Artikkeli: Kulttuuri

4.8.2020 klo 16:16

Prinsessa Armada kuivalla maalla

Kaikkia teatteriesityksiä ei ole tältä kesältä peruttu. Haikaran kesäteatterissa esitetään elokuussa Kaunista Veeraa, jota näyttelee Elisa Mattila. Rickhardin roolissa on Juho Kurjonen. (Kuva: Juuso Hakanpää)

Elokuvaklassikon tuominen näyttämölle erilaiseen ympäristöön ja eri aikaan on aina uskalias yritys. Niinpä Saimaan maisemiin ja Kipparikvartettiin vahvasti tukeutunut Ville Salmisen elokuva ponnahtaa mieleen heti, kun nimi Kaunis Veera mainitaan. Teatteri Lysti lähti kuitenkin toteuttamaan näytelmää Haiharan kartanomiljööseen eli aivan toisenlaiseen ympäristöön. 

Hieman sekavin miettein aloin siis katsoa näytelmää. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että tämä ei ole kopiota elokuvasta, vaan ihan oma näytelmäsovituksensa Tatu Pekkarisen teoksesta. Kyllähän Prinsessa Armadan pillin huuto kuului ja muutamassa kohtauksessa oltiin menossa laivalle tai sieltä tulossa, mutta mitään laivan kuvatusta ei sentään näyttämölle ollut väsäilty. Musiikin puolestakin onnistui Miskantti-kuoron lauluryhmä tuomaan omaperäisen tunnelman turvautumatta Kipparikvartetin matkintaan.

Näytelmän juoni on rakkauskertomus kahden näennäisesti eri lähtökohdista tulevan nuoren välillä aikana, jolloin maailma järkkyi ja valtaistuimet kaatuivat. Romaniheimoa kuvataan lähinnä ennakkoluuloilla vahvasti voimistettujen valkolaisten linssien läpi. Kerrontaa sävyttää huumori, mutta joissakin kohdissa saattaa huumorintaju joutua koetukselle. Kovin mustavalkoinen kuva jää romaneista, mutta samalla pitää muistaa, että näytelmä on kirjoitettu ajankohtana, jolloin ajattelutapakin oli aivan erilaista kuin nykyisin. Ja pitää myös ajatella, kuinka paljon alkuperäistekstiä voi muokata, jotta näytelmä voi kantaa alkuperäisnäytelmän nimeä.

Pääosia, Veeraa ja Richardia, näyttelevät Elisa Mattila ja Juho Kurjonen. Pääosavalinta vaikuttaa onnistuneelta, vaikka hieman liiaksikin he joutuvat juoksentelemaan näyttämön poikki. Hieman samaa ongelmaa on nuorella Zingalillakin (Roger Behm), mutta ehkä tarkoituskin on ollut tuoda heidän erinomainen liikunnallisuutensa esille. Näyttämön valtiatar on kuitenkin ruhtinatar Tolka, jota roolia esittävä Nina Kinnunen onnistuu tehtävässään ainakin yhtä hyvin ellei jopa paremmin kuin Elsa Turakainen elokuvaversiossa. Vaikka ensimmäisissä näytöksissä on aina hieman töksähtelyjä, kaikki näyttelijät selviytyvät rooleistaan puhtain paperein. Jopa vastenmielistä urkkijaa esittävä Miia-Maria Ylirinne pystyy lopulta kääntämään yleisön sympatiat puolelleen varsin osuvalla repliikillään.

Sanotaan, että katsojien mielenkiinto on herätettävä kahden ensimmäisen minuutin aikana, jos sitä yleensä aikoo saada herätettyä. Virva Itärannan ohjaus kyllä herättää mielenkiinnon varsin aikaisessa vaiheessa ja tempo pysyy sopivana koko puolitoistatuntisen. Näytelmän lopetus on myös varsin oleellinen osa, koska se on viimeinen katsojan havainto esityksestä Kauniin Veeran päätös olisi ollut enemmän minulle mieleen, jos se olisi loppunut upeaan kuorolauluesitykseen, jolla kuvattiin todella osuvasti tapahtuneita muutoksia olosuhteissa. Toisaalta joku toinen olisi voinut pitää sellaista loppua provokatiivisena.

Yhteenvetona voin todeta näytelmän olevan onnistunut versio aika kepeästä tarinasta, jossa on kuitenkin taustalla traagisesti muuttuva maailma. Pieni sade ei pysty pilaamaan hienoa tunnelmaa, puhumattakaan jos vielä säätkin suosivat kokemusta. 

III

Teatteri Lystin esitykset Haiharan esityslavalla pe 7.8., su 9.8., to 13.8., la 15.8., su 16.8., ke 19.8. ja la 22.8. Näytökset alkavat arkisin klo 18 ja viikonloppuisin klo 16.

Lippuvaraukset: varaukset at lysti.fi tai puh. 040 7769 401
Liput: Aikuiset 20 € / eläkeläiset 18 € / lapset 8 €
Liput suositellaan ensisijaisesti varaamaan etukäteen.
Lippuja saa myös ovelta käteisellä 30 min ennen esityksen alkua, jos tilaa löytyy.

Koronarajoituksista johtuen ja turvavälien säilyttämiseksi, katsomoon voi ottaa vain noin kolmasosan tavanomaisesta yleisöämäärästä

Kaunis Veera – balladi Saimaalta

Käsikirjoitus. Tatu Pekkarinen

Ohjaus: Virva Itäranta

Rooleissa:

Veera: Elisa Mattila

Richard holmi, patruunan poika: Juho Kurjonen

Patruunanrouva holmi: Pirjo Kinos

Ruhtinatar Tolka: Nina Kinnunen

Daaria, romaniakka, Kristiina Kruuti

Salomo: romaniukko, Petri Salm

Zingali, nuori romanimies, Roger Behm

Keisarin urkkija: Miia-Maria Ylirinne

Kulkuri: Heta Hirvisaari

Miskantti-kuoron lauluryhmä: Miia Ikonen, Sari Koivumäki, Aino Pihlajamaa, Seija Rintala ja Mari Vehmainen   

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.