Artikkeli: Vasemmisto

10.12.2019 klo 17:44

Vasemmistoliitto jatkaa odotetusti hallitusyhteistyötä

Puoluevaltuusto kokoontui maanantaina ylimääräiseen kokoukseen uusien hallitusneuvotteluiden vuoksi. Kuvassa sihteeri Malla Kantola, valtuuston varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Rokkanen, puheenjohtaja Miikka Kortelainen, kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja valtuuston varapuheenjohtaja Mira-Veera Auer. Pöntössä Li Andersson. (Kuva: Sanna-Maria Anttila)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston eilisessä ylimääräisessä kokouksessa päätettiin yksimielisesti jatkaa hallitusyhteistyötä sosialidemokraattien luotsaamassa hallituksessa. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson tulee jatkamaan opetusministerinä ja Aino-Kaisa Pekonen sosiaali- ja terveysministerinä.

Keskustan, RKP:n, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden hallitus tulee jatkamaan entisellä hallitusohjelmalla. Ruotsalaisen kansanpuolueen, Vasemmistoliiton ja Vihreiden ministerit säilyvät uudessa hallituksessa entisellään. Etenkin sosialidemokraatit teki omaan kokoonpanoonsa lukuisia muutoksia. Pääministeri Sanna Marinin tilalle liikenne- ja viestintäministeriksi siirtyy Timo Harakka. Hänen entiseen pestiinsä työministeriksi siirtyy eduskunnan varapuheenjohtajan paikalta Tuula Haatainen. Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi, kun taas omistajaohjausministerin salkku siirretään eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle. Entinen pääministeri Antti Rinne siirtyy Tuula Haataisen tilalle ensimmäiseksi eduskunnan varapuheenjohtajaksi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni siirtyy valtiovarainministerin paikalle. Entinen valtionvarainministeri Mika Lintilä taas siirtyy Kulmunin entiselle paikalle elinkeinoministeriksi.

Toimeentulotuki ja suun terveydenhuolto Pirkanmaan edustajien huulilla

Hallitusyhteistyön jatkaminen ei ollut puoluevaltuustossa jakava päätös ja se oli nopeasti taputeltu. Kokouksessa käytiin myös keskustelua yleisistä poliittisista aiheista. Kuten koko hallitusjupakan ajan, vasemmistoliitto keskittyy arkiseen puurtamiseen ja sen työn tekemiseen, jolla parannetaan kansalaisten arkea.

Pirkanmaan edustajat käsittelivät puheissaan terveydenhuoltoa ja toimeentuloa. Tatu Ahponen toi esille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta puhuttaessa monesti unohdetun suun terveydenhuollon. Ahponen muistutti, miten julkisessa suun terveydenhuollossa kärsitään edelleen kuukausien jonoista, mikä pakottaa ihmiset turvautumaan yksityiseen terveydenhuoltoon saadakseen apua ongelmiinsa.

– Kunnallisen terveydenhoidon tukkeutumiseen vaikuttaa tietenkin yksityisten kelakorvauksien leikkaaminen, mutta ongelma on ollut tiedossa jo tätä ennen. Kun hammaslääkäriajat eivät ole lisääntymässä, se vain pakottaa suun terveydenhoidon palvelujen tarvitsijat maksamaan pitkän pennin yksityiselle omasta kukkarostaan, Ahponen kuvailee suun terveyden noidankehää.

Suun terveys on todettu yhdeksi tärkeimmistä ihmisen kokonaisterveyteen vaikuttavista asioista. Lyhyellä tähtäimellä Ahponen tarjosi ratkaisuksi kelakorvauksen nostamista, mutta pitkällä tähtäimellä suun terveydenhuolto on ajateltava kokonaan uudestaan. Sektori on otettava soteuudistusta toteutettaessa erityisesti huomioon.

Sanna-Maria Anttila kritisoi Kelan hiljalleen hiipinyttä käytäntöä käyttää kaupallisen alan koulutuksella työskentelevää henkilöstöä toimeentulotuen uusien asiakkaiden sosiaalityön tarpeiden kartoittamiseen. Kela hyödyntää uusien asiakkaiden tarpeiden kartoituksessa monesti tradenomin tai merkonomin koulutuksella toimivia työntekijöitä, joilla ei ole sosiaalityön asiantuntijuutta. Anttila huomautti, että sosiaalityö on ammattitaitoa vaativaa työtä, jota ei voi suorittaa millä tahansa tutkinnolla tai lyhyellä lisäkoulutuksella. Työ vaatii ymmärrystä asiakkaiden monimuotoisista tilanteista ja kykyä arvioida heitä kokonaisvaltaisesti.

– Valtion laitoksena Kelan on toimittava työnantajakentällä esimerkkinä, joka huomioi henkilöstönsä osaamisen ja erittelee työtehtävät sen mukaisesti. Ennen kaikkea Kelan on toimittava eettisesti, asiakkaan etu edellä.

Anttila edellytti, että hallituspuolueena vasemmistoliitto ylläpitäisi sekä toimeentulotuen asiakkaiden oikeutta saada laadukasta palvelua että sosiaalityön yhteiskunnallista arvostusta. Eriarvoisuuden purkamiseksi kuuluu varmistaa yhteiskunnan turvaverkkojen pitävyys ja ihmisten luotto asiantuntevaan palveluun.

Korjaus 11.12. 10:39: Täsmennettiin Anttilan puheen koskevan nimenomaan uusia toimeentulotuen asiakkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *