Näkökulma, Pirkanmaa, Sastamala

PIRKKO NIEMI

3.2.2020 klo 12:29

Ikäihmisten talous ajetaan ahtaalle

Ikäihmisten tahdotaan asuvan kotona mahdollisimman pitkään. Se sopii ikäihmisille itselleenkin, kunhan palveluita on riittävästi tarjolla sellaisella hinnalla, että niitä pystyy käyttämään. (Kuva: Cai Melakoski.)
Pirkko Niemi. (Kuva: Antti Yrjönen)

Sastamalassa ajettiin taas kerran läpi äänin 5-4 maksujen korotukset kotihoito- ja asumispalveluiden asiakasmaksuihin. Yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunnassa korotukset hyväksyttiin kokoomuksen ja keskustan äänin. Kiitos lautakunnan jäsenet Katriina Purola (sd.), Reino Sivonen (sd.), Raija Hituri (kesk.) ja Katariina Siuronen (ps.), jotka jätitte eriävän mielipiteen päätökseen. 

Meillä on paljon pientä eläkettä saavia avuntarvitsijoita, joiden kukkarolle nämä korotukset käyvät ylivoimaisiksi. Kun muutkin elin- ja asumiskustannukset ovat nousseet, voi käydäkin niin, ettei tarvitsemaansa palvelua voikaan ostaa. 

Kaupunki voi toki myöntää vähävaraisille harkinnanvaraista maksualennusta. Maksujen korotus ja tuen myöntämisen byrokratia muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamiselta. Eikö olisi kaupungillekin tehokkaampaa pitää maksut kohtuullisina, välttää turha byrokratia ja antaa viranhaltijoiden tehdä aitoa palvelutyötä. 

Pitää muistaa, että ikäihmisemme ovat rakentaneet tämän maan hyvinvoinnin ja maksaneet siitä kalliisti. Meidän tulisi osoittaa heille kunnioitusta ja arvostusta eikä ajaa heitä ahdinkoon.

Sastamalan kaupungin porvarienemmistö tekee nyt hyvin oikeistolaista politiikkaa välittämättä vähävaraisista  ja heikompiosaisista sastamalalaisista.

Vasemmistoliiton kanta asiakasmaksuihin on selvä:  Me emme hyväksy asiakasmaksujen korotusta lain sallimaan maksimiin. Näkemyksemme taustalla on ymmärrys ikäihmisten arjesta ja siitä, millaiseen ahdinkoon pienet tulot ihmisiä ajavat.

Olin juuri vastikään auttamassa iäkästä, sairasta ystävääni, joka oli ollut viisi päivää sairaalahoidossa. Hän on kotihoidon asiakas ja saa todella pientä eläkettä. Kun vein hänelle postin, hän kauhistui laskujaan ja mietti, miten niistä selviää. Vaikka hän asuu vaatimattomasti, silti kaikki asumiseenkin liittyvät kulut nousevat jatkuvasti.

Useat sastamalalaiset ovat ottaneet yhteyttä ja kysyneet neuvoja, miten selvitä, kun rahat eivät riitä edes välttämättömiin. Kaikilla ei valitettavasti ole voimia vaatia oikeuksiaan eikä omaisia, jotka selvittelevät asioita viranomaisten kanssa. Iso ongelma on myös kohtelu, jota ihmiset ovat saaneet apua hakiessaan. Liian monet ovat kokeneet huonoa ja välinpitämätöntä kohtelua.

Olisiko jo aika alkaa hoitamaan ikäihmisten palveluita ja asioita sille kuuluvalla kunnioituksella ja arvostuksella. Me kaikki vanhenemme, voimme sairastua ja tarvita yhteiskunnan palveluita. Jokainen meistä haluaa arvostavaa kohtelua ja tarpeisiin vastaavaa palvelua kukkaroon sopivalla hinnalla. Moni meistä olisikin valmis maksamaan enemmän veroja, jos se on tarpeen hyvinvointipalvelujen järjestämiseksi yhdenvertaisesti kaikille. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu Sastamalasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *