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto, Ylöjärvi

5.2.2019 klo 15:40

Rauno Kesselin vaalikampanja vakuuttavasti käyntiin

Rauno Kesselin eduskuntavaalikampanja käynnistyi perjantaina Pub Pikku Petessä Ylöjärvellä. Vasemmiston vaaliteemoja esittelemässä oli kolme vasemmistoliiton kansanedustajaehdokasta Pirkanmaalla, kuvassa vasemmalta Virve-Mari Rask, Rauno Kesseli ja Anna Kontula.

Teksti: TERHI HAUKKA, kuvat: AKI LEPPÄNEN
Tiesitkö, että Rauno “Rane” Kesselillä on erinomainen lauluääni? Tai joko tiesit, että hän on pelannut jääkiekkoa kolmannella ja neljännellä sarjatasolla? Nämä, ja varsinkin kansanedustajan tehtävään valmentavat kunnalliset ja maakunnalliset luottamustehtävät, selvisivät Kesselin eduskuntavaalikampanjan vaalistartissa Ylöjärvellä.

Illan aloitti Kesselin (vasemmalla) karaoke-esitys, ”Natalie”. Kansanedustajaehdokkaan vahva ja hyvä lauluääni yllätti varmaan asiaan vihkiytymättömät. Illan musiikista vastasi loistavaääninen vasemmiston ylöjärveläinen kaupunginvaltuutettu Anna Jukantupa. Illan tietokilpailu ei ollut mitään iltapäivälehtitasoa. Parhaiten Rane Kesselin ja vasemmiston historian tunsi Veijo Laitinen (keskellä).

 

Avauspuheessaan Kesseli nosti tärkeimmiksi vaaliteemoikseen ilmastonmuutoksen, perustulon sekä työn murroksen.  

Ilmastonmuutoksen torjumisessa Kesseli painotti kaikkien vastuuta. Yksittäinen kansalainen voi osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen muun muassa käyttämällä julkista liikennettä yksityisautoilun sijaan. Hän korosti myös ympäristöteknologian kehittämisen myönteisiä vaikutuksia työllisyyteen sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin.

Rauno Kesseli on toiminut kunnallisissa luottamustehtävissä jo yli 30 vuotta. Hänellä on kokemusta myös Tampereen seutuhallituksesta, Pirkanmaan maakuntahallituksesta sekä Vasemmistoliiton puoluevaltuustosta

Kesseli kannattaa perustuloon siirtymistä. Perustulo vähentäisi luukuilla juoksuttamista ja vapauttaisi ihmiset luovaan toimintaan ja työntekoon.

Kesseli pohti puheenvuorossaan myös työn murroksen vaikutuksia. Perinteiset työpaikat vähenevät ja työtä on jaettava uudelleen, mikä merkitsee työajan vähentämistä. Tavoitteena onkin kuuden tunnin työaika. Työajan lyhentäminen lisännee myös tuottavuutta.

Mistä sitten otetaan rahoitus uudistuksiin ja muutoksiin? Kesselin keinoina ovat verovälttelyyn sekä harmaaseen talouteen puuttuminen, veropolitiikan uudistaminen sekä ympäristölle haitallisten tukien karsiminen.

Mieltä rauhoittavat sähköautot eivät riitä

Kansanedustaja Anna Kontula kommentoi ilmastonmuutoksen hillitsemisen keinoja ja esitti kolme vaihtoehtoa tulevaisuudelle. Ensimmäinen vaihtoehto on, että talous kasvaa ja ilmastonmuutos pysähtyy. Tämä ei ole nykykeinoin mahdollista. Toinen vaihtoehto on, että ilmastonmuutos kiihtyy, mutta seurauksena meillä ei olisi tulevaisuudessa maapalloa jolla elää. Ilmastonmuutos pysäytetään suostumalla miinusmalliin. Kolmas vaihtoehto on se, ettei puhuta ilmastonmuutoksesta ja tilataan muutama sähköauto mieltä rauhoittamaan ja osoittamaan, että asialle tehdään jotain. Kolmas vaihtoehto on tällä hetkellä Suomen linja ja sillä ostetaan vain pelitilaa tulevilta sukupolvilta.

Kontula kommentoi myös työn murrosta. Tällä hetkellä trendinä on keskiluokan oheneminen yhteiskunnan polarisaation myötä. Historiassa tällainen keskiluokan kutistuminen on nostattanut porvarillisia vallankumouksia. Kun sosiaalinen kierto on pientä, keskiluokan intresseissä ei ole satsata kaikkien ihmisten koulutukseen, koska se vähentää kilpailua hyvistä työpaikoista. Hyvinvointi on ollut mahdollista, kun keskiluokka on ollut suuri ja vasemmisto on saanut silloin tavoitteitaan hyvin läpi. Nyt on paljon työväenluokkaisia lapsia ja nuoria, joilla ei ole mahdollisuuksia sosiaaliseen kiertoon. Odotettavissa on esimerkiksi uusia osuuskuntaliikkeitä ja työväenliikkeitä, jos historia toistaa itseään. Syntyy uusi rinnakkaisyhteiskunta.

Perustulo on Kontulalle läheinen ja tärkeä asia, sillä hän veti vasemmistoliiton perustulotyöryhmää. Vasemmiston perustulomalli perustuu ajatukseen yhteiskunnallisesta osingosta.

Ilta oli mitä lämminhenkisin ja sen piti hyvin kasassa juontajana toiminut kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja, Aki Leppänen.

 

Myös Virva-Mari Rask esitti omat tärkeimmät vaaliteemansa, jotka ovat ympäristö ja koulutus. Ammattikoulutusuudistuksessa on Raskin mielestä paljon hyvää, mutta yrityksillekin tarvitaan koulutusohjelma, jossa on pedagogiikka mukana. Työpaikalla kouluttajan tärkein asia ei voi olla tuottavuus, jos halutaan, että opiskelijan ohjaus toimii hyvin.

Tilaisuuden lopuksi Kesseli lähetti terveisiä niille, joiden mielestä vaaleissa ei kannata äänestää, koska mikään ei muutu.

– Kyllä kannattaa äänestää. Katsokaa mikä kaikki muuttui viime eduskuntavaaleissa, kun poliittinen oikeisto voitti vaalit. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevia on kyykytetty urakalla. Äänestäkää ja tehkää vaalityötä. Galluppien perusteella vasemmistolla on realistinen mahdollisuus toiseen kansanedustajan paikkaan Pirkanmaalla.

Lue lisää muualla verkossa:

Rauno ”Rane” Kesselin eduskuntavaalikampanjasivu (Facebook) .

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *