Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

3.4.2020 klo 09:04

Osuuskauppavaalit: Pirkanmaan vasemmisto aikoo toistaa Kainuun ihmeen

Pirkanmaan Osuuskaupan vaalit ovat näkyneet jo pari viikkoa kaupunkien ja taajamien katukuvassa. Kuvan julisteet ovat Tampereelta. Osuuskunnan 15 vuotta täyttäneet jäsenet voivat käyttää äänioikeuttaan ensi maanantaihin, 6. huhtikuuta asti.

Yhteensä kymmenessä S-osuuskaupassa on vaalikevät. Jo neljän osuuskaupan vaalitulokset on julkaistu ja kolmessa on ääntenlasku käynnissä. Pirkanmaan Osuuskaupassa, HOK-Elannossa (Helsinki ja osa Uudenmaan aluetta) ja Varubodenissa (Osa Uusimaata ja Ahvenanmaa) äänestetään ensi maanantaihin asti.

Kajaanin vasemmisto liki tuplasi paikkansa

Osassa osuuskuntia järjestetään suorat vaalit. Niissä äänestetään suoraan ehdokkaita, ja eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan. Useimmissa osuuskaupoissa järjestetään suhteelliset listavaalit. Jonkin asian tai puoluekannan mukaan kootut listat saavat paikkoja koko listan saaman äänimäärän suhteessa. 

Vasemmistoliiton ehdokkaat osallistuivat omilla listoillaan kainuulaisen Osuuskauppa Maakunnan vaaleihin kaikilla kolmella jäsenalueella. Vasemmisto sai vuoden 2016 vaaleissa neljä paikkaa 50-jäsenisessä edustajistossa. Nyt vasemmiston edustajia valittiin peräti seitsemän.

Vasemmistoliiton osuuskauppaväki saa vielä jännittää tuloksia ainakin neljästä osuuskaupasta. Vasemmiston ehdokaslistoja on ainakin eilen päättyneissä Turun Osuuskaupan vaaleissa ja maanantaihin asti käynnissä olevissa Pirkanmaan Osuuskaupan, HOK-Elannon ja Varubodenin vaaleissa.

Pirkanmaalla odotetaan ainakin kahta lisäpaikkaa

Vasemmistoliiton listoilta valittiin vuoden 2016 vaaleissa neljä jäsentä 60-jäseniseen Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon. Eteläiseltä jäsenalueelta vasemmisto sai yhden lisäpaikan, yhteensä kaksi paikkaa. Tampereen jäsenalueella vasemmisto kärsi yhden paikan menetyksen, edustajistoon valittiin kaksi edustajaa. Pohjoiselta jäsenalueelta vasemmisto ei saanut yhtään paikkaa.

Joukko Pirkanmaan Osuuskaupan vasemmistolaisia ehdokkaita käynnisti vaalikampanjan verkossa, kun julkiset vaalitilaisuudet ovat virusepidemian vuoksi kiellettyjä. Vilkkaaksi käyneen keskustelun vuoksi verkkotapaamisesta tuli huomattavasti suunniteltua pidempi. Alun toistakymmentä osanottajaa koonneeseen keskusteluun osallistuivat ehdokkaat (ylärivi vasemmalta) Saara Toivonen, Minna Minkkinen, Aki Leppänen (Pohjoinen jäsenalue) ja Jukka Peltokoski ja (alarivi vasemmalta) Virva-Mari Rask (Eteläinen jäsenalue), Kimmo Hokkanen, satunnainen osanottaja ja Juho Mäntysalo. Ellei jäsenaluetta ole mainittu, ovat ehdokkaat Tampereelta.

Näissä vaaleissa vasemmistolla on hyvät mahdollisuudet kahteen lisäpaikkaan, kainuulaisten inspiroimana jopa kolmeen. Tampereella odotetaan, että kolmas paikka saadaan takaisin, pohjoisella alueella aiotaan saada ensimmäinen jäsen edustajistoon, ja eteläisellä alueella on voiton maku vielä viime vaaleilta suussa.

Ehdokkaita vasemmistolla on nyt 50, viime vaaleissa 30. Useimmat ehdokkaat ovat saaneet luottamusta jo aikaisemmista vaaleista. Nyt osuuskauppavaalien ehdokkaana olevista ehdokkaista 28 oli ehdokkaana viime kuntavaaleissa ja he saivat yhteensä yli 4000 ääntä. Kolme vasemmistoliiton ehdokkaista sai viime eduskuntavaaleissa yli 3200 ääntä. 

Vasemmistoliiton ehdokkailla on siten kokemusta ja äänestäjien luottamusta. Ensimmäistä kertaa vaaleissa ehdokkaana olevat puolestaan keräävät hyvää kokemusta ensi vuoden kunnallisvaaleja varten.

Vasemmiston ehdokkaiden vaalitavoitteita ja vaaliohjelmaa on esitelty Vasen Kaista -verkkolehden ensimmäisessä vaaliennakossa, siihen löytyy linkki alta.

Vasemmistoliiton ehdokkaat korostavat, että vaikka osuuskauppavaalit eivät ole niin tärkeät kuin yleiset vaalit, on näissä vaaleissa kuitenkin kyse siitä, miten sosiaalisesti, solidaarisesti ja vastuullisesti Pirkanmaan Osuuskauppaa johdetaan. Siksi on nyt tärkeää, että jokaista vihreän S-kortin omistajaa muistutetaan siitä, että viimeistään maanantaina tulisi osallistua vaaleihin verkossa tai palauttamalla äänestyslippu postitse.

Lue lisää muualla verkossa:

Pirkanmaan Osuuskaupan vaalisivut
Vaalikone

Pirkanmaan vasemmistoehdokkaiden vaaliohjelma
Pirkanmaan vasemmiston vaalitapahtuma verkossa

Ehdokkaiden kirjoituksia vaalien tiimoilta:
Jukka Peltokoski
Juho Mäntysalo

Vasemmiston ehdokkaat Pirkanmaan Osuuskaupan vaaleissa

Jäsenalue 1: Pohjois-Pirkanmaa, lista F

70 Göös-Leppänen Anne, toimistotyöntekijä, Ylöjärvi
71 Haukipää Sari, ruokapalveluesimies, Hämeenkyrö
72 Heino Sinikka, eläkeläinen, Ylöjärvi
73 Kotalampi Pauli, yrittäjä, Virrat
74 Leppänen Aki, lähihoitaja, Ylöjärvi
75 Löf Mirka, sairaanhoitaja (AMK), Hämeenkyrö
76 Mattila Jukka, levyseppä, Ikaalinen
77 Niinenmaa Jussi, aikuiskouluttaja, Hämeenkyrö
78 Salonen Jussi, kasvatustieteen opiskelija, Orivesi
79 Tiainen Hannu, eläkeläinen, Kihniö

Jäsenalue 2: Etelä-Pirkanmaa Lista F

196 Jara Juhani, asentaja, Akaa
197 Kallio Seppo, kunnallisneuvos, Nokia
198 Lepola Satu, jäteasemanhoitaja, Lempäälä
199 Rask Virva-Mari, koneenasentaja, Lempäälä
200 Saarela Leena, sairaanhoitaja, Sastamala
201 Salmi Jari, betoniraudoittaja, Valkeakoski
202 Savijärvi Pertti Kalevi, eläkeläinen, Valkeakoski
203 Techtolin Merja, mylläri, Nokia

Jäsenalue 3: Tampere, lista C

302 Ahola Liisa, eläkeläinen
303 Asikainen Johannes, projektipäällikkö, FM
304 Eloranta Sami, opiskelija
305 Haapa-aho Leena, ohjaaja
306 Hanhela Milka, sosiaalipoliittinen asiantuntija
307 Hautanen Teija, sosiaalityöntekijä, YTT
308 Heinonen Jari, YTT, emeritusprofessori
309 Hokkanen Kimmo, yrittäjä, kulttuuripuutarhuri
310 Hollo Hely, opiskelija
311 Iso-Lähteenmäki Lauri, varastotyöntekijä
312 Jalava Ari, laboratorioassistentti
313 Karinen Anne Mariel, kiinteistöpäällikkö, rakennusinsinööri
314 Kauhanen Mira, eläkeläinen
315 Kiponoja Petteri, toiminnanohjaaja, opiskelija
316 Kosela Viktor Mikael, datanomi
317 Minkkinen Minna, sosionomi
318 Mustila Pentti, metsätalouden harjoittaja
319 Mäkinen Jaana, avustava ohjaaja
320 Mäntysalo Juho, yhteiskuntatieteiden maisteri
321 Niemi Aapo, elintarviketyöntekijä, pääluottamusmies
322 Nieminen Jiri, yhteiskuntatieteiden tohtori
323 Olli Joonas, sisustuspuuseppä
324 Peltokoski Jukka, koulutustuottaja
325 Puskala Jarmo, käsikirjoittaja
326 Ropponen Anu, sosiaalityöntekijä
327 Tamminen Jari-Pekka, opintojohtaja, diplomi-insinööri
328 Tilvis Leila, työsuojelutarkastaja
329 Tohka Laura, tiedottaja
330 Toivonen Saara, kirjanpitäjä, tilitoimistoyrittäjä
331 Tolonen Johannes, muusikko
332 Virtanen Sirkkaliisa, kunnallisneuvos
333 Vänni Katja, työkyvyttömyyseläkeläinen

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *