Artikkeli: Pirkanmaa

13.5.2020 klo 11:45

Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla

Vasen Kaista -verkkolehden kuntavaaleja koskeva kirjoitussarja käynnistyy katsauksella viime kuntavaalien jälkeisiin valtuustopaikkojen muutoksiin Pirkanmaalla. Kartoitus on tehty vertaamalla kuntavaalien 2017 tuloksia kunkin kunnan verkkosivuilla olevaan kunnanvaltuuston kokoonpanon esittelyyn toukokuun alussa.

Vihreillä on nyt enemmän valtuutettuja Pirkanmaan kunnanvaltuustoissa kuin perussuomalaisilla. Samalla perussuomalaisten 16 paikan etumatka vasemmistoliittoon on supistunut neljään. Sosiaalidemokraattien asema Pirkanmaan suurimpana puolueena on enää yhden paikan varassa. Pirkanmaan valtuustoissa edustettuna olevien puolueiden määrä on noussut kahdella, yhteentoista. 

Vasen Kaista aloitti neljä vuotta sitten, huhtikuussa 2016 kirjoitussarjan kevään 2017 kuntavaaleista yhteenvedolla valtuustokauden kolmen ensimmäisen vuoden aikana toteutuneista muutoksista Pirkanmaan kunnanvaltuustojen poliittisissa voimasuhteissa. Tuolloin niin sanottujen loikkausten määrää pidettiin suurena, 19 valtuutettua oli vaihtanut ryhmää. 

Taulukko 1. Taulukko näyttää mistä ryhmästä valtuutetut ovat lähteneet ja mihin päätyneet. Vasemmalta oikealle lukien voi laskea, että perussuomalaiset ovat menettäneet valtuutettuja kokoomuksen ryhmään (1 valtuutettu), keskustan ryhmään (2), sinisten ryhmään (10) ja sitoutumattomiin (3). Vastaavasti ylhäältä alas lukien PS on saanut lisäystä kokoomuksesta (1), keskustasta (2) ja sitoutumattomasta ryhmästä yhden valtuutetun.

Nyt tehty vastaava kartoitus vuoden 2017 kesäkuussa työnsä aloittaneista valtuustoista kertoo, että peräti 34 pirkanmaalaisvaltuutettua on nyt eri ryhmässä kuin valtuustokauden alkaessa. Neljä vuotta sitten poliittiset voimasuhteet olivat muuttuneet kahdeksassa Pirkanmaan 22 valtuustosta. Nyt 15 valtuuston puoluepoliittiset asetelmat ovat muuttuneet. 

Perussuomalaisten listoilta valitut valtuutetut vaihtoivat edellisellä valtuustokaudella ryhmää hanakimmin, yhdeksän kertaa, muiden puolueiden ryhmän oli jättänyt kymmenen valtuutettua. Perussuomalaiset ovat nytkin ryhmänvaihdon suurin joukko, 16 perussuomalaista valtuutettua on siirtynyt toiseen ryhmään tai perustanut uuden. 

Viime kuntavaaleissa perussuomalaisten valtuutettujen pako ryhmistään ennakoi hyvin vaalien tulosta. Koko maassa perussuomalaiset saivat 770 paikkaa, vähennys oli 425 paikkaa. Pirkanmaalla perussuomalaiset saivat vuoden 2012 kuntavaaleissa 118 paikkaa, vuoden 2017 vaaleissa enää 76 paikkaa.

Taulukko 2. Taulukko osoittaa, että perussuomalaiset ei ole ainoa puolue, josta valtuutetut pakenevat. Myös keskustalla on vaikeuksia pitää valtuutetuistaan kiinni. Sitoutumattomien ja ryhmättömien sarake on kasvanut reilusti, kuten edelliselläkin vaalikaudella.

Onko sosiaalidemokraattien asema Pirkanmaan suurimpana kuntapuolueena uhattuna?

Neljä vuotta sitten SDP oli ainoa puolue, jonka valtuustoryhmien koko pysyi muuttumattomana. Tällä valtuustokaudella demarivaltuutettujen määrä on kasvanut yhdessä ja laskenut toisessa kunnassa. Tampereella neljä demarivaltuutettua erosi valtuustoryhmästään.

Sosiaalidemokraatit ottivat vuoden 2017 vaaleissa takaisin asemansa Pirkanmaan suurimpana puolueena neljän paikan, 1 132 äänen ja 0,4 prosenttiyksikön ääniosuuden erolla kokoomukseen. Kokoomus nousi valtuutettujen lukumäärällä mitattuna Pirkanmaan suurimmaksi kuntapuolueeksi vuoden 2008 vaaleissa ja oli suurin myös 2012 vaaleissa.

Vaikka sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen kannatuksen ero oli hyvin pieni viime kuntavaaleissa, ei demareilla liene ensi vuoden kuntavaaleissa vaikeuksia säilyttää asemansa Pirkanmaan suurimpana. Viime vuoden eduskuntavaaleissa demarit saivat jo turvallisen tuntuisen, 3,6 prosenttiyksikön kannatuseron kokoomukseen. Sitä ennen kokoomus oli Pirkanmaan suosituin puolue vuosien 2007, 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa.

Vihreät oli viime kuntavaaleissa Pirkanmaan viidenneksi suurin puolue, mutta pitää nyt valtuustopaikoilla mitattuna neljättä sijaa, vaikka puolueella on nyt yksi valtuutettu vähemmän kuin vaalien jälkeen. Vasemmistoliitto hengittää perussuomalaisten niskaan, ero valtuutettujen määrässä on supistunut neljään paikkaan.

Pirkanmaan puoluekartta sai kaksi uutta jäsentä

Puoluerekisterissä on vuoden 2020 keväällä 18 puoluetta. Niistä kuusi on rekisteröity kuntavaalien 2017 jälkeen. Puoluerekisterissä olevista puolueista kahdeksan sai ainakin yhden valtuutetun valtuutetun viime kuntavaaleissa Pirkanmaalla. Lisäksi viime vuonna puoluerekisteristä poistettu SKP sai yhden valtuutetun.

Puoluerekisteriin merkityistä puolueista kymmenellä ei ole vaaleissa valittua valtuutettua Pirkanmaalla. Kaksi niistä on kuitenkin saanut paikkoja ryhmänvaihtojen ansiosta. Sininen tulevaisuus on saanut kymmenen valtuutettua kuudessa valtuustossa perussuomalaisten ryhmistä. Sinisillä on Wikipedian mukaan koko maassa 60 valtuutettua. Pirkkalassa Liike Nyt on saanut yhden valtuutetun vihreiden ryhmästä. Wikipedian mukaan Liike Nytillä on kaikkiaan 14 valtuutettua. 

Taulukko 3. Tässä paikkajako niissä kahdeksassa Pirkanmaan kunnassa, joissa poliittiset voimasuhteet eivät ole muuttuneet valtuustokauden kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Nyt näitä kuntia on seitsemän. Neljä vuotta sitten poliittiset voimasuhteet olivat säilyneet muuttumattomina 14 pirkanmaalaisessa kunnassa.

Edellisellä valtuustokaudella ryhmänvaihdoksia tapahtui vielä raportin julkaisemisen jälkeenkin. Vasen Kaista kertoi lokakuussa 2016, että valtuustoryhmää oli vaihtanut yhteensä 23 valtuutettua yhdeksässä kunnassa, kaksi heistä kahdesti. Tampereen kaupunginvaltuustossa vasemmistoliitto oli noussut neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi perussuomalaiset-valtuustoryhmän menetettyä neljä yhdeksästä valtuustopaikastaan.

|||

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 22 kunnassa. Sarjassa on ilmestynyt:

Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020, tämä kirjoitus)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020, tämä kirjoitus)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *