Artikkeli: Valkeakoski

13.11.2019 klo 15:52

Palveluista supistaminen ei auta Valkeakoskea säästämään

"Kaiken kaikkiaan tämä talousarvioesitys on minun kunnallispoliittisen urani paras", arvioi Veera Kiretti Valkeakosken kaupungin ensi vuoden talousarviota. (Kuva: Minna Hölttä.)

Valkeakosken kaupunginvaltuutettu Veera Kiretti (vas.) arvioi kaupungin ensi vuoden talousarvion tuovan kaupunkilaisille paljon hyvää, vaikka osa toiminnasta onkin tulipalojen sammuttamista. Kiretti kehottaakin valtuutettuja pitämään mielessään lasten ja nuorten hyvinvoinnin puutteita kuvaavat tiedot.

Valkeakosken kaupungin hyvinvointikertomuksessa kerrotaan, että kaupungin kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista yli 18 prosenttia kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistusta, mikä on kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Samasta ikäluokasta valkeakoskilaisista nuorista 26 ja koko maassa 18,8 prosenttia kokee oman terveytensä keskinkertaiseksi tai huonoksi.

– Nämä nuoret ovat niitä tulevaisuuden veronmaksajia, joita Valkeakoski kipeästi tarvitsee. Meillä on tieto nuorten pahoinvoinnista ja meillä on ymmärrystä ettei pahoinvoiva ihminen ole tuottelias kaupunkilainen ilman asianmukaista apua. On turha tuudittautua siihen, että kyllä se siitä jahka nuorista kasvaa aikuisia. Voin kertoa, ettei se mene niin, muistutti Veera Kiretti puheessaan valtuuston kokouksessa.

– Hyvinvointikertomuksesta sekä erityisopetuksen resursseista kertovassa selvityksessä huoleksi tulevaisuuden kannalta nousee kotiin opetettavien lasten ja nuorten määrä. Määrä on ollut noususuhdanteinen jo pitkän aikaa. Voidaan vain miettiä, mikä on lapsen tai nuoren tulevaisuus, jos peruskouluaikana tarvitaan jo näin järeää tukea koulunkäyntiin, jatkaa Kiretti kuvailuaan koululaisten hyvinvoinnista.

Kiretti pohtii luokkien suurten oppilasmäärien vaikutusta opetukseen. Yhdellä luokalla voi olla jopa yli 30 alakoululaista, joista osa on erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Periaatteessa peruskoulu tavoittaa lähes kaikki ikäluokan lapset ja mahdollistaa tuen tarpeen havaitsemisen ajoissa. 

– Mutta jos opettajana tehtävänä on saada yksin yli 30 oppilasta oppimaan jotain, ei voida olettaa opettajan ehtivän tapaamaan perheitä ja miettimään oikeita tukimuotoja ajoissa, painottaa Kiretti.

Lapset numeroiden takana 

Kiretti nosti puheessaan esiin kaupungin arviointikertomuksen tiedot huostaanottojen kustannuksista ja määrän kasvamisesta. 

– Me olemme puhuneet aiheesta koko vuoden täällä salissa ja toimia asian eteen on myös saatu tehtyä, kiitti Kiretti valtuustoa.

Kiretti korosti, etteivät huostaanotot ole pelkkä numero, vaan jokaisen tapauksen takana on lapsi tai nuori sekä hänen lähipiirinsä. Huostaanotto vaikuttaa moniin henkilöihin. Sosiaalialan ammattilaisille sekä huostaanotettujen perheille on tarjottava kaikki mahdollinen tuki. Kiretti lupasi, että vasemmistoliitossa tehdään kaikki, jotta huostaanottojen määrä saadaan inhimillisin keinoin laskuun.

Oikea-aikainen tuki on oikeastaan ainoa tapa toimia, mutta ennaltaehkäisevien toimintojen tuloksellisuutta on vaikea mitata. Usein ollaan tilanteessa, jossa erilaisten toimintojen käynnistäminen nähdään vain lisäkuluna, josta ei ole hyötyä, jatkoi Kiretti.

Ei avointa valtakirjaa säästötoimille

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä nosti keskusteluun säästökeinoiksi esitetyt tilankäytön tehostamisen ja palveluverkkojen supistamisen. Ryhmä vaatiikin tarkennuksia siitä, mitä tilojen käytön tehostaminen käytännössä tarkoittaisi. 

– Meidän ryhmä ei suostu antamaan tällaista avointa valtakirjaa, vaan luottaa jo lähtökohtaisesti siihen että tilojen käyttö suunnitellaan tehokkaasti, mutta ilman hölmöilyjä, tiivisti Kiretti ryhmän kannan. 

Palveluverkon supistamiselle Kiretti esitti suoran kieltävän vastauksen. Palveluista kiristäminen on yksinkertaisesti mahdotonta, sillä supistamiskohteita ei ole.

– Onko meillä liikaa palveluita jonkun mielestä tällä hetkellä? Mistä supistus tapahtuu? Kehäkoulut? Terveyskeskus? Harvemmin liikkuvat lumiauratko?

Kiretti pitää palveluverkkojen supistamisesta mainitsevan lauseen jättämistä talousarvioon liian suurena riskinä. Valkeakoski voi yhtäkkiä olla tilanteen edessä, jossa joudutaan kirjauksen vuoksi päättämään koulujen lakkauttamisesta tai hoitajien lomauttamisesta. Palveluverkkoa tulee kehittää ja ajantasaistaa, mutta supistamiseen kaupungilla ei Kiretin mukaan ole varaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *