Maailma, Näkökulma

OSKARI JOKINEN

3.12.2019 klo 13:32

Euroopan unionin on kannettava vastuu lähialueistaan

Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, mutta siirtolaisuuden syyt esimerkiksi Syyriassa eivät ole kadonneet mihinkään. Pakolaisia Syyrian Damaskoksessa vuonna 2014 kuvannut Flickr-käyttäjä Chaoyuen. Kuva julkaistu lisenssillä CC-BY-NC-ND-2.0.
Oskari Jokinen. (Kuva: Oskari Jokisen kotiarkisto.)

Turvapaikkapolitiikka Euroopan unionissa perustuu Dublin-asetukselle. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikkahakemus on jätettävä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija on ensimmäisenä saapunut. Käytännössä Dublin-menettely ei kuitenkaan toteudu. Etenkin aikaisempina vuosina, kun Eurooppaan liikkeellä olleiden turvapaikanhakijoiden määrä oli suurempi, jotkin maat päästivät ihmisiä kulkemaan lävitseen, jotta he rekisteröityisivät jossain toisessa maassa.

Järjestelmä ei myöskään kohtele reilusti kaikkia Euroopan maita, vaan asettaa kohtuutonta painetta valmiiksi köyhille Kaakkois- ja Etelä-Euroopan maille. Aikaisemmin mainittu Dublin-järjestelmän vuotaminen on suoraa seurausta siitä, että maantieteensä vuoksi tietyt maat ovat kohtuuttoman suuressa vastuussa turvapaikanhakijoista, vaikka vastuun tulisi kuulua koko Euroopan unionille.

EU on myös solminut pakolaissopimuksia ainakin Libyan ja Turkin kanssa, joiden tarkoituksena on tukkia turvapaikanhakijoiden reitit Eurooppaan. Sen sijaan, että EU loisi turvallisia reittejä turvapaikanhakijoille, se haluaa asettaa lukitun portin Bosporinsalmelle ja Välimerelle. Libyassa käydään aktiivisesti sisällissotaa, jossa myös EU-mailla on näppinsä pelissä. Turkki käyttää turvapaikanhakijoita pelinappulana valtapelissään Pohjois-Syyriassa ja kiristää EU:ta uhkaamalla irtisanoa pakolaissopimuksen. Ja EU taipuu.

Vasemmiston tulisi kaikessa politiikassaan ajaa yhdenvertaisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Tämän tulisi toteutua niin yksilö- kuin systeemitasollakin, näin ollen myös Euroopan unionissa. Esityksestäni Vasemmistoliitto ottikin ilokseni kannakseen, että sen tavoitteena on Dublin-asetuksen muokkaaminen pysyvän vastuunjakomekanismin suuntaan. Vastuunjakomekanismi, joka ottaa huomioon eri maiden taloudellisen tilanteen, kohtelee oikeudenmukaisesti valmiiksi vähävaraisempia valtioita, jotka vain maantieteensä vuoksi joutuvat kantamaan suurimman vastuun siirtolaisuudesta. Samaten tavoiteohjelmaan otettiin pakolaissopimusten neuvottelu uudelleen.

Turvapaikkapolitiikan tulee tulevaisuudessa perustua ihmisten vapaalle liikkuvuudelle. Maahanmuuttoa erinäisillä kepulikonsteilla rajoittamalla pelataan ainoastaan ihmissalakuljettajien pussiin ja ennen kaikkea riskeerataan tuhansien ihmisten elämä. Liikkeelle lähtö kotiseudulta ei ole kenellekään helppo päätös, eikä Euroopan unionin tule edistää politiikkaa, jolla torpataan ihmisten mahdollisuus turvapaikkaan ennen heidän asiansa tutkimista.

Euroopan unionista ei tule rakentaa linnoitusta. Sen tulee sen sijaan olla turvasatama, joka kantaa vastuunsa kansalaisiaan kohtaan sekä lähialueillaan. Jos haluamme, että EU on ihmisistä huolehtiva yhteisö eikä porvarillisia etuja ajava kauppaliitto, tulee Vasemmistoliiton ja koko eurooppalaisen vasemmiston olla siellä valpas satamapäällikkö.

Teksti perustuu vuoden 2019 puoluekokouksessa pidettyyn puheeseen. Kirjoittaja on Vasen Kaistan varapäätoimittaja.

Kommentteja: 1

  1. Oskarin kannanotto on erittäin aiheellinen ja ajankohtainen. Saamme uutisista seurata huolestuneina Esim. Bosnia-Herzegovinan metsiin karkoitettuja tuhansia pakolaisia. Tilanne siellä on katastrofaalinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *