Artikkeli: Tampere

8.9.2020 klo 12:51

Tampereelta realistisen kriittinen sote-lausunto

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti eilen vuoden 2021 talousarviosta. Vasemmisto asettui pormestari talousarvioesityksen taakse. (Kuva: Kukka Kunnari.)

Tampereen kaupunginvaltuuston maanantai-illan tärkeimpiä päätöksiä oli kaupungin lausunto hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksesta ja maakuntien perustamista koskevasta lainsäädännöstä. Valtuusto keskusteli aiheesta yli kolme tuntia ja teki useampia muutoksia kaupungin lausuntoesitykseen.

Muutosesityksistä oltiin keskusteltu jo aiemmin ryhmien puheenjohtajien kesken, ja pormestari Lauri Lyly (sd.) esitteli ne valtuustolle. Uudistuksen onnistumisen perustana nähtiin kaupunkien riittävä lainsäädännöllinen liikkumatila ja taloudelliset mahdollisuudet tehtäviensä hoitamiseen. Varsinkin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tulevaisuudessa haluttiin selkeä ja läpinäkyvä ratkaisu ja rahoitusmalli. Myös sote-järjestöjen tekemän työn merkityksen tunnustamista painotettiin ja ne haluttiin sitoa osaksi tavoitteita jo valmisteluvaiheessa.

Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola kritisoi hallituksen esitystä siitä, että yliopistollisista sairaaloista ainoastaan HUS on huomioitu. Kritiikki on esillä myös kaupungin lausunnossa. Lakiluonnoksesta ei käy ilmi, kuinka yliopistollisille sairaaloille korvataan niille aiheutuvat ylimääräiset kustannukset. Mikäli korvauksia ei tulisi, vaarantuisi niin erikoislääkärikoulutus kuin yliopistotasoinen tieteellinen tutkimustyökin.

Koulupsykologit ja -kuraattorit kuuluvat kouluihin

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannatti kaupungin lausuntoon tehtyjä muiden ryhmien muutosesityksiä ja sai läpi myös oman muutosesityksensä koskien koulupsykologien ja -kuraattorien sijoituspaikkaa sote-uudistuksen yhteydessä. Koulupsykologit ja -kuraattorit on hallituksen tämänhetkisessä esitysluonnoksessa suunniteltu siirrettäväks osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, mikä uhkaa kouluissa tehtävää yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Vasemmistoliiton esityksestä Tampereen kaupunki lausuu nyt, että ensisijaisena vaihtoehtona tulisi selvittää opetustoimen alaisuudessa pysymistä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvää esitystä pääosin hyvänä, mutta jakaa Tampereen lausunnossa esitettävän kritiikin.

– Esitys on hyvä, mutta siinä on omat ongelmansa. Tampereen lausunto on realistisen kriittinen ja nostaa nämä ongelmat esille, totesi valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *