Artikkeli: Maailma

13.10.2019 klo 11:38

Kansainvälinen toimintapäivä tuomitsi Turkin sotatoimet

Kansainvälinen toimintapäivä yhdisti lauantaina sadat tuhannet ihmiset Tampereelta Melbourneen, Turusta San Franciscoon tuomitsemaan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan ja tukemaan Rojavan kansalaisia. 

Suomessa järjestetyissä mielenosoituksissa vaadittiin Suomea EU:n puheenjohtajamaana toimimaan Turkin sotatoimien lopettamiseksi. EU:n tulisi jäädyttää aseiden myynti Turkkiin ja Turkki tulisi asettaa kauppasaartoon.

Tampereen Tullinaukiolla järjestäytynyt mielenosoitus kulki iskulauseita rytmikkäästi huutaen Keskustorille. Väkijoukko kasvoi matkan aikana, ja Keskustorilla mielenosoittajiin liittyi lisää väkeä. Osanottajia laskettiin lähes 400.

Mielenosoituksen järjesti Kurdistanin Ystävät Tampere, ja sen tukijoiksi ilmoittautui 23 tamperelaista kansalaisjärjestöä ja yhteisöä.

Keskustorilla kuunneltiin puheita. Kansanedustaja Anna Kontula kritisoi Turkin syöksykierteessä olevaa demokratiakehitystä ja ihmisoikeustilannetta. 

‒ Vasemmistoliitto on pitkään kritisoinut Suomen asevientiä sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Nykyisen hallituksenkin ohjelma on selkeä: Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin, sanoi Kontula.

‒ Suomi on kuitenkin vienyt aseita ja ampumatarvikkeita Turkkiin huolimatta maan surkeasta ihmisoikeustilanteesta. Ulkoministeriö on tähän asti jostain syystä ollut sillä kannalla, että vientiluvilla ei ole estettä. Tämä muuttuu nyt. Uusia lupia ei myönnetä ja tuoreimpia vientilupia arvioidaan uudelleen, Kontula vakuutti.

Kontula totesi, että EU on tuominnut Turkin toimet Pohjois-Syyriassa, mutta suhde Turkkiin on ongelmallinen:
‒ Turkin ja EU:n häpeällinen pakolaissopimus kuitenkin sitoo EU:n ja Turkin yhteen. Omaa vastuutaan pakoilevat EU-maiden johtajat turvautuivat Turkin apuun pitääkseen pakolaiset ja turvapaikanhakijat omien rajojensa ulkopuolella ja nyt Erdogan yrittää kiristää EU:ta rajojen avaamisella, kritisoi Kontula.

‒ Kurdeille kuuluu kiitos siitä, että terroristijärjestö Isis on lyöty ensin Pohjois-Irakissa ja sitten Pohjois-Syyriassa. Kurdijoukot ovat syösseet Isisin vallasta ja ylläpitäneet sen jälkeen vakautta vaikeissa oloissa. Kurdit puolustivat maailmaa Isisin vastaisessa taistelussa, monet omalla tai rakkaansa hengellä, kiitti Kontula.

‒ Jos ei oikeudentunto siihen olekaan riittänyt, viimeistään tämän velan pitäisi herättää solidaarisuuteen Suomessa, EU:ssa ja kansainvälisessä yhteisössä, vetosi Kontula puheensa lopuksi.

Kurdistanin Ystävät Tampereella kiitti tämänaamuisessa viestissään kaikkia osanottajia, ja ilmoitti että ensi viikolla järjestetään uusi mielenosoitus.

Lue lisää aiheesta muualla verkossa:

Kurdistanin Ystävät Tampere (Facebook)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.