Artikkeli: Kulttuuri

27.4.2021 klo 08:58

Marja-Leena Mikkolan kokoelmateos: terävää tunnelmointia

Taina Repo esittelee Marja-Leena Mikkolan novellikokoelman Nainen on vieras täällä.

Varmaan monen muun suomalaisen tapaan minun ensikosketukseni Marja-Leena Mikkolan tuotantoon oli Raskas puuvilla, johon tutustuin lukiolaisena 1970-luvun alussa. Meillä oli onneksi hyvä suomen kielen opettaja, joka ei kavahtanut vasemmistolaisia tai työväenkirjailijoitakaan. 

Nyt sain käsiini viime vuonna ilmestyneen Marja-Leena Mikkolan valittujen novellien ja pitkien kertomusten kokoelman Nainen on vieras täällä. Kokoelmateoksessa on myös Mikkolan esikoisteoksen Naisia (1962) novelleja. Myöhäisimmät kirjailijan itsensä teokseen valikoimista novelleista ja kertomuksista ovat vuodelta 2006. 

Romaanien, novellien, laululyriikan ja lastenkirjojen kirjoittajana sekä suomentajana tunnettu Marja-Leena Mikkola näyttää kokoelmateoksessaan suomalaisten elämän terävinä piirtoina erilaisissa ympäristöissä ja tunnelmissa, usein ihmisten erojen, matkojen ja poistumisten hetkinä. Jotkut hetket tuntuivat lukiessa kuin itse koetuilta, niin lähelle kokemus tuli. Mikkolan tapa kuvata ihmisten aatoksia harmittavissa hetkissä tai toisten seurassa kärvistellessä on vaikuttava. Nainen on vieras täällä on erittäin läsnä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *