Artikkeli: Tampere

22.2.2021 klo 12:44

Anne Karinen: velvollisuus toimii

Kuluvan vuoden olen joutunut viihtymään kotona. Kesällä normaaliaikoinakin viihdyn pihassani puutarhatöissä, mutta viime kesän se suorastaan pelasti. Normaalivuosina käyn mielelläni teatterissa ja tutustun kotimaan kohteisiin.

Tamperelaiset kuntavaaliehdokkaat esittäytyvät, vuorossa Anne Karinen:

– Minun Tampereeni on tasa-arvoinen. Kaikenlaiset tamperelaiset hyväksyvä ja päätöksenteossaan huomioiva. Toivon, että suurimmalla äänellä huutavat eivät saa suurinta painoarvoa. Tämä koskee asuinalueita, koulutusta, terveydenhuoltoa ja päätöksentekoa. Kaupungin toimintatavoissa tulee huomioida, että kaikilla ei ole samanlaista digitaalista osaamista ja digitaalisia välineitä kuin nuorella maisterilla.

– Asuinalueiden kaavoituksen tulee tukea erilaisia asujia. Asumisen kustannuksia ei pidä nostaa tonttihinnoittelulla. Varhaiskasvatuksella ja perusopetuksella tulee ehkäistä syrjäytymiskehitystä. Voimavaroja tulee suunnata sinne, missä tarve on suurin. Kulttuurin ja liikunnan on oltava mahdollista jokaiselle. 

 – Päätöksenteossa huomioisin ihmisten erilaisuuden ja pyrkisin verkostoitumalla ja kokemuksellani saavuttamaan kuntalaisten hyvinvointia tukevia päätöksiä. Olen insinööri, en monimutkaista asioita ja päätökseksien tulee tukeutua tietoon, ei uskoon.

– Tampere on riittävän suuri kaupunki, että se pystyy tarjoamaan hyvin monipuolisesti erilaisia palveluita sekä kunnan tuottamana että yksityisten tuottamana. Kaupunki antaa paljon mahdollisuuksia, jos osaa kysyä ja etsiä. Mielestäni meillä on kunnan tarjoamana hyvä palveluverkko varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Sisältöihin pitäisi tuoda entistä enemmän tukea syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Meillä on myös toisen asteen koulutuksen tarjonta, mutta haasteita tulee olemaan, miten ne nuoret, jotka nyt ovat koulupudokkaita ja potentiaaliasia koulupudokkaita, onnistutaan pitämään koulussa saamaan perustutkinnon. Meillä pitäisi olla riittävästi tahtoa ja resursseja näiden nuorten tukemiseen. Seinien lisäksi tarvitaan sisältö.

‒ Tampere tarjoaa myös runsaasti erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja .Näissäkin tulisi huomioida mahdollisimman monen mahdollisuus osallistua. Kunnan tulisi tarjota entistä enemmän maksuttomia harrastusmahdollisuuksia etenkin lapsille ja nuorille. Kun tehdään päätöksiä, pitää kuulla myös niitä hiljaisia, jotka eivät somessa vaatimuksiaan huuda. 

Tyhjä koronavuosi 

– Eläköidyin keväällä koronakriisin puhjetessa. Olin töissä kaupungin tilahallinnossa kiinteistöpäällikkönä. Pidin työstäni, olin hyvin työorientoitunut. Vain ikä pakotti jäämään eläkkeelle. Uusi elämäntilanne ja poikkeusolot ei ole helpoin yhdistelmä. Etsin edelleen rooliani eläkeläisenä. Asun Viinikassa vanhassa paritalossa. Talo on ollut yksi projektini yli 30 vuotta. Aina löytyy korjattavaa ja muutettavaa. Kesällä voi muokata pihapiiriä. Minulla on aikuinen poika, jolla on melkein aikuiset pojat. Kotona on miesystävä, joka joutuu toimimaan remonttireiskana.

‒ Olen aina toiminut aktiivisesti erilaisissa yhteisöissä. Pääsääntöisesti nämä yhteisöt ovat olleet muiden toiminnan mahdollistajia. Kun yhteiskunta jälleen avautuu, toivon löytäväni itseni kulttuuritapahtumista, yhdistystapahtumista ja kotimaan matkakohteista.

Taloille sisältö 

 – Työssäni kaupungin tilahallinnossa tiesin mitä rakennuksia Tampereen kaupunki omistaa ja mitä toimintaa niissä on. Aika monesta toiminnasta tiesin myös mitä se edellyttää tiloilta ja mihin tilaan toiminta voidaan sijoittaa. Koska tein työtä pitkään, minulla on myös tietoja, jotka tietojärjestelmistä puuttuivat. Harrastin käytäväkeskusteluja ja ruokataukokeskusteluja. Niistä oppi ja ne olivat usein hyödyllisiä uusissa tilanteissa. Aina töissä -malli sopi minulle ja monet luottamustoimeni olivat työstä johdannaisia. Talot ja tilat olivat työ ja harrastus.

Nuoret ensin

– Luottamustehtävä, jossa olen pitkään ollut ja jonka koen erittäin tärkeäksi, on nuorisoasuminen. Olen ollut mukana Tampereen nuorisoasumisessa sen perustamista lähtien. Välillä on ollut hiljaisempia aikoja, mutta tällä hetkellä kehittämissuunnitelmia on runsaasti. Nuorisoasumiseen liittyy olennaisesti asumisen tukeminen. Tämä on asia, johon tarvitaan kaupungin taloudellista tukea. Ostamalla tuetun asumisen palveluita voidaan ehkäistä syrjäytymistä.

Anne Karinen

rakennusinsinööri, kiinteistöpäällikkö eläkkeellä 

68 -vuotias

asuu Viinikassa

 

 

 

 

Lue muut Tampereen vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden esittelyt

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *