Artikkeli: Tampere

22.2.2021 klo 08:34

Sirpa Koivunen: ovatko kaikki päättäjät ymmärtäneet, miten nuorten huumeidenkäyttö on arkipäiväistynyt?

Metsä on minulle paikka, jossa asiat loksahtavat paikoilleen ja näkee kirkkaasti sen, mikä on tärkeää. Metsä on mielenrauhaa . Luontoa ja ympäristöä pitää suojella.

Tamperelaiset kuntavaaliehdokkaat esittäytyvät, vuorossa Sirpa Koivunen:

– Minulle Tampere on sekä menneisyyden teollisuuskaupunki että tulevaisuuden moniääninen yhteisö. Jokaisella on oikeus saada palveluja läheltä ja joustavasti sekä saada äänensä kuuluviin. Mietinkin, että miten lähiö voisi vielä paremmin olla yhteisö.

– Päättäjänä haluan olla avoin ja asioista selvää ottava. Päätöksiä ei voi tehdä tunteella, vaikka aina, kun on ihmisten tarpeista kyse, pitää sen tuntua oikeudenmukaiselta ja reilulta. Tieto on tarpeen, jotta isompia kokonaisuuksia ja niiden vaikuttamista ihmisten elämään voi arvioida. Minulle on tärkeää, että ne, jotka eivät itse osaa tai pysty vaatimaan asioiden muuttumista tai parantamista, saavat rehelliset päättäjät tuekseen. Ei pidä luvata sellaista, mitä ei voi pitää, mutta toivoa ja rohkeutta pitää ihmisiin valaa. 

– Itse seuraan hyvin läheltä lastensuojelussa palveluiden riittävyyttä nuorille ja erityisesti, jos kyseessä on nuoren päihdeongelma. Alaikäisen kyky sitoutua päihteettömyyteen ja ymmärtää huumeiden haitallisuus on usein riittämätöntä. Uusien tukimuotojen kehittäminen näille nuorille on tärkeää. Kiireelliset sijoitukset ja huostaanotot eivät ratkaise asiaa, vaan tuki pitää saada aiemmin.

– Alaikäisten kohdalla huumeidenkäyttö lisääntyy ja työssäni näen miten jo 14-15-vuotiaat käyttävät ja kokeilevat amfetamiinia ja subutexia. Tilanne on huolestuttava. Psyykkinen tuki on tässä rinnalla välttämätöntä. Näihin asioihin resurssointi maksaa todella itsensä tulevaisuudessa takaisin. Näitä asioita erityisesti haluan ajaa. Tampere on lisännyt sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun, se on hyvä alku, nyt pitää kehittää ennaltaehkäisyä ja tukien riittävyyttä edelleen.

– Tampereen pitää olla lasten ja nuorten kaupunki. Se tarkoittaa harrastuksien ja luovan toiminnan mahdollistamista, koulujen laatua sekä opetuksen että yhteisöllisyyden suhteen. Ennenkaikkea riittäviä palveluja, jotta perheet pärjäävät, kaikenlaiset perheet. 

Aktiivinen kissanainen Härmälänrannasta

– Olen asunut Tampereella yli 30 vuotta. Tampere on rakas kotikaupunki ja edelleen jaksan ihastella sen monikerroksisuutta. Asun Härmälänrannassa avopuolison ja kolmen kissan kanssa. Minulla on kaksi aikuista lasta, samoin puolisollani. Minulle lukeminen ja kaikki kulttuuri sekä luonto ovat henkireikiä välillä hyvinkin raskaan mutta rakkaan työn rinnalla. Sienestys ja metsissä kulkeminen lataa akut ja laittaa asioita oikeaan perspektiiviin. Minusta on tulossa mummu loppukesästä ja siitä ihanasta asiasta saan valtavasti virtaa.

– Minulla on myös tukilapsia ja olen toiminut edustajana yksin tulleille turvapaikanhakijalapsille. Päätyöni on nuorisoikäisten päivystävässä lastensuojeluyksikössä Ylöjärvellä. Yhteiskunnallisia asioita olen seurannut nuoresta lähtien ja aina sydän on sykkinyt vahvasti vasemmalle ja vasemmalla.

Lastensuojelun ammattilainen 

– Olen työskennellyt lastensuojelussa noin 12 vuotta. Sitä ennen muun muassa päihdetyössä ja noin 8 vuotta perheryhmäkodilla alaikäisten turvanpaikanhakijalasten ohjaajana. Työni on ikkuna yhteiskuntaan laajasti. Usein näen työssäni miksi jokin asia menee pieleen tai miten asiakkaat eivät ole saaneet riittäviä palveluja. Työ tarjoaa myös onnistumisia ja on ollut hieno seurata miten jotkut entiset asiakkaat ovat saaneet elämänsä kuntoon ja vuosienkin jälkeen kiittävät saamastaan tuesta. Se on aina tärkeää miten ihmisiä kohdellaan. Jokaisen pitää saada tunne ja kokemus siitä, että heidät on kuultu ja kohdattu aidosti. Pienikin asia voi kantaa pitkälle. Olen uskonut tähän aina. Näen, että myös päättävissä elimissä toimivat voivat omalla esimerkillään toimia niin, että jokaista kohdellaan arvostavasti. Seuraan yhteiskunnan ilmiöitä tarkkaan sekä omassa kaupungissa että valtakunnallisesti.

Sirpa Koivunen

sosionomi amk, perhetukikeskuksen ohjaaja 

52-vuotias 

asuu Härmälänrannassa 

sähköposti: koivusir[at]gmail.com

 

 

 

Lue muut Tampereen vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden esittelyt

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *