Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

29.11.2020 klo 15:50

Pirkanmaan vasemmisto: kuntien päätöksentekoa ei saa siirtää konsulteille

Vasemmistoliiton Pirkanmaan syyspiirikokous pidettiin etäyhteyksin lauantaina. (Kuvakaappaus Sinikka Torkkola).

Ulkopuolisten talouskonsulttien vaikutusvalta uhkaa kunnallista demokratiaa. Näin arvioi Pirkanmaan vasemmistoliitto, joka vaatii avoimuutta ja tasapuolisuutta kuntien talouspäätöksiin. Piirijärjestön mukaan on huolestuttavaa, että ratkaisut, joilla on selvä poliittinen tarkoitusperä, esitetään kuntapäättäille objektiivisena tietona. Kunnanvaltuutetuilla tulee olla mahdollisuus aidosti vertailla eri vaihtoehtoja. 

Jos ulkopuolisia konsultteja käytetään, pitäisi heidän poliittiset kytkentänsä kertoa avoimesti, sanoo Virva-Mari Rask, joka valittiin Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtajaksi lauantaina pidetyssä piirikokouksessa. Nykyisin Lempäälässä asuva Rask on toiminut piirijärjestön puheenjohtajana myös kuluvana vuonna.

Kuntatalouden ongelmien ratkaisu vaatii monipuolisia keinoja

Piirijärjestön kannanoton taustalla ovat Ylen MOT-ohjelma Perlacon-konsulttiyrityksestä, joka on tuttu myös pirkanmaalaisissa kunnissa. Yritystä johtaa Eero Laesterä, joka on toiminut Pälkäneellä kokoomuksen kunnanvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana toukokuuhun 2020 asti. Laesterän johdolla yritys on tuottanut talouden tasapainottamisohjelmia yli sataan kuntaan eri puolella Suomea. Ohjelmissa lähtökohtana on ollut palvelujen leikkaaminen, asiakasmaksujen korottaminen ja kunnan toimintojen yksityistäminen. 

Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtajaksi valittiin Virva-Mari Rask (vasemmalla), varapuheenjohtajiksi Johannes Asikainen ja Anne Lappalainen. (Kuvat on puheenjohtajiston kotiarkistoista.)

On perusteltua yrittää pitää kuntalaisten verorasitus kohtuullisena. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei kuitenkaan pitäisi sulkea pois mitään työkalua, jos siten voidaan välttää leikkaukset esimerkiksi koulutukseen tai vanhuspalveluihin, toteaa piirijärjestön varapuheenjohtaja Johannes Asikainen piirikokouksen tiedotteessa. Asikainen on kotoisin Tampereelta

Pirkanmaan vasemmistoliiton mukaan uutiset nuorten pahoinvoinnista kertovat tarpeesta lisätä voimavaroja paitsi koulutukseen myös nuoriso- ja sosiaalityöhön.

– Palveluihin panostaminen tarkoittaa esimerkiksi pienempiä ryhmäkokoja kouluissa ja riittävästi henkilökuntaa, mikä parantaa oppimistuloksia ja on tulevaisuuden kannalta kannattavaa, uusi varapuheenjohtaja Anne Lappalainen Orivedeltä.

Hallituksen kuntapolitiikka sai piirikokoukselta kiitokset. Valtion tuki kunnille on auttanut kuntia selviämään koronakriisin tuomista talousongelmista.

Nyt on kuntien vuoro tehdä vakaata politiikkaa, jossa panostetaan peruspalveluihin eikä lomauteta henkilöstöä vaan luodaan kuntiin tulevaisuuden näkymiä, toteaa puheenjohtaja Virva-Mari Rask.

Etäkokouksessa valmistauduttiin etävaaleihin

Piirikokouksessa puhunut vasemmistoliiton pirkanmaalainen kansanedustaja Anna Kontula totesi valtionhallinnon varautuvan siihen, että korona vaikuttaa toimintaan koko ensi vuoden. Ensi kevään kuntavaalit ovat verkkovaalit. Ulkotilaisuuksia voitaneen järjestää, mutta sisällä järjestettävien tilaisuuksien sijaan on syytä paneutua verkkokampanjointiin.

Pirkanmaan vasemmistoliiton tavoitteena on asettaa ehdokkaita jokaiseen maakunnan kuntaan ja voittaa kuntavaalit. Vaalikampanpanjointia siivittää monin tavoin aktivoitunut toiminta, mikä näkyy kasvaneena jäsenmääränä. Kuluvan vuoden aikana piiirinjärjestön puolueosastoihin on liittynyt noin 60 uutta jäsentä. Muutaman viime vuoden aikana piirijärjestön jäsenmäärä on kasvanut viidenneksellä, noin tuhannesta jäsenestä yli 1200 jäseneen.

Viialan Sampola oli Akaan vasemmiston etäkokouspaikka.
Akaan vasemmisto etäkokousti maskein ja turvavälein Viialan Sampolassa. (Kuva: Jorma Kivi).

Piirikokouksen hyväksymässä toimintasuunnitelmassa ensi vuoden tehtäväksi asetetaankin monipuolisten, jäsenten erilaiset kiinnostuksen kohteet huomioon ottavien tapahtumien järjestäminen. Myös jäseneksi liittymistä sujuvoitetaan. Tulevaisuudessa uudet jäsenet toivotetaan tervetulleeksi myös piirijärjestön kirjeellä.

Uusi piirihallitus edustaa koko Pirkanmaata

Koronarajoitusten vuoksi piirikokous pidettiin etäyhteyksin. Vaikka yhteydet toimivat hyvin, läsnäolokokouksen vilkkauteen ei yleiskeskustelussa ylletty. Piirihallitusta valittaessa keskusteluun nousi vaalivaliokunnan esitys, jossa oli vain niukasti tamperelaisia jäseniä. Kokousväki patistelikin valiokunnan kokoontumaan uudelleen ja täydentämään esitystään. Pienen tauon jälkeen valiokunta toikin täydennetyn esityksen, jossa piirihallitukseen oli lisätty tamperelaisia jäseniä. 

Piirihallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Sanna-Maria Anttila (Mansen Punavihreät), Marko Honkanen (Nokian Vasemmistoliitto), Airi Karjalainen (Keski-Tampereen Vasemmisto), Mika Koivula (Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestö), Aki Leppänen (Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestö), Ira Lod-Villberg (Valkeakosken Vasemmistoliitto), Mirka Löf (Hämeenkyrön Vasemmistoliitto), Erkki Moisio (Viljakkalan Vasemmistoliitto), Mira Nurmi (Akaan Vasemmistoliitto), Anne Nyman (Nokian Vasemmistoliitto), Timo Rautanen (Kangasalan Vasemmistoliitto), Leena Saarela (Sastamalan Vasemmisto), Esa Salminen (Vasemmistoliiton Lempäälän kunnallisjärjestö), Aila Toivonen (Akaan Vasemmistoliitto), Sinikka Torkkola (Keski-Tampereen Vasemmisto) ja Risto Viitanen (Virtain työväenyhdistys).

Piirihallituksen varajäseniksi valittiin Jarno Tuohiniemi (Nokian Vasemmistoliitto), Atte Toikkanen (Keski-Tampereen Vasemmisto), Nina Söderholm (Vasemmistoliiton Lempäälän kunnallisjärjestö), Ilkka Hirvi (Keski-Tampereen Vasemmisto) ja Timo Haapanen (Sastamalan Vasemmisto),

Hallituksen jäseniä ovat luonnollisesti myös puheenjohtaja Virva-Mari Rask sekä varapuheenjohtajat Johannes Asikainen ja Anne Lappalainen. Piirihallituksen toimikausi alkaa tammikuun alusta. Kokouksiin kutsutaan aina myös varajäsenet sekä vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäsenet sekä kansanedustaja Anna Kontula.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *