Artikkeli: Orivesi, Pirkanmaa, Vasemmisto, Ylöjärvi

21.5.2020 klo 11:17

Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton

Kuntavaalit 2021 -sarjamme tutustuu Vasemmistoliiton vaalityöhön Orivedellä ja Ylöjärvellä. Yläkuvassa Oriveden vasemmiston valtuutettuja ystävineen, alakuvassa Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä.

Kuntavaaleihin on enää aikaa alle vuosi. Huhtikuun 18. päivänä kansalaiset valitsevat valtuustojen jäsenet Suomen kunnissa. Viisi vuotta sitten vasemmistoliitto sai lisää luottamusta useimmissa Pirkanmaan kunnissa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaat saivat 9,0 prosenttia pirkanmaalaisten äänistä. Vuoden 2017 vaaleissa vasemmisto sai jo 9,8 prosenttia äänistä, kymmenen prosentin raja oli lähellä.

Vasen Kaista kysyi kahdelta vasemmistoliiton pirkanmaalaisen paikallisjärjestön puheenjohtajalta vaalityön kuulumisia. Koronaepidemian asettamista rajoitteista huolimatta on ehdokasasettelu ja muu vaalityö jo saatu käyntiin. 

Li Andersson Oriveden vasemmiston kuntavaalistartin vetonaulana

Orivedellä vuoden 2017 kuntavaalit olivat vasemmistoliitolle voittoisat. Sekä äänimäärä että ääniosuus nousivat uudelle tasolle. Vasemmiston ehdokkaita äänesti 508 kaupunkilaista, 111 enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Ääniosuus oli 10,7 prosenttia, parannusta 2,5 prosenttiyksikköä. 

Oriveden kaupunginvaltuuston kokoa vähennettiin neljällä valtuutetulla, mutta vasemmisto säilytti kolme paikkaansa 31-paikkaiseksi supistuneessa valtuustossa. Neljäs valtuustopaikka jäi 49 äänen päähän.

Oriveden vasemmistoaktiiveja yhteiskuvassa, vasemmalta Irma Koskela, Anne Kahelin, Reijo Kahelin, Li Andersson, Anne Lappalainen, Mari Lind, Markus Hannila. Irma Koskela, Reijo Kahelin ja Mari Lind ovat Oriveden kaupunginvaltuutettuja. (Kuvaaja: Aaron Kallinen)

Oriveden seudun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Anne Lappalainen kertoo, että kuntavaalivalmistelut käynnistettiin komeasti jo helmikuussa puolueen puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin vierailun yhteydessä. 

Kuntavaaleja silmälläpitäen on päivitetty puolueosaston verkkosivut, jotka esittelevät muun muassa vasemmiston valtuustoryhmän jäsenet yhteystietoineen sekä tärkeimmät valtuustoaloitteet. 

‒  Alkuvuoden päivityksen jälkeen sivuston kävijämäärä nousi moninkertaiseksi Li Anderssonin vierailukuukautena. Sivut tavoittivat yhteensä 902 eri kävijää, jotka viipyivät sivuilla keskimäärin yli kaksi minuuttia. Onnistuimme tekemään verkko-osoitettamme hyvin tunnetuksi puolueen puheenjohtajan vierailun Facebook- ja lehtimainonnassa, iloitsee Lappalainen.

‒ Kuntavaalivalmisteluja on käsitelty kaikissa kokouksissamme tänä vuonna. Huhtikuun kokouksessa päätimme perustaa julkisen Facebook-sivuston nykyisen suljetun ryhmän rinnalle. Sivusto valmistuu toukokuun aikana ja sille on tarkoitus hankkia paljon orivesiläisiä seuraajia nostamalla keskusteluun mielenkiintoisia, ajankohtaisia aiheita, kertoo Lappalainen, ja lisää vielä lopuksi:
‒ Vaalityömme tavoitteena on yksi lisäpaikka!

Ylöjärven vasemmisto on saanut jo uusia ehdokkaita

Myös Ylöjärven vasemmisto nousi vuoden 2017 kuntavaaleissa yli 10 prosentin kerhoon. Kannatus nousi 10,4 prosenttiin annetuista äänistä, lisäys oli 1,6 prosenttiyksikköä. Ääniä vasemmiston ehdokkaat saivat 1 481, lisäys oli 284 ääntä.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto säilytti entisen kokonsa, 51 paikkaa. Vasemmisto sai viisi paikkaa, yhden paikan enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Kuudes paikka jäi 112 äänen päähän.

Vasemmistoliiton Ylöjärven Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aki Leppänen kertoo, että Ylöjärvellä pidettiin jo alkuvuodesta ensimmäinen kuntavaalitapaaminen. Koronapandemia on hidastanut vaalityötä, mutta ehdokashankinta on käynnissä:

‒ Tällä hetkellä ehdokashankintaa käydään somessa ja aktiivien lähipiirien kautta. Nykyisistä valtuutetuista ja muista luottamushenkilöistä monet ovat jatkamassa. Myös pari kokonaan uutta ehdokasta on oma-aloitteisesti ilmoittanut halustaan lähteä mukaan, riemuitsee Leppänen.

Ylöjärven valtuutetut valtuustokauden alkaessa kesäkuussa 2017, vasemmalta oikealle: Aki Leppänen, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Rauno Kesseli, Petra Kiviniemi, valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano, ja Anna Jukantupa. (Kuvaaja: SP)

Viime vaaleissa ehdokasmäärä onnistuttiin Ylöjärvellä nostamaan, 30 ehdokkaan tavoite täyttyi, ja samaan pyritään Leppäsen mukaan nytkin. Myös vaalivoiton toistaminen on mielessä:

‒ Viimeksi lisäsimme valtuutettujen määrää yhdellä ja toinen jäi lähelle. Vaalituloksen perusteella saimme edustuksen kaikkiin nykyisiin toimielimiin. Valtuutettujen lisäksi on tärkeää saada mahdollisimman hyvä edustus eri toimielimiin, joissa valtaosa päätöksistä tehdään. Tavoitteena on säilyttää nykyiset paikat ja pyrkiä yhteen lisäpaikkaan valtuustossa, lupaa Leppänen.

Ylöjärven kuntavaaliteemoista Aki Leppänen nostaa erityisesti esiin yksityistämisen:

‒ Kuluneella vaalikaudella yksityistämisaalto on vaihtunut vanhustenhuollosta varhaiskasvatukseen. Olimme ainoita jotka vastustivat Viljakkalan vanhainkodin, Elokaaren, myymistä Esperille. Olemme kovasti pitäneet julkisen varhaiskasvatuksen puolia ja saaneet mukaan myös jonkin verran muiden puolueiden valtuutettuja, Leppänen kertoo.

Lisätietoja:

Oriveden seudun Vasemmistoliitto (Verkkosivut)
Ylöjärven vasemmisto (Facebook)

|||

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 22 kunnassa.
Sarjassa ilmestynyt:
Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020, tämä kirjoitus)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *