Näkökulma, Suomi

AILA HOKKANEN

27.2.2019 klo 07:36

Valtiota ei voi johtaa kuin osakeyhtiötä

Aila Hokkanen

Suomen ministerit ovat ihan ulkona yhteiskunnasta. Ei yhteiskunta ole mikään rahan ansaitsemiseen tarkoitettu paikka. Yrittäjyyteen kannustava ja yrittäjiä taloudellisesti tukeva Juha Sipilä sanoi aikoinaan, että pääministerinä hän aikoo johtaa Suomea kuin yritystä. Sipilä otti Suomen yrityksekseen, mutta ei hän ole onnistunut, eikä hän ole ymmärtänyt, että hänen vastuullaan on jokainen suomalainen! Kuulemma Sipilä lausahti, että ”se on sitten varmaan tulos ja ulos”.

Älyttömintä ovat nämä kansainväliset hoiva-alan sijoitusyhtiöt, joiden on pakko saada voittoa, koska osakkeenomistajat ovat sijoittaneet niihin rahaa. Osakeyhtiölaki edellyttää, että osakkeenomistajat saavat rahansa korkojen kera.

Sipilä pohti uutisissa, onko osakeyhtiö hoiva-alalle sopiva yritysmuoto. Järkihän sen sanoo, ettei. Säädettiin hankintalaki, johon olisi voinut sisällyttää sen, ettei veronkiertoa käyttävien yritysten kanssa ole pakko olla tekemisissä. Kilpailutus sopii hyvin huonosti hoiva-alalle. Mutta eipä Sipilä ole ollut valmis tekemään mitään estääkseen veronkiertoa tai hoivan laadun heikentämistä. Hänellä on ollut neljä vuotta aikaa muuttaa asioita.

Aika hyvin on Sipilän hallituksella tuho edennyt. Alkuu monia Suomen valtionyrityksiä hallinnoivan Valtion kehitysyhtiön Vake Oy:n hallintaan siirtyi muun muassa sellaisten valtionyhtiöiden kuin Altian, Nesteen, Postin, Vapon ja Arctian osakkeita. Esimerkiksi valtion omistus Posti Groupissa on 50,1 prosenttia ja Vaken 49,9 prosenttia. Tekeekö Vake Oy itsenäisiä päätöksiä ilman eduskuntaa, ja ohjaako ja hallitseeko se omistuksiaan ja niistä saatavia tuloja yli ja ohi eduskunnan? Kyllä. Valtion Vake toimii markkinaehtoisesti osakeyhtiömuodossa, joten sillä on aktiivisen omistajan laaja keinovalikoima käytettävissään sijoitus- ja kehitystoiminnassa.

Tällä Sipilä ja kumppanit on hakenut ketteryyttä eli demokratian ohitusta. Omistajaohjauksen laki sanoo eduskunnan suostumuksesta osakkeiden luopumista koskevaan päätökseen: valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjauksesta annetun lain 3 §:n 1 momentti määrää:

“Jos valtion yhtiöomistusta koskeva päätös kohdistuu omistus- tai yritysjärjestelyyn, jonka toteuttamisen johdosta valtio lakkaa olemasta yhtiön ainoa omistaja tai luopuu enemmistöstään yhtiössä, päätös voidaan tehdä vain, jos eduskunta on antanut siihen suostumuksensa.  Eduskunnan suostumusta ei kuitenkaan tarvita järjestelyyn, jonka tuloksena syntyvässä uudessa yhtiössä valtiolla on eduskunnan aikaisemman päätöksen mukainen äänivaltaosuus.”

Tarkoitus kuitenkin on, että nämä yhtiöt ja palvelut kriisiytetään pikavauhtia niin, että entiset valtionyritykset saadaan myytyä pois yksityisille. Vain, koska se on ideologinen valinta. Sipilä perusti kehitysyhtiöksi Vake Oy:n, joka on tosiasiallisesti pelkkä myyntikanava, jotta hallitukselle saadaan ikioma budjetti ohi eduskunnan, ja tämähän tapahtui jo vuonna 2016. Vake Oy on vaatimattomalla 2 500 euron osakepääomalla loppukesästä 2016 perustettu yhtiö, joka on Kauppalehden laskelmien mukaan saamassa hallintaansa noin 2,5 miljardin euron varallisuuden. Eli miljoona kertaa osakepääomansa verran.

Vake Oy on pääministeri Sipilän keksintö, ja hänen hallituksensa työkalu, joka on vienyt valtion omaisuudella puuhastelun aivan uudelle tasolle, eduskunnan ulottumattomiin ja liikesalaisuuksien suojaan. Sen on ollut määrä kehittää ja ketteröittää valtion omistuksia. Valtiontalouden tarkastusviraston, VTV:n mukaan yhtiön olemassaolosta ei ole ollut sen paremmin hyötyjä kuin suuria haittoja. Tosin virasto huomauttaa, että Vaken rahojen negatiivinen talletuskorko on aiheuttanut valtiolle yli 300 000 euron tappiot.

Ainoa, mikä vielä voi pelastaa Suomen: suomalaiset äänestävät huhtikuussa nykyiset oikeistopuolueet pysyvästi oppositioon. Siksi jokainen ääni on tärkeä.

Kirjoittaja on vasemmistoaktivisti ja vapaa toimittaja.

*

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *