Artikkeli: Tampere

17.11.2020 klo 11:16

Vasemmistoliitto mukaan budjettisopuun Tampereella: kriisin yli kohti tulevaisuutta

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti eilen vuoden 2021 talousarviosta. Vasemmisto asettui pormestari talousarvioesityksen taakse. (Kuva: Kukka Kunnari.)

Tampereen Vasemmiston valtuustoryhmä asettui pormestari Lauri Lylyn vuoden 2021 talousarvioesityksen taakse. Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina kellon ympäri vuoden 2021 talousarviota, jota valmisteltiin poikkeuksellisen haasteellisessa tilanteessa. Kokous alkoi aamulla yhdeksältä ja päättyi illalla hiukan yhdeksän jälkeen.

Koronapandemia on runnonut taloutta, mikä näkyy erityisesti kuntatasolla. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen antoi Sanna Marinin hallitukselle kiitosta siitä, että se on kriisin aikana toiminut vastuullisesti ja tukenut kuntia, jotta pahimmalta on voitu välttyä.

Mikko Aaltonen totesi puheessaan, ettei vasemmistoliitolla ollut talousarvioprosessin alussa suuria odotuksia tulevan budjetin suhteen. Prosessin edetessä ei onneksi kuitenkaan lopulta lähdetty hakemaan leikkauksia. Talousarvioesitykseen lautakuntien työn pohjalta tehdyt palvelutason säilyttämiseen pyrkivät kirjaukset olivat keskeinen syy sille, että vasemmistoliitto katsoi voivansa äänestää esityksen puolesta. Toinen tärkeä syy oli se, että ennen maanantain kokousta käydyissä neuvotteluissa vasemmistoliitto sai toiveitaan kuulluksi.

Erityisen tyytyväinen vasemmistoliitto oli ryhmän aloitteesta sovittuun lisärahoitukseen, joka mahdollistaa Kuusikon perhetukikeskuksen uuden lastensuojelun osaston perustamisen jo alkuvuodesta 2021. Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi kertoi kokouksessa olevansa muutoinkin tyytyväinen siihen, että hänen edustamansa sosiaali- ja terveyslautakunta sai budjettiin lisäresursseja muun muassa psykososiaalisiin ja ikäihmisten palveluihin. Alppi painotti kuitenkin, että varsinkin köyhyysohjelmaa tulisi Tampereella toteuttaa huomattavasti nykyistä aktiivisemmin.

Ryhmä oli tyytyväinen myös siihen, ettei pormestarin esityksessä lähdetty tekemään äkkijarrutusta investointitason suhteen. Suurin osa kaupungin investoinneista kohdistuu talonrakennukseen, mikä tarkoittaa julkisten kiinteistöjen, kuten päiväkotien ja koulujen, rakentamista. Vasemmistoliiton mielestä tulevina vuosina on kuitenkin syytä arvioida uudelleen joidenkin suurten investointien, kuten Amuritunnelin ja Näsikallion eritasoliittymän, toteuttamista.

Kritiikkiä vasemmistoliitolta sai muun muassa se, että vuosikausien keskusteluista huolimatta vielä tähänkään talousarvioon ei kirjattu määrärahoja nimien saamiseksi Kalevankankaan punaisten muistomerkkiin.

– Nimi hautakivessä on osoitus ihmisarvosta. Tampereella on historian ymmärtämisessä ja näkyväksi tekemisessä vielä parantamisen varaa, moitti vasemmistoliiton Sinikka Torkkola.

Tyytyväisyyteen ei saa jäädä lepäämään

Huolimatta odottamattoman hyvästä vuoden 2021 talousarvioesityksestä on katseen oltava vahvasti tulevaisuudessa. Vasemmistoliiton valtuutettu Minna Minkkinen muistutti maanantaina kaupunginvaltuustoa siitä, että sillä on edelleen vastassaan valtavia asioita. Ilmastonmuutoksen ohella muun muassa kummittelee koronavuoden aikana kasvanut hoitovelka.

– Talouden tasapaino on hyvä asia, mutta tyytyväisyyteen ei valitettavasti voi jäädä lepäilemään. Ihmisten hoitoja on viime keväänä varotoimina lykätty, ja tämän hoitovelan kuromiseen tarvitaan vähintään yhtä järeitä toimenpiteitä kuin koronan hillitsemiseen. Meillä ei ole varaa olla hoitamatta ja auttamatta ihmisiä, Minkkinen vetosi.

Vasemmistoliiton Noora Tapio piti esillä erityisesti nuoriin kohdistuvien panostusten tärkeyttä.

– Julkisuudessa keskustelu nuorista ja pandemiasta on ollut vähättelevää ja syyllistävää, Sen on loputtava. Koronakriisi on aiheuttanut nuorille valtavasti ahdistusta ja yksinäisyyttä eritoten opiskeluyhteisöihin kiinnittymättömyyden vuoksi. Erityisen haastavaa aika on ollut jo valmiiksi mielenterveyden tai oppimisen ongelmista kärsiville nuorille, Tapio muistutti.

Talousarvion osalta hän kiitti tulevan vuoden panostuksia toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointiin.

Maanantain kokouksen aikana salin oikealta laidalta kokoomuksen, perussuomalaisten ja TaPu:n leiristä maalailtiin uhkakuvia, joissa päihdeongelmista kärsivät tamperelaiset ja tamperelaiset maahanmuuttajat mainittiin erikseen turvallisuusongelmien yhteydessä.

– Nämäkin ihmiset ovat meidän asukkaitamme, ja meidän tulee ajatella myös heidän tulevaisuuttaan, vasemmistoliiton valtuutettu Milka Hanhela huomautti.

Yksi keino Hanhelan mukaan on panostaa tulevaisuudessa lähiöihin. Segregaatiota ei aiheuta maahanmuutto itsessään, vaan esimerkiksi huolimaton kaupunkisuunnittelu.

Eteläpuistosta vaalivääntöä

Eteläpuiston kohtalo puhutti jälleen talousarviovaltuustossa. Vasemmistoliiton Ulla-Leena Alppi tiedusteli apulaispormestari Aleksi Jäntiltä (kok.), onko kaupunginhallitus lähitulevaisuudessa käsittelemässä Eteläpuistoon liittyviä päätösasioita. Jäntti vastasi Alpille kieltävästi, kun taas kaupungin virkahenkilöt raportoivat kaavoitusasioiden olevan tulossa kaupunginhallituksen listalle.

Kaupunginvaltuutetut kävivät pitkän, kuntavaalien lähestymistä heijastelevan keskustelun siitä, ketkä Eteläpuiston säilyttämistä oikeastaan ovat kannattaneet ja ketkä eivät. Alpin kysymykseen ei kuitenkaan saatu selkeää vastausta.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *