Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

4.4.2019 klo 11:39

Satu Kosola ja Jouni Sirén läpäisivät olohuonetentin

Kansanedustajaehdokkaat Jouni Sirén ja Satu Kosola läpäisivät kiitoksin Ulla-Leena Alpin järjestämän olohuonetentin.

‒ No olihan tämä aivan muuta kuin istua kolkossa salissa ja kuulla joidenkin puhuvan jollain korokkeella. Täällä jokainen uskalsi puhua ja kaikkia kuunneltiin. Ehdokkaiden ajatuksiinkin pääsi keskustelussa lähemmäksi, kuului osanottajien arvio illan päättyessä.

Entinen kansanedustaja Ulla-Leena Alppi toivotti kansalaisia tervetulleiksi hieman totutusta poikkeavaan vaalitilaisuuteen, olohuonetenttiin. Tentattavaksi hän kutsui Pirkanmaan vasemmiston kansanedustajaehdokkaista Satu Kosolan ja Jouni Sirénin.

Ehdokkaat esittelivät itsensä lyhyesti. Molemmat ovat kasvaneet tamperelaisessa työläisperheessä, jossa arvostettiin kulttuuria ja koulutusta. Satu Kosola opiskeli sosionomiksi ja työskentelee nuorten talo Ohjaamossa. Lempäälän kunnanvaltuutetun muita luottamustehtäviä ovat muun muassa Tampereen Kisatoverien puheenjohtajuus ja Työväen Urheiluliiton valtuuston varapuheenjohtajuus. Vapaa-ajasta suuri osa sujuu urheilun ja liikunnan parissa.

Jouni Sirén oli suuntautumassa hoitoalalle, mutta päätyi sitten opiskelemaan kieliä ja on viimeiset 25 vuotta toiminut käännösalan osuuskuntayrittäjänä. Tamperelainen varavaltuutettu on myös Tampereen vasemmiston puheenjohtaja ja Suomen Rauhanpuolustajien varapuheenjohtaja. Vapaa-ajallaan hän viihtyy myös siirtolapuutarhassa.

Tentin ohjaaja Ulla-Leena Alppi pyysi ehdokkaita esittelemään tärkeimpänä kokemansa ajankohtaisen teeman keskustelun pohjustukseksi. Nuorten parissa toimiva Satu Kosola kertoi, että ammatillisen koulutuksen pilaaminen epäonnistuneella uudistuksella näkyy järkyttävällä tavalla hänen jokapäiväisessä työssään. Opettajien joukkomittainen irtisanominen on jättänyt nuoret tuuliajolle.

Keskustelussa monet osanottajat kertoivat omista havainnoistaan nuorten hämmennyksestä ja epätoivosta. Useimmat nuoret tarvitsevat opettajan henkilökohtaista ohjausta. Tilanne on hankala myös yrittäjien kannalta. Heille tulee työharjoitteluun oppilaita, jotka eivät osaa juuri mitään.

Jouni Sirénin kärkiteema oli julkisten palvelujen ja julkisen omaisuuden tuhoamisen lopettaminen. Yhteiskunnan palveluja ja resursseja on annettu ulkoistuksella ja yksityistämällä attendojen, esperien ja carunoiden käsiin. Näille yrityksille tärkeintä on voitto ja verojen välttely.

Keskustelu siirtyi maahanmuutto- ja erityisesti pakolaiskysymyksiin. Niistäkään ei tentattavien ja tenttaajien välillä syntynyt erimielisyyksiä. Hätään joutuneita ihmisiä on autettava, ja Suomen allekirjoittamista ihmisoikeussopimuksista on pidettävä kiinni. Pakolaisissa, kuten kaikissa ihmisryhmissä on myös rikollisia. Oikeusvaltiossa tuomioistuin tuomitsee rikolliset kuten laki määrää, mutta kokonaista ihmisryhmää ei tule tuomita.

Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset, yksityistämisvimma ja muukalaisvihamielisyys liittyvät kaikki samaan maatamme kalvaneeseen oikeistolaistumiskehitykseen. Oikeiston vyörytys ei ole jättänyt rauhaan myöskään kulttuurielämää. Keskustelussa ehdokkaat ja osanottajat osoittautuivat kulttuurin ja taiteiden ystäviksi. Huolta kannettiin siitä, että vallanpitäjät suosivat vain sellaista kulttuurin tuottamista, johon sisältyy rahavirtoja ja voittoja. Taiteelta pyritään kieltämään sen itseisarvo. Sen puolustamista kaikki läsnäolijat pitivät tärkeinä.

Iltaan osallistuneet pienyrittäjät herättivät illan pisimmän keskustelujakson. He naurahtivat sille yleiselle väitteelle, että kokoomus olisi heidän etujensa ensisijainen ajaja. Kokoomuksen tukemat suuryritykset kun ovat aivan eri asia kuin yrittäjien valtaenemmistö. Yrittäjät panivat kansanedustajaehdokkaat tiukkaan tenttiin vasemmistoliiton linjasta suhteessa pienyrittäjiin.

Keskustelussa tuli esiin suoraan yksityishenkilöille tuotteitaan ja palveluitaan myyvien pienyrittäjien ja muiden omalla työllään elävien syvä ahdinko. Verot ja maksut ovat kohtuuttomia ja sosiaaliturva olematon. Aikaa kuluu kohtuuttomasti kaikenlaisten tilitysten, selvitysten ja raporttien tekemisessä. Keskustelussa nousi esiin monia vasemmistoliitonkin esittämiä ratkaisuja, joita toteuttamalla yhä nopeammin kasvavan yrittäjäjoukon toimeentulo saataisiin kohtuulliselle tasolle.

Keinovalikoimaan luettiin arvonlisäveroasteen laskeminen, arvonlisäverollisen myynnin alarajan nostaminen 30 000 euroon, perustulo, yrittäjille tarjottava helppokäyttöinen ja maksuton ohjelmistopaketti, jolla taloushallinnon ja palkanmaksun voi hoitaa. Myös itsensätyöllistäjien kollektiivista neuvotteluoikeutta pidettiin tärkeänä.

Illan kuluessa ehdokkaiden kantaa kysyttiin vielä ilmastonmuutokseen, Suomen Nato-jäsenyyteen, hävittäjähankintoihin ja translakiin. Vastaukset näyttivät tyydyttävän kysyjiä. Ilmastonmuutostavoitteiden pitää olla kunnianhimoisia, valtioiden ja yritysten pitää kantaa päävastuu niiden toteuttamisessa. Natoon ei pidä liittyä, ja 40 miljardin uhraaminen hävittäjiin on absurdia. Sukupuolenkorjauksen edellytyksenä oleva sterilisaatiovaatimus on poistettava.

Kahden ja puolen tunnin keskustelujen jälkeen kaikki osallistujat olivat sangen tyytyväisiä ja kiittivät kilvan Ulla-Leena Alppia kutsusta ja järjestelyistä. Alppi kiitti vieraita ja kertoi, että tämä ilta toi mieleen sen, mikä hänen kansanedustajan työssään (1976–1987) oli kaikkein antoisinta, tupaillat eri puolilla Pirkanmaan pitäjiä.

Illan viimeinen kysymys kuului: “No miten siihen Vasemmistoliittoon voi liittyä?”. Satu Kosola lupasi auttaa kysyjää kädestä pitäen jäsenhakemuslomakkeen täyttämisessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *