Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

29.8.2019 klo 17:04

Vasemmistopiknikillä puhutti Tampereen työterveyspalveluiden yksityistäminen

Tampereen Vasemmiston tapahtumatiimin koolle kutsuma syksyn avauspicnic keräsi aurinkoiseen Sorsapuistoon parikymmentä osallistujaa. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Tampereen Vasemmiston tapahtumatiimin koollekutsuman syksyn avauspiknikin osallistujia Sorsapuistossa tiistaina helli loppukesän 26-asteinen helle ja pilvetön taivas. Osallistujia oli parikymmentä, kaikista Tampereen Vasemmiston perusosastoista.

Kuntapolitiikka puhutti. Vasemmiston kaupunginvaltuutetuista paikalla olivat Minna Minkkinen, Noora Tapio ja Mikko Aaltonen. Kaupungin halu yksityistää hyvin toimivat työterveyspalvelut kummastutti niin valtuutettuja kuin koko piknik-yleisöä.

Tampereen työterveys yksityistetään?

Tiistaina päivällä pidetyssä kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa oli esillä Tampereen kaupungin työterveyshuoltopalveluita tuottavan Pirten eli Tullinkulman Työterveys Oy:n yksityistäminen.
Se tapahtuisi niin, että Pirten osakkeet myytäisiin.

Pirte on nyt kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhdessä omistama yhteiskunnallinen, kotimainen yritys. Kaupungin kaikki noin kymmenentuhatta työntekijää ovat saaneet Pirtestä hyvät, terveyskeskustasoiset palvelut.

Yhteiskunnallisena yrityksenä Pirten ensisijaisena tavoitteena on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen.  Muita tavoitteita ovat muun muassa rajoitettu voitonjako ja liiketoiminnan läpinäkyvyys. Nuo tavoitteet katoaisivat, kun osakkeiden uudeksi omistajaksi tulisi yksityinen yritys, luultavasti jokin terveydenhoitoalan jätti. Sen jälkeen tärkeintä olisi tuottaa voittoa omistajille.

Vasemmiston valtuutetut ennakoivat, että Pirten yksityistämisen myötä kaupungin työntekijöiden työterveyspalvelut heikkenevät tai palveluiden hinta nousee.

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa Pekka Salmi (sd) esitti Minna Minkkisen (vas) ja Anne Liimolan (sd) kannattamana Pirten osakkeiden myynnin palauttamista uuteen valmisteluun. Myös Ari Wigelius (sd) äänesti palautuksen puolesta. Kokoomuksen ja vihreiden äänin (5-4) konsernijaosto päätti kuitenkin esittää kaupunginhallitukselle Pirten yksityistämistä.

Pirte on vielä ylpeästi yhteiskunnallinen yritys, kertoo kuvakaappaus Pirten verkkosivuilta.

Lastensuojeluun parannuksia

Vasemmiston kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja, Acutassa sosiaalityöntekijänä toimiva Anu Ropponen ilahdutti piknikin osallistujia muistuttamalla, että Tampereen lastensuojeluun saatiin vihdoin yhdeksäntoista uutta sosiaalityöntekijän virkaa. Aluehallintovirasto olikin jo moneen kertaan Tampereen kaupunkia asiasta huomauttanut.

Uudet palkkaukset sekä reilut palkankorotukset sosiaalityöntekijöille helpottavat Anu Ropposen ja vasemmiston valtuutettujen mukaan huomattavasti tilannetta lastensuojelussa, johon oli vaikea saada rekrytoitua väkeä, koska esimerkiksi palkkaus oli heikompi kuin naapurikunnissa. 

Lisää Tampereen Vasemmiston yhteisiä tapahtumia

Sekä Mansen Punavihreät että Itä-Tampereen Vasemmisto olivat kumpikin tahoillaan tehneet saman johtopäätöksen: lisää koko Tampereen puolueväkeä yhdistäviä tapahtumia!

Mansen Punavihreiden puheenjohtaja Niko Vallenius kertoi vievänsä kunnallistoimikunnalle osastojen aloitteen yhteisistä pikkujouluista.

Länsi-Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Rainer Panula mainosti Tesoman monitoimitalon Lysti-salissa tiistaina 24.9. klo 18:00 pidettävää tilaisuutta ”Onnellisuuden aineelliset ja yhteiskunnalliset ja ehdot”, josta alustaa psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

Työväenkirjallisuuden päivä ja Tampereen sosiaalifoorumi

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään nyt kymmenennen kerran, teemana ’Mammona’. Työväenmuseo Werstaan Bertel-salin pidettävien avajaiset ovat lauantaina 7.9.2019 klo 11-11.30. Pääpuhuja on opetusministeri Li Andersson. Avajaisten jälkeen ohjelma jatkuu kolmessa eri salissa. Myös Tampereen Vasemmistonuoret järjestävät omaa kaunokirjallisuusaiheista ohjelmaansa.

Työväenkirjallisuuden päivä on kaikille avoin ja päämaksuton. Päivän jatkot otsikolla ”Laulu ottaa kantaa” alkavat Ravintola Artturissa (Kauppakatu 9) Werstaan päivätapahtuman päätyttyä. Klo 18 jälkeen lavan valtaa illan ensimmäinen ja pääesiintyjä Hannu Salama & Vapaat Radikaalit

Ilkka Hirvi muistutti lauantaina 14.9.2019 järjestettävästä Tampereen sosiaalifoorumista. Mahdollisuuksien tori ja sosiaalifoorumi kerää yhteen paikallisia järjestöjä, yhteisöjä ja verkostoja, jotka pyrkivät edistämään globaalia tasa-arvoa, ihmisten hyvinvointia, sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon toteutumista.

Tapahtuma järjestetään Finlaysonin alueella, Väinö Linnan-aukiolla sekä työväenmuseo Werstaan tiloissa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *