Artikkeli: Pirkanmaa

28.4.2021 klo 13:18

Kehysriihi, lajikato ja kohtuuhintainen asuminen olivat aiheina piirikokouksessa

Etäajasta huolimatta Pirkanmaan Vasemmiston kevätpiirikokouksessa päästiin seuraamaan ohjelmaa yhdessä katsomosta käsin. (Kuvakaappaus Teamsista Jussi Saramo)

Pirkanmaan vasemmiston kevätpiirikokous pidettiin koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi jälleen etäkokouksena. Etäyhteydellä kokoustaminen ei estänyt piirikokousta käymästä mielenkiintoista keskustelua opetusministeri Jussi Saramon ja kansanedustaja Anna Kontulan johdolla. Piirikokoukseen kokoonnuttiin viime lauantaina.

Vasemmisto puolustaa kestäviä työllisyystoimia

Poliittisen tilannekatsauksen pitänyt Saramo kertoi pitkittyneistä hallituksen kehysriihineuvotteluista. Poliittinen tilanne Suomessa on jännittynyt ja tämä on näkynyt hallituksen neuvotteluissa. Kiistaa on ollut muun muassa työllisyystoimista ja niiden laskennallisista vaikutuksista.

Saramo totesi, että vasemmisto haluaa parantaa jatkuvan oppimisen edellytyksiä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi. Toisaalta ministeri totesi, että 1990-luvulla tehtyjä ihmisten syrjäyttämiseen johtaneita leikkauksia ei saa toistaa.

– 1990-luvulla saavutettu miljardin säästö on maksettu moneen kertaan kasvaneina sosiaaliturvamenoina ja vähentyneinä verotuloina sen jälkeen, Saramo totesi.

Opetusministeri totesi myös hallituksen tukitoimien pelastaneen ainakin 30 000 työpaikkaa tähän mennessä. Lopuksi Saramo rohkaisi pirkanmaalaisia lähtemään kuntavaaleissa ehdolle.

– Vasemmistoliiton potentiaalinen kannatus on korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Ihmiset luottavat osaamiseemme tasa-arvoisten palveluiden turvaamisessa.

Lajikato on unohdettu uhka

Kansanedustaja Anna Kontula nosti puheenvuorossaan esiin lajikadon eli biodiversiteetin heikkenemisen. Kontula sanoi, että esimerkiksi kaikille tuttu lintulaji hömötiainen on muuttunut uhanalaiseksi vanhojen metsien käydessä yhä harvinaisemmiksi.

– Kyse on elinympäristöjen häviämisestä niin nopeaan tahtiin, että lajisto ei siitä selviä. Tilanne on huolestuttava Suomessa ja koko maailmassa. Menetämme nyt jo tavallisia lajeja, jotka kaikki muistavat lapsuudestaan, ei vain harvinaisia lajeja.

Kontula muistutti, että lajikato voi johtaa ennakoimattomiin ongelmiin, koska jokaisella eläinlajilla on lokeronsa luonnon kokonaisuudessa.

– Jos ilmastonmuutos tuo metsiin puukuoriaisen, joka tykkää syödä puuta, voimme menettää kokonaisia metsiä sen takia, että meiltä on hävinnyt lintulaji, joka on pitänyt ötökät kurissa, Kontula muistutti.

Kontula toivoi, että lajikato ymmärrettäisiin yhtä merkittäväksi asiaksi kuin ilmastonmuutos ja asiaan vaikutettaisiin paitsi yksilötasolla, myös hallinnon tasolla.

Kohtuuhintaista asumista koko Pirkanmaalle

Piirikokous julkaisi kannanoton kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämisestä Pirkanmaalla. Tällä hetkellä Tampereen seudun MAL-sopimus edellyttää, että vähintään neljännes asuntorakentamisesta on kohtuuhintaista. Tavoite toteutuu, mutta kohtuuhintainen asuntotuotanto on keskittynyttä Tampereelle.

Piirikokouksen mukaan kaikkiin kuntiin ja kaikille asuinalueille on tultava vähintään neljäsosa kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Näin torjutaan alueellista eriarvoistumista. Vastaavasti ei pidä luoda myöskään alueita, joissa on ainoastaan vuokra-asuntoja.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *