Artikkeli: Tampere

28.6.2019 klo 15:47

Pissaa, hyi

Kesäisin saattaa viikonloppuisin ja juhlapäivinä kaupungilla törmätä elämänhajuisiin läiskiin. (Kuva: Rainer Panula)

Jokakesäinen ongelma on täällä taas. Haisevat lammikot kaduilla, porttikäytävissä ja puistoissa. Syylliset tiedämme. Huonosti käyttäytyvät miehet, jotka eivät vain välitä siitä mitä tekevät. Haukut eivät auta. Mutta kai jotain tarvitsisi tehdä.

Voisikohan asiaa lähestyä muutenkin kuin haukkumalla noita onnettoman “huonoja” ihmisiä?  Paitsi huonosta käytöksestä, on kyse myös siitä, ettei kaupungilla ole yleisiä käymälöitä. On vain muutama pieni koppi, jotka eivät juuri houkuttele.

Kauan sitten oli Keskustorin eteläpäässä yleinen wc. Se oli katutason alla ja sinne mentiin leveitä rappusia kuin juhlataloon. Eihän se mikään juhlapaikka ollut, mutta se oli kohtuullisen siisti ja valvottu, ja pääsymaksu oli pieni. Yleensä oli hyvin tilaa.

Tietenkin tavarataloissa, ravintoloissa ja kahviloissa, kouluissa ja työpaikoilla on vessat. Mutta ulkosalla on pulassa, kun hätä yllättää. Erilaisiin tapahtumiin tuodaan wc-koppeja, mutta pysyviä, kunnollisia yleisiä vessoja ei enää ole.

Keskustorin elävöittäminen

Nyt kun Keskustoria halutaan elävöittää ja siitä halutaan tehdä jatkuvasti ja pysyvästi vilkas ja elävä paikka, pitäisi ottaa kantaa myös siihen ovatko ihmisten pissahädät myös jatkuvaa ja toistuvaa laatua. Kyllä ne mielestäni ovat ihan ikuisia ja vaativat pysyviä ratkaisuja.

Keskustan kehittämistä suunniteltaessa on pidetty työpajoja ja niissä on tehty lukuisia tavoitteen mukaisia ehdotuksia: virastotalon alakerta ja Frenckellin alue palveluiden ja tapahtumien paikoiksi, torille ja sen laitamille näyttelyitä, museoita, ravintola, kahviloita, ruokatori, luistelukenttä. Ideoita on esitetty kymmenittäin. Kaikki eivät tietenkään voi toteutua, mutta ne kuvastavat sitä, että todella halutaan elävä keskusta. Se on sellainen, johon ihmisillä on asiaa.

Työryhmien ehdotuksissa on vain yksi viittaus käymälätilanteeseen, toivottiin ”saniteettitilojen viisasta sijoittelua”. Tarkoitetaanko, että vessojen tulisi olla vähän sivummalla piilossa, vai mitä? Ajatellaanko yleisemminkin, että yleinen vessa on joka tapauksessa epäsiisti. Se mitä oikeasti tarvitaan, on juuri siisti vessa. Sen pitäisi olla julkisella paikalla ihan häpeilemättä. Sen pitäisi luoda siisteyttä ympärilleen.

Keskustorin vessarakennus  voisi olla sellainen siistiytymispaikka, jossa olisi myös lasten vessat ja lastenhoitohuoneet, kenties suihkut. Siellä käytäisiin ihan omilla asioilla, ihan omalla ajalla, ei kaupan tai ravintolan asiakkaina. Toki sen yhteydessä voisi olla kahvila, ravintola tai kauppa tai kaikki nämä. Tällainen keidas olisi elämää helpottava paikka hädän yllättämälle aikuisella ja lapsiperheelle matkalla  jostain jonnekin, arjessa tai lomalla. Se olisi ihmisten ”huoltamo”.

Tämäkään tuskin ratkaisisi kokonaan lorotteluongelmaa keskustassa, eikä edes Keskustorilla. Mutta olisi se askel oikeaan suuntaan. Kun vessakäynnit olisivat paremmin mahdollisia, se ajan mittaan muokkaisi ajattelua siihen suuntaan, että lorottelu vähenisi.

Kuivakäymälät

Asiaa voidaan lähestyä myös ajattelemalla ympäristöä ja koko maailman vesivaroja. Vettä on paljon, mutta se jakautuu epätasaisesti.  Se ei ole katoamassa mihinkään, mutta me saastutamme vesiä koko ajan, monin tavoin.

Kolmannes maailman väestöstä elää kokonaan ilman käymälöitä. Vesivessa ei heille ole mikään ratkaisu, sillä juuri niillä alueilla, joista käymälät puuttuvat, on kova vesipula.

Kuivakäymälävaihtoehdot, jotka koko ajan kehittyvät, ovat maailmanlaajuisesti ainoa kestävä ratkaisu. Loppujen lopuksi tässä asiassa ollaan kaikki samalla pytyllä, niin nämä niin kutsutut kehittyneet maat kuin köyhemmätkin.

Tampereella kehitellään julkisiin rakennuksiin uusia kuivakäymäläratkaisuja, muun muassa Hiedanrannassa. Nopeimmin vesivessan tuhoisaa vaikutusta vesien rehevöitymiseen voidaan vähentää rakentamalla julkisiin rakennuksiin kuivakäymälöitä. Fosfori ja typpi tulisi ottaa kiertokäyttöön, eikä lähettää veteen huuhdeltuna puhdistamoon.

Uudet kuivakäymälät ovat lähes hajuttomia. Ne nostavat myös yleisten käymälöiden tasoa ja viihtyisyyttä. Näin päästään lähemmäksi sitä, että niissä hoidetut luonnolliset tarpeet hyväksytään oikeina tarpeina. Nämä tarpeet ovat yhtä väistämättömiä kuin syöminen ja juominenkin. Ne ansaitsevat saman huomion, eikä niitä tarvitse hävetä ja piilotella. Keskustorille tarvitaan siis kunnon kuivakäymälät, kaikkine oheispalveluineen, näin aluksi.

Kommentteja: 1

  1. Olen nähnyt monien naisten kyykivän porttareissa turha pelkkiä miehiä syyllistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *