Lukijalta, Näkökulma

AIRI KARJALAINEN

1.2.2021 klo 10:23

Palveluja Härmälän ja Partolan asukkaille

Härmälän, Partolan ja Lakalaivan seudulla kuntaraja on kuvitteellinen konsepti. Ihmiset liikkuvat sujuvasti Tampereen ja Pirkkalan välillä. (Kuva: Airi Karjalainen)

Olen asunut kohta 10 vuotta Härmälänrannassa ja seurannut uuden asuinalueen rakentumista Tampereen ja Pirkkalan rajalle. Naapurikunnan puolelle on samaan aikaan rakennettu paljon uusia asuntoja uusille asukkaille. Meitä erottaa vain kuntaraja, Härmälän oja. Käytämme samoja kaupallisia palveluja rajan haittaamatta päivittäistä elämäämme. Kuljemme samoissa täysissä busseissa ja käytämme samoja liikenneväyliä autoilla, polkupyörillä ja kävellen.

Pirkkalan kunta on hyväksynyt valtuustossaan kesäkuussa 2020 strategisen yleiskaavan, jossa on määritelty lähitulevaisuuden kehittämiskohteet. Toinen kohde on tietenkin kuntakeskus, mutta toinen on tuo kuntarajaan rajoittuva Partolan alue. Pirkkalan kunnan kaavapäätösten mukaan seuraavia uusi asuintaloja Partolan alueelle ryhdytään rakentamaan jo tämän vuoden aikana. Samanaikaisesti Härmälänrantaan rakennetaan edelleen tuhansille uusille asukkaille asuntoja.

Tampereen kaupunkiseudun seutuhallinto on hyväksynyt vuoden 2014 lopulla Tampereen seudun rakennesuunnitelman 2040, jossa on merkitty Härmälän–Partolan–Lakalaivan alue kehitettäväksi yhdeksi aluekeskukseksi.

Aluekeskuksella tarkoitetaan kaupunkimaista, toiminnallisesti  monipuolista aluetta. Härmälän–Partolan alueelle on suunniteltu keskittyvän asuinrakentamista.

Vuoden 2021 Tampereen talousarviossa varaudutaan Härmälän koulun peruskorjaukseen vuodesta 2024 alkaen. Kun koulu menee remonttiin, niin samalla poistuu käytöstä kirjasto ja ainoa kunnallinen liikuntatila ainakin peruskorjauksen ajaksi.

Mielestäni nyt olisi aika ryhtyä suunnittelemaan julkisia palveluja sekä Härmälän että Partolan asukkaille yhteistyössä, kuntarajasta huolimatta. Yleissuunnitelmat ovat jo olemassa. Nyt on aloitettava suunnitelmien käytännön toteuttaminen esim.  yhteisen koulun ja liikuntatilojen ja kirjaston sekä päivähoitopaikkojen rakentamisella. Uusille asukkaille markkinoidaan asuinaluetta muun muassa yhteisöllisyydellä, mutta alueelta puuttuvat yhteiset tilat, jossa kokoontua ja harrastaa.

Härmälän alueelle rakennetaan tulevaisuudessakin. Keskustelua on käyty muun muassa nykyisen leirintäalueen tilan tulevaisuudesta. Seuraava Tampereen kehittämiskohde tulee olla Härmälän–Partolan alueen palvelujen kehittäminen, yhdessä Pirkkalan kunnan kanssa.

Kirjoittaja on Härmälänrannan asukas ja Tampereen Vasemmiston kuntavaaliehdokas.

Kommentteja: 1

  1. Härmälän kirjastohan peruskorjattiin äskettäin v. 2019-2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *