Artikkeli: Kulttuuri, Suomi

11.6.2020 klo 12:25

Lausuntoasi odotetaan: mitkä urheilutapahtumat tulisi näyttää televisiossa maksutta

Mitkä urheilutapahtumat pitäisi nähdä televisiosta maksutta? Yhteiskunnallisesti tärkeiden tapahtumien listaa ollaan päivittämässä. Kaikki kansalaiset voivat esittää mielipiteensä asiasta Lausunto.fi-palvelussa vielä ensi maanantaina. (Kuva: Cai Melakoski)

Tiesitkö, että liikenne- ja viestintäministeriö odottaa lausuntoasi siitä, mitkä urheilutapahtumat ovat yhteiskunnallisesti niin merkittäviä, että ne pitäisi esittää maksutta televisiossa? 

Eduskunta päivittää sähköisten viestinnän palveluja koskevaa lakia ensi syksynä. Samassa yhteydessä katsotaan, onko syytä uudistaa lista niin sanotuista yhteiskunnallisesti merkittävistä tapahtumista. Kaikki kansalaiset voivat ottaa kantaa listan sisältöön ensi maanantaihin, 15. kesäkuuta saakka.

Minna Minkkinen lisäisi naisten arvokisat

Yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat määritellään televisio- ja radiotoiminnasta annetulla asetuksella. Nykyisellä listalla ovat olympialaiset, miesten kansainväliset jalkapallo- ja jääkiekkoturnaukset sekä hiihdon ja yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. 

Selfie-kuvassa Minna Minkkinen seuraamassa Huuhkajien ottelua vaimonsa Mari Minkkisen kanssa. Pariskunnan suunnitelmissa oli olla juuri nyt häämatkalla Kööpenhaminassa ja seurata jalkapallon Euroopan mestaruuskisojen Tanska–Suomi-ottelua. Häämatka siirtyy vuodella.

Kaksitoista vuotta sitten määritelty nykyinen lista on saanut osakseen paljon kritiikkiä. Listan arvostelijoihin kuuluu Minna Minkkinen, jonka ollut muun muassa valtion liikuntaneuvoston ja Työväen Urheiluliiton hallituksen jäsen. Parhaillaan Minkkinen on mukana vuoden päästä Tampereella järjestettävien Taekwon-Don maailmanmestaruuskisojen järjestelyissä.

‒ On hienoa,että yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaa käsitellään avoimesti ja mietitään mitkä ovat oikeasti 2020-luvulla ihmisille merkityksellisiä urheilutapahtumia. Nykyinen lista ei täytä yhdenvertaisuusvaatimuksia, siellä on muun muassa mainittuna vain miesten jalkapallon ja jääkiekon arvokisat, toteaa Minkkinen. Hän on seurannut tarkasti myös urheilujärjestöjen kannanottoja.

‒ Jääkiekkoliitto on omassa lausunnossaan esittänyt listalle lisättäväksi myös naisten arvokisat ja U-20 -kisat. Tämä on erinomainen esitys. Pidän myös hyvänä, että jääkiekkoliitto esitti perusteluina yhdenvertaisuuden. Samaa esittää myös Olympiakomitea. Itse toivoisin näytettäväksi myös pienempien lajien arvokisoja, jo ihan yleissivistyksen näkökulmasta. 

Minna Minkkisen mielestä katsojaluvut eivät voi olla pääasiallinen kriteeri, kun päätetään siitä, mitkä urheilutapahtumat ovat niin tärkeitä, että niiden tulisi olla vapaasti kaikkien nähtävillä.

‒ TV- ja radiolähetyksillä luodaan suosiota. Suosio ja näkyvyys ovat urheilussa yhtä kuin raha. Jo tämän vuoksi pitää arvokisoissa näyttää naisten ja miesten kisoja sekä paraurheilua. Katsojaluvut eivät ole hyvä mittari, jos toista lajia ei edes näytetä televisiossa, kiteyttää Minkkinen.

Minna Minkkisellä on myös terveisiä erityisesti Yleisradiolle:
‒ Ylellä pitää olla myös rohkeutta nostaa uusia lajeja televisioon ja monipuolistaa urheilutarjontaa. Tästä hyvä avaus oli SM-kisaviikonloppujen tv-näytöt.

Miten voit antaa oman lausuntosi asiassa?

Voit esittää mielipiteesi yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listasta lausuntopalvelu.fi-sivustolla, jossa tällä hetkellä on avoinna 35 eri ministeriöiden lausuntopyyntöä järjestöille ja kansalaisille.

Lausuntopalvelu.fi on yksi oikeusministeriön ylläpitämistä palveluista demokratia.fi-sivustolla. Muita sivuston palveluja ovat kansalaisaloite.fi, kuntalaisaloite.fi, nuortenideat.fi, otakantaa.fi, Eurooppalainen kansalaisaloite ja Vetoomukset Euroopan parlamentille.

Lausuntopalvelun käyttäjiksi on jo rekisteröitynyt 13 104 henkilöä ja 4 271 organisaatiota. Lausunnon antamista varten ei ole välttämätöntä rekisteröityä, vaan lausunnon voi antaa myös sähköpostitse sivuilta löytyvien ohjeiden mukaisesti.

|||

Voit antaa oman lausuntosi täällä:
Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan päivitystarpeiden arviointi (Lausuntopalvelu.fi)  

Lisää aiheesta:
Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listan päivittäminen (Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote)

Tutustu muihin demokratiaresursseihin:
Demokratia.fi (Oikeusministeriön kansanvalta-sivusto)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *