Artikkeli: Vasemmisto

28.8.2020 klo 15:56

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto tekee lauantaina tärkeitä päätöksiä

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto kokoontui kevätkokoukseensa etänä. Kokouksessa käsiteltiin moninaisia kriisejä ilmastosta koronaan ja Kaipolan paperitehtaan sulkemiseen. Kuvan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän joulukuisesta yhteiskokouksesta otti Sanna-Maria Anttila.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kevätkokous käsittelee toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen, mutta tällä kertaa valtuustolla on myös pohdittavanaan linjanvedot poikkeuksellisen vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Koronakriisi vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja. Ilmastokriisi ei pidä koronataukoa. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetetut yhteiskunnalliset uudistukset on turvattava.

Kokousta ei tällä kertaa voi seurata suoratoistolähetyksenä, mutta puheenjohtaja Li Anderssonin linjapuhe lähetetään live-lähetyksenä kello 10.30. Linkki lähetykseen löytyy kirjoituksen lopusta.

Vasen Kaista kysyi kolmelta puolueen päätöksentekijältä, millä mielellä he kokoukseen osallistuvat, ja onko heillä mielessään jokin erityinen asia, johon he haluavat herättää kokouksen huomion.

Sanna-Maria Anttilaa huolestuttaa työttömien asema ja kansalaisten mielenterveys

Puoluevaltuuston jäsen Sanna-Maria Anttilan mielestä koronakriisistä olisi voitu selvitä inhimillisemmin ja vähemmin vaurioin, jos meillä olisi jo ollut käytössä vasemmistoliiton tavoittelema perustulo suojaamassa ihmisiä muuttuvissa työ- ja toimeentulotilanteissa.

Sanna-Maria Anttila

‒ Koronakriisi lisäsi työttömien ja lomautettujen määrää. Työttömyysturvalakiin tehtiin varsin nopealla aikataululla väliaikaisia säännöksiä, jotka koskivat lomautettujen ja yrittäjien oikeutta työttömyysturvaan, Anttila kiittää.

‒ Työttömyysetuuden suojaosan väliaikainen korotus 300 eurosta 500 euroon oli varsin nopea ja hyvä päätös. Pysyvästi toteutuessaan suojaosan korotus olisi myös eräs merkittävä keino lisätä työllisyyttä, kun työn vastaanottamisesta tulee kannattavampaa. Toivon, että vasemmistoliitto ajaa hallituksessa painokkaasti työttömyysetuuden suojaosan pysyvää korotusta.

Sanna-Maria Anttila on havainnut, että koronakriisin vaikutukset ulottuvat laajalti eri sektoreille niin talouteen kuin ihmisten hyvinvointiin:
‒ Selvitykset ovat jo nyt osoittaneet koronaviruskriisin vaikutukset esimerkiksi ihmisten mielenterveyteen. Keväällä oli hyvin hälyttävää, että psykiatriset lähetteet vähenivät ja ihmiset jättivät lääkärikäyntejä väliin tai hakeutumatta hoitoon. Tilanne mielenterveyspalveluiden saatavuudessa on ollut kestämätön jo kauan ennen koronakriisiä, ja nyt huolestuttaa kuinka tilanne tulee pitkittyessään räjähtämään käsiin. 

‒ Vasemmistoliiton tärkeänä panostuksena pidänkin tuen ja resurssien osoittamista mielenterveyspalveluiden ylläpitämiseen, saatavuuden lisäämiseen ja hoitojonojen purkamiseen. Terapiatakuu on yksi erittäin hyvä ja tarpeellinen ratkaisu, jonka edistämisestä tulee pitää kiinni, Anttila vaatii.

Noora Tapio ehdottaa kokonaisvaltaista verouudistusta

Puoluevaltuutettu Noora Tapio ei ole täysin tyytyväinen hallituksen toimiin:
‒ Hallituksen ilmastopolitiikka ei toistaiseksi ole vakuuttanut. Koronapandemia testaa Suomen ja muun maailman kriisinkestävyyttä, ja vaikka olemme pärjänneet verrattain hyvin, pahempaa on luvassa. Myös pandemioiden lisääntyminen on todellinen riski ilmastokriisin edetessä, Tapio varoittaa. 

‒ Koronan talousvaikutukset osuvat kaikista vahvimmin haavoittuvimmassa asemassa oleviin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Pandemian aiheuttama taloudellinen shokki edellyttää ripeitä toimia, mutta yhtään päätöstä sen korjaamiseksi ei pidä tehdä huomioimatta ilmastokriisin ja luonnon monimuotoisuuden kadon asettamia reunaehtoja, Noora Tapio vaatii.

Noora Tapio

‒ Näistä syistä asetan tärkeimmäksi uudistukseksi kokonaisvaltaisen verouudistuksen, jolla hillitään ekokriisejä, kavennetaan tulo- ja varallisuuseroja ja vahvistetaan alueiden tasa-arvoa. Hallituksen kestävän verotuksen tiekartta on alku, mutta riittävää tavoitteellisuutta ja kauaskatseisuutta siitä ei löydy. Epävarmuuden keskellä on rakennettava tulevaisuutta.

‒ Globaalisti pandemia on minusta osoittanut, että vakaa yhteiskunta, julkinen ja maksuton terveydenhuolto ja riittävät yhteiskunnalliset tukiverkostot takaavat selviämisen pandemista. Tämä on osoittanut mielestäni eri maiden kipukohdat ja eriarvoisuuden. 

Minna Minkkinen odottaa kannanottoja hallitustyöstä, kuntavaaleista ja koronatilanteesta

Vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen ottaa kokouksessa kuuntelijan roolin:
‒ En pidä valtuustossa puheenvuoroja, koen että puolueen varapuheenjohtajana mun tehtävä on siellä pääasiassa kuunnella, ei puhua. Odotan, että puoluevaltuutetut pitävät puheita puolueen hallitustyöstä, kuntavaaleista ja koronatilanteesta. 

Minna Minkkinen

Minkkinen on erittäin huolissaan koronakriisin kärjistämästä epätasa-arvosta:
‒ Suomessa rajoitustoimien kärsijät ovat jo entuudestaan heikommassa asemassa olevat. Lisäksi työmarkkinoiden eriarvoisuus on tullut näkyväksi. Keskiluokka voi turvallisesti olla kotona etätöissä ja tilata ruokatilaukset ovelle, kun työväenluokka on sairaanhoitajina ja ruokalähetteinä töissä vailla mitään mahdollisuutta etätöihin ja he riskeeraavat oman ja perheensä terveyden työn vuoksi. 

Minkkinen ei halua mainita yhtä yksittäistä asiaa, mitä puoluevaltuuston erityisesti tulisi ajaa
‒ Enemmänkin toivon, että tilanne saa ihmiset ymmärtämään, että olemme kaikki yhteyksissä toisiimme ympäri maailman. Ilmastonmuutos kiihdyttää pandemioiden syntymistä. Siksi on merkitystä että ilmastotekoja tehdään niin Kiinassa kuin Kuusamossa, Minkkinen konkretisoi. 

Katso puheenjohtaja Li Anderssonin linjapuhe puoluevaltuustossa lauantaina 29.8. klo 10.30.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *