Artikkeli: Kulttuuri, Pirkanmaa, Ylöjärvi

13.2.2020 klo 16:01

Vasemmisto sytyttää hyvinvoinnin kipinöitä Ylöjärvellä

Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä, unohtamaan arjen huolet ja parantaa mielialaa.

Ylöjärvi saa taukolaavun ja nuotiopaikan Haaviston kuntoradan yhteyteen. Lähilaavun odotetaan lisäävän luonnon virkistyskäyttöä ja asukkaiden viihtyvyyttä sekä edistävän terveyttä luontoretkeilyyn innostamalla. Kipinän nuotioon sytytti vasemmisto. 

Toistaiseksi Ylöjärven keskusta-alueella on ainoastaan yksi laavu-ja nuotiopaikka Pikku-Ahveniston rannalla. Tämä keskustan tuntumaan suunnitteilla oleva esteetön taukopaikka palvelisikin kaikenlaisia päiväretkeilijöitä päiväkotiporukoista eläkeläisiin. Tavoitteena on kuluvan vuoden aikana löytää laavulle sopiva sijoituspaikka.

Esteettömälle nuotiopaikalle pääsevät kaikki läheltä ja kaukaa.

Aloitteen alullepanijan, valtuutettu Rauno Kesselin mukaan alkuidea tuli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n pääluottamusmies Johanna Talasmäeltä. 

– Ollaan molemmat koiraihmisinä kierretty Haaviston kuntorataa. Tuli sitten puheeksi, että olisipa mukava päästä vaikka paistelemaan makkaraa näin lähellä olevalle laavulle, Kesseli pohjustaa.  

Luonnon elvyttävien vaikutusten kannalta virkistävien luontoalueiden sijainti on ratkaisevaa, sillä tutkimusten mukaan ulkoilukäynnit vähenevät sitä enemmän mitä kauempana ulkoilualueet sijaitsevat. Kyseiselle taukopaikalle voi saapua kuitenkin myös kauempaa bussilla.

Ylöjärven valtuusto käsitteli taukopaikka-aloitetta tammikuun kokouksessaan. Aloite sai hyvän vastaanoton, sillä se sulahtaa hyvin yhteen kaupungin strategian kanssa. Ylöjärven kaupunkistrategian tavoitteena on lisätä arkiliikuntaa suosivia olosuhteita ja kuntalaisten harrastusmahdollisuuksia. Lisäksi hyvinvointitavoitteena on terveiden elämäntapojen ja elämänhallinnan vahvistaminen. 

Metsistä kulttuurikylpyihin

Tammikuun valtuuston kokouksessa vasemmiston valtuustoryhmä jätti myös ryhmäaloitteen kulttuurilähetteen käyttöönotosta Ylöjärvellä. Kulttuurilähetteen ajatuksena on tarjota uusi työkalu sosiaali- ja terveyspalveluiden työkalupakkiin. Sillä voidaan tarjota asiakkaalle sopivia kulttuuripalveluita osana hoitoa liikuntalähetteiden tapaan.

Aloitteen taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n viime vuoden lopulla julkaisema raportti. Sen mukaan taidetoimintaan osallistuminen niin taiteen kokijana kuin tekijänäkin voi ehkäistä lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia. Lisäksi kulttuuri eri muodoissaan hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. Raportin mukaan taide voi tarjota ratkaisuja erityisesti sen kaltaisiin terveysongelmiin, joihin lääketiede ei yksin tepsi.

Taidetoimintaan osallistumisen on havaittu muun muassa vähentävän riskiä dementian sekä masennuksen kehittymiseen.

Aloitteen liikkeelle laittanut valtuutettu Aki Leppänen, on omassa työympäristössään Tiuravuoren palvelukeskuksessa havainnut kulttuurin positiiviset terveysvaikutukset.

 – Positiiviset kokemukset ikäihmisten yhteisötaiteilijasta kielivät siitä, että kulttuurin hyödyntämistä sote-palveluissa kannattaa lisätä, sanoo Leppänen. Hän kertoo etukäteen tunnustelleensa maaperää kyselemällä lähetteen käyttöönoton edellytyksistä kulttuurialan asiantuntijoilta. Kyselyn perusteella toteutus näyttäisi erittäin mahdolliselta. 

Kulttuurilähete voitaisiin myöntää muun muassa vauvan kehityksen tueksi sekä hankalaan elämäntilanteeseen tai pitkäaikaissairauteen sopeutumiseksi. Lähetteellä tarjotun palvelun tulee olla yksilökohtaisesti harkittua ja järjestettyä toimintaa, joka perustuu vapaaehtoisuuteen eikä aiheuta lähetteen saajalle kustannuksia. Sellaisia voisivat olla vaikkapa vauvojen värikylvyt, kaupungintalon konsertit tai yhteisötaiteilijan ikäihmisille järjestämä työpajatoiminta.

Kaupunkiseudun kulttuuripääkaupunkihankkeen kantavana teemana on yhdenvertaisuus, jota lähete palvelisi. Myös Ylöjärven kaupunkistrategia painottaa hyvinvointia edistävässä työssä ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja matalan kynnyksen palveluita, joita on tarjolla kaikenikäisille kuntalaisille. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.