Artikkeli: Tampere

18.12.2020 klo 18:56

Tahmelan huvilan jatko säilyy epävarmalla pohjalla

Tahmelan huvilassa on tällä hetkellä vuokralla Piiru ry, joka on pitänyt sen yhteisöllisessä käytössä. Alue kuitenkin mahdollisesti kaavoitetaan uudelleen asuinkäyttöä varten. (Kuva: Aulis Eskola / Wikipedia. Julkaistu lisenssillä CC-BY-ND-NC-2.0.)

Tamperelaisen ruohonjuuritason kulttuuritoiminnan kohtalo oli jälleen tapetilla, kun Tampereen asunto- ja kiinteistölautakunta kokousti keskiviikkona. Vasemmiston edustaja lautakunnassa Juhapekka Lindfors puolusti Tahmelan huvilan asemaa kulttuurikohteena esittämällä, ettei kaupunki suunnittelisi rakennuksen myymistä.

Tahmelan huvila on nykyään kaupungin omistuksessa ja se vuokraa rakennusta Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piirulle. Asunto- ja kiinteistölautakunnan keskiviikon esityslistassa päätösesitykseen oli kuitenkin kirjattu, että rakennuksen myyntiä ryhdytään valmistelemaan kaavoitusprosessin valmistumisen jälkeen. Alueelle on tehty vuonna 2018 kaavoituspyyntö asumista varten. Piiru ry:n nykyinen vuokrasopimus on solmittu vuoteen 2022 asti.

Lindfors esitti päätöksen muuttamista niin, että kaupunki ei lähtökohtaisesti myisi Tahmelan huvilaa. Hän esitti, että päätöstekstistä poistettaisiin maininta myynnin valmistelusta ja korvattaisiin se tekstillä “selvitetään nykyisen tai muun järjestö- tai yhteisömuotoisen vuokralaisen halukkuutta jatkaa vuokrasuhdetta”.

Lindforsin esitys ei kuitenkaan saanut kokouksessa kannatusta ja se raukesi. Lindfors jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Vihreiden edustaja Sonja Harmaala teki kuitenkin päätökseen vielä ponsiesityksen, jota Lindfors kannatti. Ponsiesityksessä toivottiin, että ennen Tahmelan huvilan nykyisen vuokrasopimuksen päättymistä kaupunki selvittää, haluaako nykyinen vuokraaja tai jokin muu järjestö- tai yhteisömuotoinen toimija jatkaa tilassa.

Kulttuurikaupungin tulisi tukea yleishyödyllistä toimintaa

Lindfors kirjoitti Facebook-seinällään tuntojaan kokouksesta.

– Sinällään ei varmasti tule yllätyksenä, että lähtökohtaisesti en ole järin innoissani, kun julkista omaisuutta halutaan myydä. Pidän sitä monesti kovin lyhytnäköisenä keinona talouden tasapainottamiseksi. Varsinkin sellaisia tilanteita pidän hankalina, joissa kulttuurin kannalta merkittäviä julkisia rakennuksia tai alueita halutaan myydä yksityiseen käyttöön.

Lindfors esitti, että lyhytnäköisten säästöjen sijasta olisi tärkeämpää, että kaupunki huolehtisi niin Tahmelan huvilan kuin Hirvitalonkin tapaisten tilojen kohdalla siitä, että ne voitaisiin pitää yleishyödyllisessä käytössä. Lindfors arvelee alueen asukkaiden olevan tyytyväisiä tilojen nykytoimintaan. Ne ovat tärkeitä yhteisöllisiä paikkoja, joita ei tulisi haaskata.

Lindfors kertoo kannattaneensa pontta, vaikka olisi toivonutkin päätökseen sen sijaan vahvempaa muotoilua.

– Ponsihan on lopulta vain toivomus viranhaltijoille, mutta ei sinällään sido heitä mihinkään. Mutta kuitenkin. Olihan tämä yksimielisesti hyväksytty toivomusponsi silti parempi vaihtoehto, kuin alkuperäinen päätösehdotus sellaisenaan. Elämä jatkuu.

Vuoden 2019 keväällä keskusteltiin myös Hirvitalon tulevaisuudesta. Jatkomahdollisuuksien pelättiin olevan vaakalaudalla, kunnes silloinen apulaispormestari Anne-Kaisa Heinämäki kertoi, että Hirvitalon vuokrasopimusta jatketaan. Epäselvyys liittyi tuolloin vuosittaiseen kartoitukseen mahdollisista kaupungin kiinteistöomaisuuden myyntikohteista.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *