Artikkeli: Kulttuuri, Pirkanmaa

27.6.2019 klo 08:58

Taidepappilan toinen luonto

Teemu Luodon norppa.

Teemu Luoto on koonnut Kangasalan Kuhmalahden Taidepappilaan tänä kesänä luonnonystävän täytyy-taidenäyttelyn. Yhdeksän taiteilijan maalauksista, veistoksista ja tilateoksista suuri osa pohtii ihmisen ja luonnon suhdetta. Näkökulmat ovat humoristisia ja kauniita, mutta myös surullisia.

Taiteilija Teemu Luodon, 77, taidepappilassa ensimmäinen vastaantulija on luonnonsuojeluliiton logosta tuttu norppa. Luodon sympaattiset eläimet odottavat entisen pappilan ovella, ja näyttelysaleissa on lisää luontoaiheisia töitä. Teemu Luodon omia töitä on tänä vuonna esillä paljon, eläinten lisäksi kiinnostavia kasvotutkielmia.

Silti näyttely lähtee oikeastaan liikkeelle ”toisesta luonnosta”, eli ihmisen muovaamasta ympäristöstä. Patra Luostarisen töissä tutkitaan millaisia sävyjä ja muotoja saa vaikkapa klassinen Tammerkosken teollisuusmaisema. Sitä voi vertailla Kati Parvian keväisiin väreihin tai Jukka Tuomisen Grassy Island –teoksen utuiseen suomaisemaan. Eila Ekman-Björkmanin vahvat värit pohtivat ihmistä oudossa maailmassa, joka ei näytä olevan ihmisen hallinnassa. Annaleena Seppäsen eläinteokset ovat liikuttavan tarkkoja.

Kati Parvia: Kesällä kerran, 2004, pastelli kartongille.

Eläin- ja luontoteema jatkuu pappilan luontopolulla. Vaikuttava Eläinten kappeli on paikoillaan. Pupupappi ja monenmoiset eläimet viettävät hartaushetkeä, ja kun tarkemmin katsoo, sehän on naispappi. Kristillisten Päivi Räsäsen ja kirkon loputtomat yhteenotot huolehtivat, että teema on ajankohtainen.

Luontopolku ja koko näyttely päättyy norppaan, kuten se alkoikin. Norppaperhe katselee miten ihminen hukkuu saasteisiin. Samaa näkymää katselee poikasestaan huolehtiva söpö lintuemo. Näinkö meille täällä käy käy käy …

Patra Luostarinen: Illumination II, 2019, kulta ja akryyli kankaalle

Taidepappilan taiteilijoiden työt tarkastelevat ihmisen ja luonnon suhdetta herkästi ja hienostuneesti. Katsoja löytää kriittisen näkökulman, kun pysähtyy tarkemmin katsomaan ja pohtimaan. Joku saattaa toki kävellä ohi oivaltamatta tai toisin tulkiten. Taide taitaa silti olla analyyttisempaa kuin Hesarin ja Ylen ympäristöjournalismi, joka syyllistää ja käy kimppuun, ellet heti muuta ruoka- ja liikkumistapojasi.

Vuonna 1891 valmistuneessa pappilassa on omanlaisensa tunnelma, jota ei ole suurten kaupunkien huippumoderneissa steriileissä gallerioissa. Teemu Luoto on vuodesta 1971 osannut yhdistää miljöön korkeatasoiseen ja puhuttelevaan taiteeseen. Kuvataiteen ja luonnon ystävän kannattaa tänäkin kesänä ottaa suunnaksi Kangasalan Kuhmalahti.

* * *

Jukka Tuominen: Grassy Island, 2019, akryyli/öljy kankaalle.

Taidepappilan kesä 30.6.-4.8.2019, ma-su klo 12-18: taiteilijat Eila Ekman-Björkman, Teemu Luoto, Patra Luostarinen, Kati Parvia, Petri Niemelä, Maija Vanhatapio, Annaleena Seppänen, Jouni Toni ja Jukka Tuominen. Taidetie 19, 36810 Kuhmalahti, Kangasala. 

Taidepappila (Facebook) 

Aikaisemmat taidepappilan näyttelyt Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Kuhmalahden Taidepappilan uudet tarinat (6.7.2018)
Kuhmalahden Taidepappilan Teemu ja eläimet (27.7.2016)

 

|||
Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Vuoden 2019 kesäkaistat: 

Ruukki ja alpakat kutsuvat Mathildedaliin (8.7.2019)
Purnun Lumous-näyttely ‒ ”Rakasta, kärsi ja unhoita” (6.7.2019)
Finlayson Art Area taidenäyttely on kesätapahtumien kärkeä (5.7.2019)
Taidepappilan toinen luonto (27.6.2019) 

|||

Kesäkaistat vuodesta 2015

Kommentteja: 2

  1. Taas mainio puhutteleva juttu Taidepappilasta! Kiitos Jorma Mäntylä

  2. Jutussa on virhe, taiteilijan nimi on Anne-Leena Seppänen, ei Annaleena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *