Näkökulma, Tampere

MINNA MINKKINEN

22.11.2020 klo 16:44

Hoitovelka vaarantaa kansanterveyden

Tampereen yliopistollisen lasten ja nuorten sairaalan hoitojonot ovat venyneet kestämättömän pitkiksi. Kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen on huolissaan hoidon viivästymisen vaikutuksista lasten ja nuorten terveyteen. (Kuva; Cai Melakoski.)

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi viime maanantaina varsin tasapainoisen talousarvion ensi vuodelle. Muihin kuntiin nähden Tampere on selvinnyt toistaiseksi koronan aiheuttamista rajoitteista kohtalaisesti. Talouden tasapaino on hyvä asia, mutta tyytyväisyyteen ei valitettavasti voi jäädä lepäilemään. Oven takana ratkaisua odottaa valtavia tehtäviä. Ilmastonmuutoksen lisäksi meillä on hoitovelka hoidettavana. 

Sairauksien hoitoja on viime keväänä on koronatautiin varautumisen vuoksi siirretty. Nyt siirtotoimien tuottamaa hoitovelkaa on ryhdytty lyhentämään. Hoitovelka konkretisoituu pahiten haavoittuvien ryhmien kohdalla. Lapset ja nuoret ovat joutuneet odottamaan kuukausia, pahimmillaan jopa vuoden hoitoon pääsyä, millä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Jos koululainen ei saa tarvitsemaansa kuntoutusta ja hoitoa, sillä voi olla tuhoisia seurauksia terveydelle ja koulussa pärjäämiselle.

Omassa työssäni lastensuojelussa näen, että erikoissairaanhoidon psykiatrisissa palveluissa pystytään pienten resurssien vuoksi auttamaan vain kaikista huonoimmassa kunnossa olevia lapsia ja nuoria. Asiantuntijat ovat arvioineet, että hoitojonojen lyhentäminen erikoissairaanhoidossa voi viedä vuosia. Onko kaikilla mahdollisuus odottaa? Mitkä tulevat olemaan tämän hoitovelan kansanterveysvaikutukset pitkällä tähtäimellä? Sitä meistä ei vielä tiedä kukaan, voidaan vain arvailla. 

Tämä hoitovelka on vakaalle yhteiskunnalle huomattavasti suurempi riski kuin pienikorkoinen valtionvelka tai Tampereen kaupungin velka. Hoitovelan korko on inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti kestämätön. 

Hoitovelan kuromiseen tarvitaan vähintään yhtä järeitä toimenpiteitä kuin koronan hillitsemiseen. Meillä ei ole varaa olla hoitamatta ja auttamatta ihmisiä. Me sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset olemme venyneet viime keväästä asti äärimmilleen ja edelleen meidän pitää tätä venymistä jatkaa. Hoitovelkaa korjaavista terveydenhuollon ammattilaisista on pulaa. Taikomalla heitä ei töihin saada. Olisiko aika houkutella alaa vaihtaneet ammattilaiset takaisin terveydenhuollon töihin paremmilla työehdoilla?

Pelkällä kiitoksella ei kukaan tätä jaksa. 

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.) , sosionomi (AMK) ja sosiaalityön opiskelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *