Näkökulma

SINIKKA TORKKOLA

14.11.2019 klo 08:39

Tampere varaa tarvetta vähemmän rahaa erikoissairaanhoitoon

Tampereen yliopistollisen sairaalan etupihan uudisrakennukset ja uusi pääsisäänkäynti otettiin käyttöön syyskuussa. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginvaltuustoon päätettäväksi tuleva ensi vuoden talousarvio on epärealistinen erikoissairaanhoidon kulujen osalta. Pormestarin budjettiehdotuksessa  on varattu yli 10 miljoonaa euroa vähemmän rahaa erikoissairaanhoidon kuluihin kuin mitä tämän vuoden käytön perusteella on ennustettavissa ensi vuoden käytön kuluiksi. Erikoissairaanhoidon menoarvio perustuu epärealistiseen toiveeseen hoidon tarpeen vähenemisestä. Erikoissairaanhoidon menojen kasvun syynä ei myöskään ole sairaanhoitopiirin holtiton rahankäyttö, vaan tamperelaisten hoidon tarve. 

Terveyden- ja hyvinvointi laitoksen sairaaloiden tuottavuusvertailussa Tampereen yliopistollinen sairaala on pärjännyt erinomaisesti. Vuonna 2017 Tays oli yliopistosairaaloista tuottavin. Tänä vuonna sairaanhoitopiirissä on käyty yhteistoimintaneuvottelut, joilla menojen kasvua on hillitty. Sairaalan uudisrakennukset ovat olleet välttämättömiä hoidon hyvän laadun takaamiseksi, eivät turhaa ökyrakentamista.

Tampereen erikoissairaanhoidon kulujen kasvua on toki mahdollista pienentää, mutta valtuuston budjettipäätöksillä sitä ei tehdä. Erikoissairaanhoidon kulujen kasvun hillitseminen edellyttää hyvin toimivaa perusterveydenhuolto, kuten joustavaa ja nopeaa lääkärin vastaanotolle pääsyä. Terveyspalveluiden ohella ikäihmisten terveyden ylläpitäminen ja erikoissairaanhoidon tarpeen vähentäminen edellyttävät lisää perushoivaa.  Oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa on edelleen paras tapa sekä hoitaa sairauksia että hillitä terveydenhuollon menojen kasvua.

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin halllituksen jäsen.

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *