Artikkeli: Tampere

2.6.2020 klo 13:57

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä: Tampereen varauduttava kasvavaan päihdepalveluiden tarpeeseen

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot ovat lisänneet huumeiden käyttöä ja päihdepalveluiden tarvetta Suomessa. (Kuva: Cai Melakoski.)

Viime kuukausien poikkeusolot ovat lisänneet huumeiden käyttöä, mikä näkyy Tampereenkin katukuvassa. Vasemmistoliiton valtuutetut ovat saaneetkin huolestuneita yhteydenottoja sekä kansalaisilta että kaupungin työntekijöiltä. Valtuustoryhmä lähetti pormestari Lauri Lylylle ja apulaispormestari Johanna Loukaskorvelle kirjeitse kysymyksen päihdepalveluiden saatavuudesta ja huumeiden myynnistä julkisilla paikoilla. Kirjeessä kysytään, miten kaupunki on varautunut lisääntyneen huumeidenkäytön tuomiin ongelmiin ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvavaan tarpeeseen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä muistuttaa, ettei kyse ole vain huumehoidosta. Alkoholi on edelleen eniten ongelmia ja kustannuksia aiheuttava päihde. Vasemmistoliiton valtuutetut ovat saaneet toistuvasti viestiä, etteivät alkoholiongelmaiset saa hoitoa ilman omaisten apua. Omaiset joutuvatkin tekemään valtavasti työtä päihdeongelman hoitoon tarvittavien maksusitoumuksien saamiseksi. Palveluiden tarvetta lisää myös päihderiippuvaista hoitavien omaisten uupuminen. Valitettavasti omaisten oikeus tukeen toteutuu vain harvoin.

– Laki velvoittaa kaupunkia järjestämään riittävät päihdepalvelut. Tarjolla tulee olla monipuolisia palveluita, joissa psykososiaaliseen kuntoutukseen on riittävästi resursseja. Päihderiippuvuus on terveyttä uhkaava sairaus ja sillä vakavuudella siihen on myös suhtauduttava, muistuttaa valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Minna Minkkinen.

Palvelujen saatavuuden varmistaminen on kannattavaa myös kaupungin talouden näkökulmasta. Suomen Akatemian rahoittama Itä-Suomen yliopiston, Aalto-yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus Siun soten alueella osoittaa, että päihdepalvelujen saaminen pienentää sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksia ja kuolemanriskiä alkoholiongelmaisilla henkilöillä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tukee syksyn talousarvioneuvotteluissa esityksiä, joissa määrärahoja päihdehoitoon lisätään.

Kommentteja: 1

  1. Kun vihdoinkin tulisi parannusta tilanteeseen. Läheltä tilannetta seuranneena ihmetyttää, että alkoholiongelmaisista juuri naiset ovat olleet tulilinjalla leikkurin käydessä. Muutaman päivän mittaiseen katkaisuhoitoon on Tampereen kokoisessa kaupungissa 2 naispaikkaa, asumisyksiköitä on lopetettu. Naiset ovat usein riippuvuussuhteessa alkoholistimieheen, parisuhdeväkivallan kohteina. Tuettua väliaikaisasumista tarvittaisiin kipeästi, että irtiotto päihteistä ja jatkuvasta väkivallan pelosta mahdollistuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *