Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

11.6.2019 klo 13:29

Annetaan Hirvitalon kukoistaa edelleen

Pispalan nykytaiteen keskus eli Hirvitalo täytti tänä keväänä 13 vuotta. Talon tulevaisuus herätti jonkin aikaa huolta, mutta tilanne on selkenemässä. (Kuva: Cai Melakoski.)
Jouni Sirén (Kuva: Susanna Kekkonen)

Pispalan nykytaiteen keskus eli niin sanottu Hirvitalo täytti tänä keväänä 13 vuotta. Syntymäpäivälahjaksi Tampereen kaupunki aikoo myydä talon.

Tahmelassa Hirvikatu 10:ssa toimiva Hirvitalo on voittoa tavoittelematon kulttuurikeskus, jota pyörittää kansalaisjärjestö Pispalan kulttuuriyhdistys. Hirvitalo on ollut koko olemassaolonsa ajan ahkerassa käytössä. Tämän vuoden tapahtumakalenterissa on yli 30 näyttelyä, kurssia, työpajaa ja muuta tapahtumaa taiteesta puutarhanhoitoon ja sieniretkeen.

Hirvitalo on myös valtakunnallisesti tunnustettu kulttuuritoimija. Se sai muun muassa vuonna 2014 Suomen galleristiyhdistyksen ja Messukeskuksen Vuoden taideteko -palkinnon.

Nyt kaupungin viranhaltijat ovat esittämässä, että Hirvitalon vuokrasopimusta ei jatketa syyskuun 2020 jälkeen. Tämä esitys on tulossa kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunnan käsiteltäväksi 19. kesäkuuta. Talon tontti halutaan kaavoittaa uuteen käyttöön ja myydä.

Aie on outo kahdestakin syystä. Ensinnäkin Hirvitalosta ei aiheudu kaupungille mitään kustannuksia. Vuokraaja eli Pispalan kulttuuriyhdistys huolehtii talon, tontin ja katualueen kunnossapidosta ja maksaa sähkön, veden, lämmön ja jätehuollon.

Toisekseen suunnitelma on ristiriidassa kaupungin omien lupausten kanssa. Hirvitalo on juuri sellainen kulttuurikeskus, joita Tampere on Lauri Lylyn (sdp) pormestariohjelmassa luvannut edistää. Ohjelman mukaan kaupunki lupaa ”mahdollistaa kulttuurikeskittymiä ja työtiloja, joissa voi harrastaa ja tehdä kulttuuria omaehtoisesti”.

Pormestariohjelman mukaan tavoitteena on myös Tampereen kehittäminen luovien alojen ja eri kulttuurimuotojen keskukseksi ja jopa valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Vakiintuneen, aktiivisen kulttuurikeskuksen toiminnan tukahduttaminen ei tukisi näitä tavoitteita.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja ja kaupungin yhdyskuntalautakunnan jäsen. 

 

Teksti on julkaistu myös Aamulehden mielipideosastossa 11.6.2019.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna… (1.10.2014)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Hirvitalo – Pispalan nykytaiteen keskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *