Artikkeli: Tampere

22.10.2019 klo 11:29

Tampereen talouden synkimmät vuodet takanapäin

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti eilen vuoden 2021 talousarviosta. Vasemmisto asettui pormestari talousarvioesityksen taakse. (Kuva: Kukka Kunnari.)

Pormestari Lauri Lylyn maanantaina julkaistu vuoden 2020 talousarvioesitys sisältää monia vasemmistoliitolle tärkeitä linjauksia. “Synkimmät vuodet näyttävät nyt olevan ohi”, iloitsi vasemmistoliiton valtuutettu Noora Tapio sosiaalisessa mediassa.

Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi kommentoi esitystä tuoreeltaan muistuttamalla, että hyvinvointiin panostaminen näkyy lopulta positiivisina tuloksina myös kaupungin taloudessa, ja että päättäjien on voitava nähdä seuraavan vuoden budjettia pidemmälle. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kiittelee sitä, ettei tulevan vuoden talousarvio perustu palveluiden leikkaamiseen.

Veronkorotus ja lisää rahaa hyvinvointiin

Kenties eniten keskustelua on tämän valtuustokauden aikana herättänyt veronkorotus, joka talousarvioesityksen mukaan toteutettaisiin ensi vuonna. Kuntaveroprosentin nostaminen 0,75 prosenttiyksiköllä ei nosta eri tuloluokkiin kuuluvien veroja kohtuuttomasti, vaan on oikeudenmukainen tapa palveluiden rahoittamiseen. Esitetty korotus tarkoittaisi keskituloiselle tamperelaiselle noin 18 euron kuukausittaisia lisäkustannuksia, kun taas alle 1200 euroa kuussa tienaavalle niitä ei tulisi lainkaan.

Kiitosta vasemmistoliittolaisilta saavat esitetyt merkittävät panostukset tamperelaisten hyvinvointiin. Muun muassa perusterveydenhuollon, suunterveyden ja huumehoidon lisäresurssit sekä ehkäisevän toimeentulotuen kautta lasten harrastusmahdollisuuksiin tehtävät panostukset lisäävät asukkaiden yhdenvertaisuutta. Hyvinvointia tukee myös sisäilmaremonttien jatkaminen.

Vasemmistoliitto on vaikuttanut vahvasti kaupungin köyhyysohjelman syntyyn ja sisältöihin. Nyt julkaistussa talousarvioesityksessä ohjelman linjaukset näkyvät muun muassa päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsun aukioloaikojen pidentämisenä. Huoltsu aloitti toimintansa Aaltosen apulaispormestarikaudella ja sen saavutettavuuden laajentaminen on ollut vasemmistoliitolle tärkeä tavoite.

Hyviä uutisia ilmastolle

Ilmasto- ja ympäristökysymyksiä on huomioitu esityksessä erityisellä tavalla: ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Tampere aikoo rakentaa järjestelmän, jossa eri sektoreille luodaan sitova vuosittainen hiilibudjetti. Tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä saa vauhtia myös tulevina vuosina talousarvion osaksi tuotavista päästövähennystoimista. Lisäksi muun muassa ratikan toisen vaiheen suunnitteluun on talousarvioesityksessä varattu rahaa. Valitettavasti kuitenkin bussimaksuihin kaavaillaan neljän prosetin korotusta.

Vasemmistoliitto keskustelee muutoksista

Seuraavaksi valtuustoryhmät arvioivat pormestarin talousarvioesitystä ja tuovat neuvotteluihin omat mahdolliset muutosesityksensä. Tulevan vuoden talousarviosta päätetään marraskuussa erillisessä talousarviokokouksessa.

Vasemmistoliitossa herättivät kritiikkiä kulttuuripuolen puutteet, jotka ovat ristiriidassa kaupungin kulttuuripääkaupunkihaun kanssa. Toiminta-avustusten leikkausten peruminen sekä taiteilijoiden työtiloihin panostaminen muodostaisivat hyvin pienen summan kokonaisbudjettiin nähden, mutta merkitys taidetoimijoille olisi suuri. Muun muassa näihin asioihin vasemmistoliitto tulee neuvotteluissa kiinnittämään huomiota.

Pormestarin talousarvioehdotuksen voit kokonaisuudessaan lukea täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *