Artikkeli: Tampere

19.2.2020 klo 12:00

Vasemmisto edisti valtuustossa hyvää hoivaa ja ilmastotyötä

Valtuusto vuoden 2019 syksyllä. (Kuva: Oskari Jokinen)

Maanantai-iltana Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli poikkeuksellisen lyhyttä esityslistaansa kolme tuntia. Tänä aikana valtuutetut onnistuivat pysymään osittain myös aiheessa.

Tukea turvalliseen ikääntymiseen

Yli puoluerajojen valtuustossa sai kiitosta ikääntyneen väestön tukemiseksi vuosille 2020–2023 tehty suunnitelma, joka tähtää muun muassa kotiin tuotavien palveluiden parantamiseen ja yksilöllisen neuvonnan kehittämiseen. Valtuutettujen kesken vallitsi yksimielisyys siitä, että suunnitelma sisältää runsaasti hyviä ja kannatettavia toimenpiteitä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kuitenkin huomautti, että hyväkään suunnitelma ei itsessään tee mitään – tarvitaan rahaa, tekijöitä ja tietoa siitä, toimiiko suunnitelma. Siksi vasemmistoliiton valtuustoryhmä tekikin ponsiesityksen, että suunnitelman seuraamiseksi ja arvioimiseksi luotaisiin kriteerit seuraamista varten. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi painotti puheenvuorossaan muun muassa huoli-ilmoituksen tunnettuuden tärkeyttä. Kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen vaikkapa ikääntyneestä omaisestaan tai yksinäisestä naapuristaan. Alpin mukaan on oletettavaa, että ilmoituksia tehtäisiin nykyistä enemmän, mikäli mahdollisuus olisi laajemmin tunnettu.

Hyvän hoidon ja ekologisen edelläkävijyyden Tampere

Vasemmistoliiton valtuutettu Sinikka Torkkola jätti maanantain kokouksessa kaksi aloitetta. Aloitteista toinen oli nimetty Oikea hoito, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja toinen Maata pitkin matkustaminen mahdolliseksi henkilökunnalle ja luottamushenkilöille.

Torkkolan mukaan huomiotta saattaa nykyisellään jäädä sinänsä oikea hoito, joka on annettu väärään aikaan ja/tai väärässä paikassa. Kun käytössä ei ole tällaista tietoa tuottavaa järjestelmää, voi olla vaikea oikaista väärään aikaan ja väärässä paikassa annettuja hoitoja oikea-aikaisiksi ja oikeapaikkaisiksi. Aloitteessaan Torkkola esittääkin näiden puutteiden korjaamista.

Toinen valtuutettu Torkkolan jättämistä aloitteista puuttuu Tampereen kaupungin matkustussäännön välillisiin ilmastovaikutuksiin. Tällä hetkellä matkakustannukset korvataan lähtökohtaisesti halvimman vaihtoehdon mukaisesti. Torkkola esittääkin matkustussääntöä muutettavaksi siten, että siinä otettaisiin huomioon matkustustavan ilmastovaikutukset ja mahdollistettaisiin maata pitkin matkustaminen myös Suomen ulkopuolelle. Tämä olisi kaupungin ilmastotavoitteiden mukaista.

Valtuustossa jätettiin myös poikkipuolueellinen aloite ilmastohätätilan julistamisesta. Oras Tynkkysen (vihr.) aloitteessa olivat mukana Jouni Markkanen (kok.), Pekka Salmi (sd.), Vilhartti Hanhilahti (kesk.) sekä vasemmistoliiton Noora Tapio. Allekirjoittajien mukaan ilmastohätätilan julistaminen olisi symbolinen teko, joka voisi auttaa lisäämään tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta sekä vauhdittaa toimia kriisin hillitsemiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *