Artikkeli: Kulttuuri

23.4.2021 klo 08:29

Viialaan animaatio- ja monikulttuurikeskus

Animaatiotaiteilija Katariina Lillqvist. (Kuva: Taina Repo)

Animaatioelokuvistaan tuttu Katariina Lillqvist on mukana hankkeessa, joka on myös osa Tampereen kulttuuripääkaupunkihakua.  

Laterna Roma tuo monikulttuurisuuden kautta yhdenvertaisuuden teemaa Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, jonka tunnuksena on Quality by Equality eli laatua yhdenvertaisesti, kertoo Katariina Lillqvist.  

Romanikulttuurin aineistoa esille 

Lillqvist on suruissaan siitä, että uuden toimitilan hankkimisessa tulivat taas esiin ihmisten ennakkoluulot romaneja vastaan.  

Kuva on Musta Saara animaatiosta vuodelta 2002. Romanikulttuurin museon kokoelmissa on Katariina Lillqvistin koko romaniaiheinen tuotanto: kymmenen elokuvaa ja viisi kuunnelmaa,jotka kertovat romanien historiasta Suomessa ja Euroopassa.

‒ Monet vanhat hipitkin ovat ikääntyessään hukanneet 60-luvun ihanteensa eikä tilan löytäminen edes vapaaehtoisista työkollektiiveista  ollut helppoa. Nyt meillä kuitenkin on Viialan vanhan säästöpankin talossa oma tila, josta remontoidaan monikulttuurinen keskus. Talossa toimi ennen niin kurdipizzeria kuin pellavakauppakin ja naapureina on edelleen hyvin moniarvoista väkeä vintagekaupasta aina lähetystupaan asti.  

Katariina Lillqvistin liki 30 vuotta sitten perustama Elokuvaosuuskunta Cagliostro  ja Romanikulttuurin museo tekevät remonttia yhteistyössä.   

‒ Oli tärkeätä löytää rinnakkaistila romanikulttuurin aineistoille ja esineille, sillä Lapinlahden museokeskuksen tulevaisuus on epävarma, sanoo Katariina Lillqvist.  

Lapinlahden museokeskuksessa ovat romanikulttuurin museon nykyiset  toimitilat  ja sen arkistoista löytyvät Lillqvistin romaniaiheiset animaatiot ja kuunnelmat. Kaikkea aineistoa hyödynnetään Viialan monikulttuurisen keskuksen toiminnassa. Katariina Lillqvist toivoo tulevaisuudessa myös yhteistyötä syntyvän Viialan työväentalojen kanssa. 

Kesällä tapahtuu!

Museopedagogi ja kotikielen opettaja Helena Grönfors kirjoittaa parhaillaan Romanikeittokirjaa. (Kuva: Romanikulttuurin museo)

Luvassa on tutustumisia romanien ruokakulttuuriin, käsitöihin ja musiikkiin. Lillqvistin animaatiotuotantoakin varmaan nähdään Viialassa.  

‒ Avataan kohta! Toivottavasti saamme koronan oloissa  ensimmäisen näyttelyn kohta kesällä. Se on Tarinoita matkan takaa – romanisatujen maailma.  

 

 

Lisää tietoa Viialan Laterna Roman toiminnasta tulee Romanikulttuurin museon sivuille,

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *