Näkökulma, Suomi

MINNA MINKKINEN

29.7.2020 klo 16:10

Sateenkaarinuoret keskiöön

Sateenkaarinuorten asema on näkyvästi esillä Pride-kulkueissa. Tänä kesänä näitä tapahtumia entiseen tapaan järjestetty. (Kuva: Minna Minkkinen)
Minna Minkkinen (Kuva: Mari Kurkimäki.)

Koronapandemia on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen meihin kaikkiin, vaikkakin eri tavoin. Siinä missä toiselle rajoitusten myötä etätöihin siirtyminen helpottaa tuloksellisuutta, voi se toiselle tarkoittaa vaarallista kotiin eristäytymistä. Vaikka tällä hetkellä Suomessa eletään rauhallista vaihetta, maailmalla tilanne on toinen. Eikä meillä kellään ole vielä tietoa, mitä syksyllä tulee tapahtumaan ja kuinka kauan pandemia jyllää maailmalla. Erityisen haavoittuvassa asemassa meillä ja muualla ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset ja nuoret.

YK on omassa COVID-19 ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet -raportissa huolissaan erityisesti pandemian ja rajoitusten vaikutuksesta vähemmistöihin. Tästä on meillä Suomessakin opittavaa. Sinuiksi-palvelu on neuvonut nuoria miettimään omaa kaapista ulostuloa rajoitusten aikana, jos ei voi olla täysin varma omasta turvallisuudestaan perheessä. Ohje ei ole tuulesta temmattu. Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn perusteella joka neljäs sateenkaarinuori on kokenut kotona fyysistä väkivaltaa ja yli 40 prosenttia henkistä väkivaltaa. Kodissa, jonka pitäisi tukea ja kannustaa nuorta ja jonka pitäisi olla turvallinen. Luvut ovat hälyttävän korkeita ja pelkona on, että tilanne on pahentunut eristäytymisen myötä. 

Siksikin on erityisen tärkeää, että huomioimme nämä lasten ja nuorten tarpeet. Verkon tukipalveluja tulee olla riittävästi tarjolla ja niitä tulee aktiivisesti mainostaa nuorille. Vanhempia pitää kannustaa olemaan myös yhteydessä ammattilaisiin ja vertaistukeen, jos oman lapsen ja nuoren moninaisuus mietityttää. Lapsella ja nuorella on aina oikeus turvalliseen kasvuympäristöön vailla väkivaltaa ja on aikuisten tehtävä taata se. Lisäksi lastensuojelun työntekijöitä tulee kouluttaa tunnistamaan paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten tarpeet. 

Emme vielä tiedä, mitä syksy tuo tullessaan ja millaisia vaurioita rajoitustoimet saivat aikaan kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten elämään. On kuitenkin varauduttava tukitoimilla ja varmistettava, että apua on saatavilla. Tämä tarkoittaa myös rahoituksen ohjaamista sateenkaarilasten ja -nuorten tarpeiden tunnistamiseen ja tukemiseen. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *