Artikkeli: Vasemmisto

3.5.2020 klo 17:28

Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten puheenjohtajat peräsivät solidaarisuutta

Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten puheenjohtajat pitivät puheensa tällä kertaa etänä. Ruutukaappaukset videopuheista sommitellut Cai Melakoski.

Vasen Kaista on esitellyt aiemmin Pirkanmaan eri vasemmistojärjestöjen vappupuheita. Myös valtakunnallisten vasemmistojärjestöjen edustajat ovat pitäneet vappupuheita, joita on etävapun olosuhteissa päässyt seuraamaan useampi kuuntelija, kuin kenties koskaan aikaisemmin. Esittelemme tässä Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin ja Vasemmistonuorten puheenjohtajan Liban Sheikhin vappupuheet. Videoidut puheet on myös upotettu juttuun.

Kriisi koettelee ja kouluttaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson aloitti puheensa käymällä läpi edelleen käynnissä olevaa koronakevättä. Andersson muistutti yhteiskunnan elävän todella poikkeuksellisia aikoja, mikä näkyy aivan kaikkialla ympärillämme. Nämä muutokset ovat paikoin myös kivuliaita, kun esimerkiksi vanhukset ja pitkään yhdessä olleet ihmiset eivät yhtäkkiä voi nähdä toisiaan. Andersson kuitenkin luottavaisesti myös uskoi meidän oppivan poikkeustilasta jotain.

– Kriisi toivottavasti opettaa meidät katsomaan lähelle myös jatkossa. Arvostamaan olemista jatkuvan menemisen sijasta. Löytämään oman kotikaupungin retkipaikat kaukomatkojen sijaan sekä arvostamaan mahdollisuutta syventää suhdetta omiin läheisiimme. Kriisi on opettanut meitä yhteiskuntana sanomaan ääneen, että jokainen ihmishenki on arvokas ja pelastamisen arvoinen. Maksoi mitä maksoi.

Andersson painotti, miten nykyinenkin kriisi iskee niihin, jotka jo valmiiksi elävät epävarmuudessa. Asunnottomat, epävarmassa työtilanteessa olevat, matalapalkkaiset ja nuoret ovat monesti joutuneet ottamaan kriisin pahimmillaan vastaan. Myös yhteiskunnan kannalta keskeiset ammattiryhmät, kuten sairaanhoitajat, lähihoitajat, poliisit, palvelutyöntekijät, siivoojat ja lukuisat muut, ovat joutuneet työskentelemään erityisen paineen alaisena, kun heidän ei ole ollut mahdollista vetäytyä etätöihin. Andersson muistutti, että näitä ihmisiä pitäisi muistaa myös muuten kuin korulausein ja kukkasin.

– Kiitokset eivät kuitenkaan maksa vuokraa tai ruokalaskua. Siihen tarvitaan riittävä palkka. Koronan jälkeen on viimeistään aika ymmärtää, että yhteiskunnan kriisinkestävyys on riippuvainen näiden elintärkeiden alojen vetovoimasta ja näiden duunareiden työpanoksesta.

Kriisissä on muutoksen siemen

Andersson nosti esiin, miten nyt kriisin hetkellä on ensiarvoisen tärkeää pitää kiinni hallitusohjelmasta, jossa luvataan sosiaalista, taloudellista ja ekologista kestävyyttä. Tasa-arvosta, tuloerojen kaventamisesta ja pienituloisten aseman parantamisesta on etenkin talouden kriisiytyessä tärkeää pitää kiinni.

Andersson piti tärkeänä, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni, mutta hän teki myös uuden avauksen niin kutsutun elvytyssetelin muodossa. Esimerkiksi sadan euron arvoista elvytysseteliä voisi käyttää kulttuuri- ja muihin palveluihin. Näin voitaisiin parhaimmin tukea palvelualojen pääsyä taas jaloilleen.

Hallitus on jo sitoutunut niin ihmisten kuin yritystenkin tukemiseen koronakriisin keskellä, mutta niille yrityksille, jotka eivät osallistu yhteiskunnan ylläpitämiseen, ei Andersson sallisi valtion tukeakaan.

– Kun yritystukia nyt kehitetään vastaamaan paremmin kriisistä kärsivien firmojen tarpeita, on tuet jatkossa rajattava pois suurosinkoja maksavilta ja veroparatiiseja hyödyntäviltä firmoilta. Vasemmistoliiton kanta on selvä: yhtiöt, jotka eivät osallistu yhteiskunnan ylläpitämiseen normaaliolosuhteissa, eivät ole veronmaksajien tukea ansainneet.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja päätti puheensa muistuttamalla yhä uhkaavasta ilmastokriistä ja tarpeesta panostaa nuoriin ja oppimiseen. Andersson tähdensi, että panostukset nuoriin eivät mene koskaan hukkaan, vaan ovat Suomen osaamisen perusta. Suomalaisen yhteiskunnan menestyksen perusta ei ole kisassa pohjalle vaan yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa. Solidaarisuus ja hyvinvointivaltion vahvat rakenteet ovat niitä, jotka kantavat myös kriisien lävitse, päätti hän puheensa ja toivotti hyvää vappua.

Vasemmisto seisoo jättiläisten harteilla

Myös Vasemmistonuorten puheenjohtajan Liban Sheikhin puheessa koronapandemia välkkyi kauttaaltaan. Sheikh toivoi jaksamista opiskelijoille ja nuorille, jotka ovat tilanteen vuoksi olleet erityisen paineen alaisina. Hän tähdensi, miten yhteiskunnan olisi kriisin aikana erityisen tärkeää huolehtia haavoittuvassa asemassa olevista nuoristaan.

Sheikh käänsi katseen myös historiaan ja muistutti, miten nykypäivän vasemmisto toimii jättiläisten harteilla. Meitä ennen tulleet ovat taistelleet oikeuksista, jotka nykypäivänä ovat itsestäänselvyyksiä ja ihmisoikeuksia. Kaikille kaikkialla maailmassa nämä oikeudet eivät ole edelleenkään selviöitä.

Sheikh muistutti kuluvan kevään tuoneen luokkaerot esiin pistävällä tavalla. Kansainvälisen työväenluokan juhlapäivänä Sheikh piti oleellisena muistaa vanha viisaus, että yhteiskuntien hyvinvointi mitataan kaikkein heikoimpien pärjäämisessä, ei vahvimpien rikkauksissa.

Myös Vasemmistonuorten puheenjohtaja korosti solidaarisuutta kansainvälisen työväenluokan ohjaavana voimana. Hän päätti puheensa vapuntoivotuksiin ja toivoon siitä, että yhdessä toimimalla myös tästä kriisistä selvitään.

– Olemme työväenliikkeessä selvinneet aina haastavista ajoista yhdessä. Ja selviämme nytkin. Solidaarisuus ja tasavertaisuus ovat kansainvälisen työväenliikkeen ohjaava voima; sen ytimessä, historiassa ja nykyisyydessä. Vappuna onkin hyvä aika muistaa ihmisiä ja ystäviä ympärillämme ja antaa tukea heille, joilta se lähipiiristä uupuu. Yhdessä tulevaisuus näyttää valoisammalta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *