Artikkeli: Kulttuuri, Pirkanmaa

5.7.2019 klo 08:39

Finlayson Art Area taidenäyttely on kesätapahtumien kärkeä

Finlayson Art Area on olennainen osa Tampereen upeata kulttuurikesää. FAA esittelee 12 kuvataiteilijan töitä elokuun lopulle.

Pirkanmaalaisen ei totisesti tarvitse lähteä etsimään kuvataide-elämyksiä kaukaa. Oivallinen verkkopalvelu Kulttuuritoimitus esittelee peräti 53 taidenäyttelyä ja taiteita esittelevää tilaa Pirkanmaan kesässä. Monet näistä näyttelyistä ja tapahtumista ovat ilahduttaneet kansalaisia jo vuosikymmeniä. Vuonna 2015 ensimmäisen kerran järjestetty Finlayson Art Area on jo vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävimmistä Pirkanmaan taidetapahtumista.

Finlayson Art Area (FAA) on upea ja massiivinen. Finlaysonin tehdasalue on jo itsessään kansainvälisen luokan teollisen arkkitehtuurin näyttely. Kun 12 kuvataiteilijaa ja kahdeksan kirjailijaa täyttää sen tehdashallit, liiketilat, aukiot, kadut, kujat ja sokkelot upeilla teoksillaan, riittää taide-elämyksiä toisellekin käynnille.

Hannu Riikonen, Kenen joukoissa seisot, puu, sekatekniikka, 2005.

Sokkeloisella alueella näyttelyn eri osia etsivälle kulkijalle asfalttiin maalatut elefantit ja Hannu Riikosen puuveistokset kertovat, että hän on yhä näyttelyn kartalla. Veistoksia on runsaammin Siperiassa ja Media 54:ssä (Finlaysonin Satakunnanpuoleiset rakennukset), kuvan veistos löytyy Galleria Himmelblaun portaikosta.

Juhana Nyrhisen skeittilaudasta rakentamaa kanteletta pääsee kokeilemaan MÄSÄ-universe näyttelyssä. (MÄSÄ=Metsän Ääni SÄhkö)

FAA ei tarjoa vain katseltavaa, näyttelyvieraita kutsutaan myös toimintaan. Kulttuuriosuuskunta Uulan soitinrakentaja Juhana Nyrhisen MÄSÄ-universe -näyttely esittelee skeittilautoihin rakennettuja kanteleita, jotka Nyrhisen taitelijaystävät ovat maalanneet. Yhden kanteleen soittamista pääsee myös kokeilemaan. Omat nuotit mukaan!

Nyrhisen suunnittelema ja rakentama skeittiramppi Sonic Youth löytyy Väinö Linnan aukiolta. Se on siitä erikoinen skeittiramppi, että se on soiva veistos. Muistakaa ottaa skeittilautanne mukaan näyttelyyn! 

Katsojan aktiivisuutta tarvitaan myös Jarno Vesalan interaktiivisen videoinstallaation Odotathan minua katsomisessa. Vesalan kaksi installaatiota ja Nyrhisen kanteleet löytyvät Media 54-rakennuksen aulasta, josta löytyy myös muun muassa lapsiparkki joinakin päivinä.

Taidehalli TR1, Toini Muonan keramiikkaa ja Yuichiro Saton piirroksia.

Kuusvooninkisen Taidehalli TR1 esittelee Toini Muonan keramiikkaa ja Yuichiro Saton piirroksia. Useita kansainvälisiä palkintoja voittanut Toini Muona (1904–1987) suunnitteli keramiikkaa lähes 40 vuotta Arabian tehtailla. 

Toini Muonan töiden kanssa samaan tilaan sopivat erinomaisesti japanilaisen Yuichiro Saton kauniit ja pikkutarkat piirrokset. Sato on syventynyt suomalaiseen metsämaisemaan useita vuosia. 

Vooninki-salista löytyy Inari Krohnin maalauksia.

Kuusvooninkisen Vooninki-salin halleista löytyy taidegraafikko Inari Krohnin tunnelmallisia maisemamaalauksia. Krohnin grafiikkaa löytyy Galleria Himmelbaun työpajan tasanteelta. Vooningissa on myös Emmi Kallion maalauksia.

Ronald Persson, Hope and Glory, silikooni, 2016. Mitat: 245 x 432 x 122 cm. Elefantti on aikoinaan toiminut sirkusnorsuna.

Kuusivooninkisen Rullaamon täyttävät ruotsalaisen kuvanveistäjä Ronald Perssonin puu- ja silikoniveistokset. Kuvan realistista silikonielefanttia vastapäätä on toisenlainen, muun muassa puusta ja betonista veistetty versio eläimestä. Muuta eläinmaailmaa Perssonin näyttelyssä edustavat lattialla parveilevat pulut.

Mikko Kallio, Joutomaan hiekkalinna, 2019, löytöesineet, öljy- ja akryyliväri, grafiitti, puulevy, kangas, hiekka, kumi.

Grafiikanpaja Himmelblaun galleria esittelee Mikko Kallion teoksia, joista moni (kuten kuvan Joutomaan hiekkalinna) ensinäkemältä näyttävät maalauksilta, mutta ovat itse asiassa myös veistoksia, ja ne muuttuvat näkökulman muuttuessa. “Voiko noin tehdä” on kysymys, joka tulee mieleen Kallion töitä tutkiessa. Finlaysonilla kannattaa vierailla jo yksinomaan Kallion töiden vuoksi. (Itse asiassa kaikkien muidenkin.)

Emmi Kallio, Suuria voimia, pieniä voimia, akryyliväriä kankaalle, 2019. Teos löytyy elokuvateatteri Plevnan sisääntuloaulasta.

Finlayson Art Area on toteutettu hyvässä yhteistyössä alueen yritysten kanssa, niinpä elokuvateatteri Plevnan aulasta löytyy Emmi Kallion teos, Finnparkin rapusta Anni Kinnusen valokuvateoksia ja panimoravintola Plevna on pannut erityistä Finlayson Art Ale -olutta. 

Ahaa-elämyksiä tarjoavat myös Johanna Havimäen eri puolilta Finlaysonia löytyvät työt. Eläinten nahoista on tehty ihmisille vaatteita, jotka Havimäen käsissä löytävät uuden elämän muun muassa eläimiä kuvaavina veistoksina.

Taide-elämyksen täydentää kirjallinen teos Sanalangat, joka koostuu eri puolilta Finlaysonia löytyvistä pirkanmaalaisten kirjailijoiden teksteistä.

Taidetapahtuman tuottaja, grafiikanpaja Himmelblau ansaitsee suuret kiitokset tekemästään jättilaismäisestä työstä. On arvokasta, että Tampereelta löytyy taideyhteisö joka vuodesta toiseen kokoaa taiteilijoita, yhteisöjä ja yrityksiä toteuttamaan maailmanluokan taidekokonaisuuden. Vaikka tapahtuma on yleisölle maksuton, on sillä korkea hinta laskettuna vapaaehtoistyön tunteina ja taidetta arvostavien yritysten avustuksina.

Vaikka näyttelyn nimi on englanninkielinen, löytyvät teosten huolellisesti tehdyt esittelytekstit myös suomenkielisinä. Finlayson Art Area on avoinna 25 elokuuta asti. FAA tarjoaa myös paljon tapahtumia, kannattaa käydä katsomassa kokonaisuus näyttelyn verkkosivuilla ja uusimmat uutiset muun muassa tapahtumista näyttelyn Facebook-sivulla.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Finlayson Art Area, verkkosivut
Finlayson Art Area Facebookissa
Kas tässä Pirkanmaan kesän 2019 tärkeimmät näyttelyt Purnun lumouksesta Finlayson Art Areaan (Antti Lähde, kulttuuritoimitus)

|||
Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Vuoden 2019 kesäkaistat: 

Ruukki ja alpakat kutsuvat Mathildedaliin (8.7.2019)
Purnun Lumous-näyttely ‒ ”Rakasta, kärsi ja unhoita” (6.7.2019)
Finlayson Art Area taidenäyttely on kesätapahtumien kärkeä (5.7.2019)
Taidepappilan toinen luonto (27.6.2019) 

|||

Kesäkaistat vuodesta 2015

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *