Artikkeli: Maailma

6.7.2020 klo 15:52

Vihreän vasemmiston Možemo nousi Kroatian parlamenttiin

“Me voimme sammuttaa pimeyden” lupasi vihreän vasemmiston, Možemon (Me voimme) banderolli vaalien alla (Kuva: Možemon kampanja-aineistoa)

Punavihreä Možemo vastasi eilisten Kroatian parlamenttivaalien yhdestä suuresta yllätyksestä voittamalla ensiyrittämällä seitsemän paikkaa. Toinen yllätys oli kokoomuksen veljespuolueen HDZ:n ylivoimainen vaalivoitto. HDZ:n ja sosiaalidemokraattien SDP:n johtaman liittoutuman välille odotettiin tasaväkistä kisaa, mutta HDZ sai 66 paikkaa ja demarien vaaliliitto 41 paikkaa.

Parlamentissa on 151 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen tarvitaan 76 paikkaa. HDZ:n nykyinen hallituskumppani, liberaalien HNS hävisi kahdeksan yhdeksästä paikastaan, joten siitä ei ole kattamaan niitä kymmentä paikkaa, jotka HDZ tarvitsee enemmistöhallitukseen.

Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi äärioikeiston tukema uusi oikeistopopulistinen Kotimaan liike 16 paikallaan. Kroatialaiset poliittiset kommentaattorit pitävät hyvin epätodennäköisenä sen pääsyä hallitukseen. HDZ valinnee mieluummin hallituskumppaneiksi pienempiä porvarillisia puolueita ja vähemmistökansallisuuksien kiintiöpaikkoja saaneita puolueita.

Možemo ‒ Me voimme perustettiin viime vuoden helmikuussa

Joukko kroatialaisia vasemmistolaisia ja vihreitä puolueita ja liikkeitä kokosi helmikuussa voimansa yhteiseen Možemo! ‒ Politička platforma (Me voimme! ‒ poliittinen foorumi) puolueeseen. Yhteistyön tavoitteena on antaa vaihtoehto valtapuolueiden oikeistolaiselle politiikalle, joka on johtanut nuorison maastapakoon ja eriarvoisuuden lisääntymiseen. 

Možemo ajaa kunnianhimoista ympäristöpolitiikka sekä satsauksia koulutukseen ja tieteeseen. Sosiaalisen tasa-arvon lisääminen, ammattiliittojen aseman vahvistaminen ja talouden demokratisoiminen kuuluvat myös Možemon kärkitavoitteisiin.

Euroopan parlamentin vaalit toukokuussa 2019 eivät vielä johtaneet menestykseen, Možemo sai vajaat kaksi prosenttia äänistä ja jäi ilman paikkaa. Nyt ääniosuus nousi seitsemään (6,99 prosenttia) ja paikkoja tuli seitsemän.

Kroatiasta tuli toinen Jugoslaviaan ja myös Euroopan niin sanottuun sosialistiseen leiriin kuulunut maa, jossa uusi vasemmisto on edustettuna parlamentissa. Sloveniassa vasemmistopuolue Levica nousi maan parlamenttiin vuonna 2014.

Tulokset, kun 99 prosenttia äänistä on laskettu

HDZ, Kroatian demokraattinen unioni, 66 paikkaa, ääniosuus 37,3 prosenttia
SDP, sosiaalidemokraattien “uusi alku” vaaliliitto, 41 paikkaa, ääniosuus 24,9
DPMŠ, Kotimaan liike, 16 paikkaa, ääniosuus 10,9
Most, liberaalinen puolue Silta, 8 paikkaa, ääniosuus 7,4
Možemo, Me voimme, 7 paikkaa, ääniosuus 7,0
Muut puolueet viisi paikkaa ja kansalliset vähemmistöt kahdeksan paikkaa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *