Kulttuuri, Näkökulma

MINNA MINKKINEN

24.12.2019 klo 08:13

Mistä joulu on tehty?

Valoa kohti. Talviauringon Tampereen Eteläpuistossa kuvasi Cai Melakoski.
Minna Minkkinen (Kuva: Mari Kurkimäki.)

On todellista joulun henkeä nähdä, kun se, jolla on vähän, antaa sille, jolla on vielä vähemmän. Sen, jolla on rahaa enemmän kuin ehtii elämässään käyttämään, sopisi jakaa sitä niille, joilla ei ole. Kukaan ei tarvitse joululahjaksi toista suihkukonetta, mutta ruokaa, turvaa ja rauhaa tarvitsevat kaikki.

Joulu on aikaa, jolloin laitetaan läppärin kansi kiinni ja puhelin äänettömälle. Ei lueta esityslistoja eikä mietitä  kaupungin ensi vuoden budjettia. Joulun aikaan voi levätä ja lepuuttaa aivoja. Niitä tarvitaan taas ensi vuonna, kun puolustamme rauhaa, tasa-arvoa ja yhteistä kotipalloamme.

Joulurauha ei synny tappiin vedetystä luottokortista ja loputtomista lahjakasoista, vaan rauhasta ja turvallisuudesta. Meillä jokaisella, lapsella ja aikuisella on oikeus turvaan. Joulumieli ei synny lahjasta, joka on tehty ilman elämiseen riittävää palkkaa ja tekijänsä terveyden vaarantaen.

Joulu tulee meille kaikille hyvin erilaisina perinteinä, odotuksina, kipuina, toivona ja toivottomuutena. Osa viettää joulun perheen parissa, toiset töissä, ja joillekin joulu on yksinäinen. Voimia niille, joille tämä joulu on ensimmäinen joulu ilman rakasta läheistä, tai jotka kipuilevat ulos raskaasta elämänvaiheesta. Sanotaan, että aika parantaa ja vaikka se kuulostaa lohduttomalta, kaikki on ohimenevää, myös kipu ja suru. Joulu on aikaa meidän kaikkien aukaista itseämme ja kurottaa kohti läheistä, tuntematontakin. Meille pieni ele voi toiselle olla päivän tai jopa joulun pelastus.

Kiitos teille, jotka vietätte joulunne töissä. Sairaalat, palo- ja pelastuslaitos, poliisi, hotellit ja ravintolat, vartiointi- ja pitkäaikaislaitokset ovat auki aina, ja niin myös jouluna. Työ niissä syntyy ihmisten tekemänä. Jouluiloa voi töissä löytää työkaverin tuomasta jouluherkusta, lastensuojelulaitoksessa yhdessä jouluelokuvalle nauramisesta tai videopuhelusta kotiin.

Joulu syntyy meille eri asioista. Joillekin se on glögin tuoksua, koko päivän pyjamassa kulkemista, pelien pelaamista ystävien kanssa. Toisille yhteisiin tapahtumiin yksin osallistumista. Kolmas tahtoo hössöttää ja järjestää ilon juhlaa.

Tehkäämme hyvin toisillemme ja maapallolle jouluna ja joulujen välissä. Olkoon rauha loppumaton.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *