Maailma, Näkökulma

VESA SUOMINEN

24.7.2020 klo 08:29

Jokin jumala Amerikkaa varjelkoon

Rasismia vastustavat mielenosoitukset jatkuvat oikeustalolla 57. päivää Portlandissa Oregonissa. Torstain mielenosoituksen kuvasi Julie Peterson.

Englannin kielessä on sanonta kanoista jotka palaavat kotiorrelle. Se tarkoittaa, että menneisyyden vääryydet tai synnit palaavat lopulta vainoamaan. Donald Trumpin ”johtamalle” Yhdysvalloille näyttää käyneen juuri niin. 

Muutamien harvojen ehdoilla rakennetun amerikkalaisen liittovaltion perustaa murjovat niin ulkoiset kuin sisäiset ongelmat. Uutiskuvat tuovat välillä mieleen Venäjän presidentti Boris Jeltsinin käskystä hajalle ammutun parlamenttitalon lokakuussa 1993.

Imperiumit muistuttavat aina jotenkin toisiaan. Yhdysvaltoja ja Venäjää yhdistää, että kumpikaan ei ole demokratia, vaikka järjestelmissä on tietenkin suuria eroja. Ja Venäjällä valtaa pitää vain yksi ”roistojen ja varkaiden puolue”, jolla ei ole kilpailevaa vallantavoittelijaa. 

Koronaviruksen ja romahtaneiden työllisyyslukujen vuoksi kannatustaan menettänyt Valkoisen talon valehtelija näyttää Richard Nixonin tapaan turvautuvan yhä enemmän ”kuriin ja järjestykseen”. 

Demokraattipuolueen hallitsemiin osavaltioihin ja kaupunkeihin lähetettävien tunnuksettomien mellakkajoukkojen tarkoituksena on ilmeisesti provosoida mielenosoittajia väkivaltaisuuksiin, joista maata presidentin johdolla hallitsevat poliittiset rikolliset saavat tekosyyn lisätä väkivaltaa ja mahdollisesti saada aikaan poikkeustilan. 

Krimin niemimaan miehittäneiden Venäjän ”pienten vihreiden miesten” tavoin heidän amerikanserkkunsa ovat vastuussa vain presidentin johtamalle keskusvallalle. Tavoitteena on ehkä estää marraskuisten presidentinvaalien pitäminenkin? 

Johns Hopkins -yliopistossa sosiologiaa opettava Stuart Schrader kuvasi näiden erikoismiesten käyttöä osuvasti: ”Trump on tuonut Amerikan likaiset sodat kotimaahan. Kansallisen turvallisuuden nimessä kaikkialle maailmaan viemiämme autoritaarisia taktiikoita käytetään nyt Portlandissa”.

Lue lisää muualla verkossa:
Trump Has Brought America’s Dirty Wars Home (Stuart Schrader, The New Republic, 21.7.2020)
Trump Campaign Smears American Protesters With Photo From Ukraine (Dan Friedman, Mother Jones, 22.7.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *