Artikkeli: Orivesi, Pirkanmaa

21.5.2021 klo 11:55

Oriveden vasemmiston kuntavaaliehdokkaat 2021: osa 1

Oriveden vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden joukko vuonna 2021 koostuu 15 ehdokkaasta. Vasen Kaista esittelee ehdokkaat kolmiosaisessa juttusarjassa. (Kuva: Anne Lappalainen)

Vasen Kaista esittelee Oriveden vasemmiston kuntavaaliehdokkaat vuoden 2021 kuntavaaleissa kolmen jutun mittaisena sarjana. Tässä esitellään heistä ensimmäiset viisi. Ehdokkaat on haastatellut Markus Hannila. Ehdokkaiden nimen yhteydessä ilmoitetaan heidän äänestysnumeronsa.

Pasi Isokotamäki (SIT), 2

Yksityisyrittäjä, 47 v.

Teen vapaaehtoistyötä useassa yleishyödyllisessä organisaatiossa ja talkoilutoiminta on sydäntäni lähellä. Mielestäni yhdistystoiminnalla on suuri merkitys orivesiläisten hyvinvoinnille ja olisikin tärkeää panostaa yhdistysten toimintamahdollisuuksiin Orivedellä ja nähdä niiden tärkeys ihmisille. Harrasteyhdistykset ja yleishyödylliset yhdistykset luovat osaltaan elinvoimaa ja imua Orivedelle. Vapaaehtoistoiminnasta moni ihminen saa myös apua ja sisältöä elämäänsä. Tuki yhdistyksille on tukea orivesiläisille. Luonteeltani olen iloinen, avoin ja avulias. Ehkäpä siksi kaikenlaisessa yhdistystoiminnassa tuleekin oltua mukana. 

Harrastan autoja, liikuntaa ja luonnossa retkeily on minulle tärkeää. Luontopolut ja virkistysalueet ovat kuntalaisille tärkeitä paikkoja terveyden edistämisen ja ylläpitämisen kannalta. Orivedellä on hienoja luontokohteita ja niiden kunnossa pysymisestä tulee huolehtia. Luonnossa liikkuminen on terveydelle hyväksi ja hyvät ulkoilureitit voivat osaltaan houkutella Orivedelle myös vierailijoita ja uusia asukkaitakin. Kunnallispolitiikassa näkisin keskeiseksi vähäosaisten auttamisen ja Oriveden hyvinvointiin panostamisen. Nuoret ovat tärkeitä tulevaisuuden kannalta ja nuorten monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin tulisikin panostaa. Käsillä tekeminen on minulle itselleni tärkeää ja uskon että tulevaisuudessakin kaikkien koneiden keskellä tarvitaan myös kädentaitajia. Myös nuorille tulisi olla tarjolla monipuolisesti kädentaitoja kehittäviä harrastuksia ja kerhoja.

Anne Kahelin, 3 

Suuhygienisti, eläkkeellä, 65 v.

Harrastan näyttelemistä, laulamista, itämaista tanssia, uimista, hiihtoa, lenkkeilyä, lukemista, lavatanssia, kuvataidetta ja kylätoimintaa. Tärkeä osa elämääni on perhe, johon kuuluu puoliso ja kissa, 4 lasta, 7 lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. En ole pelkästään poliitikko, vaan osallistun kuntien toimintaa tukevaan työhön vastuunkantajana laajalla skaalalla.

Kunnallispolitiikassa keskeisenä tavoitteena näen hyvän elämän kaikille. Erityisesti koen, että lasten ja nuorten hyvinvointiin ja heidän kanssaan työskentelevien aikuisten työolosuhteisiin tulee kunnassa panostaa. Kaupunki on olemassa kuntalaisten takia ja palvelut on järjestettävä tasavertaisesti ja kunnassa on pyrittävä rakentamaan aitoa yhteisöllisyyttä. Elinvoiman edistämisen kannalta yhteisöt, kylät, yritykset, yhdistykset ja aktiiviset kuntalaiset osallistava kestävän kehityksen kuntasuunnittelu on keskeisessä asemassa. Vaikutukset ihmisiin, ympäristöön ja luontoon on otettava huomioon niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä. Panostaminen kaupunkimarkkinointityöhön, uudenlaisten asuinalueiden kehittämiseen ja kulttuuritoimintaan on nähtävä tulevaisuuden luomisena Orivedelle.

Luottamustoimet:

– Kaupunginvaltuuston varajäsen
– Eräjärven Kehittämisyhdistyksen sihteeri
– Eräjärven Työväen Näyttämön puheenjohtaja
– Oriveden Suven hallituksen jäsen
– Oriveden seudun matkailun kehittämisyhdistyksen taloudenhoitaja
– Oriveden Vasemmiston hallituksen varajäsen

Reijo Kahelin, 4 

Kehityspäällikkö, eläkkeellä, 69 v.

Tärkein harrastus, osin työkin, on toiminta tulevaisuuden eteen esimerkkinä Oriveden Kampus. Teatteritoiminnassa olen ollut mukana yli 40 vuotta (Rönnin Kesäteatteri, Eräjärven Tupateatteri). Kylän kehittämistyötä olen kotikylässä tehnyt vuosikymmeniä mm. Eräjärven Kehittämisyhdistyksessä ja Eräjärven seudun vesiosuuskunnassa.

Keskeisin tavoitteeni on saattaa Orivesi sellaiseen tilaan ja toimintaan, jossa on tulevaisuuden uskoa ja näkemystä. Sen osana on asukkaiden kuulemisen ja osallistumisen kehittäminen, jota kautta ilmenevät kuntalaisten todelliset tarpeet ja syntyvät myös konkreettiset kehittämistehtävät. Esimerkkinä on osallistuvan budjetoinnin laaja käyttöönotto.

Luottamustoimet:

– Valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen
– Kehittämistoimikunnan puheenjohtaja
– Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunnan jäsen
– Monen paikallisen yhteisön hallituksen jäsen

Joni Kilpinen (SIT), 5

Tuotantoesimies, insinööri (AMK), 26 v.

Kouluaikoina toimin aktiivisesti Oriveden nuorisovaltuustossa 6 vuotta ja edustin nuorisovaltuustoa teknisessä lautakunnassa ja ympäristölautakunnassa. Opiskelin Raumalla logistiikkainsinööriksi ja työskentelen nyt Orivedellä tuotantoesimiehenä. Vapaa-ajalla harrastan frisbeegolfia ja Oriveden ja lähiseutujen kentät ovat tulleet tutuiksi. Tulevaisuudessa kiinnostaisi kokeilla myös kilpailemista frisbeegolfissa.

Oriveden tulevaisuuden kannalta katson asemanseudun kehittämisen keskeiseksi asiaksi. Orivedeltä on hyvä junayhteys olemassa ja asemanseutu voisi siksi hyvinkin houkutella uusia asukkaita. Junalla matka Tampereelle vie vain 25 minuuttia ja tämän seikan esiinnostaminen kuntamarkkinoinnissa olisi paikallaan. Orivedelle pitäisi saada uusia asukkaita lapsiperheistä ja asemanseudulla on hyvä mahdollisuus olla tällainen paikka. Alueelta löytyy päivähoito ja koulu ja hyvä julkisen liikenteen yhteys. Kyläkoulussa opiskelleena näen kyläkouluissa myös mahdollisuuksia Oriveden elinvoimaisuuden kannalta. Pienet ryhmäkoot ja luonnonläheisyys voisivat myös toimia houkuttimina lapsiperheille.

Tulevaisuuden ja elinvoiman kannalta myös uusien työpaikkojen muodostuminen Orivedelle olisi tärkeää. Oriveden hyviä puolia yritystoiminnan kannalta tulisi pitää esillä ja miettiä tapoja lisätä houkuttelevuutta. Kulkuyhteydet Orivedeltä eri suuntiin Suomea ovat varsin hyvät. Oriveden hyvät puolet pitäisi saada näkyviin kaupunkimarkkinoinnissa ja aktiivisesti muokata kuvaa Orivedestä yrittäjäystävällisenä ja yritystoiminnan kannalta järkevänä paikkakuntana.

Irma Koskela, 6

Sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti, eläkkeellä, 66 v.

Elinvoimaa ja jaksamista minulle tuovat ennen kaikkea teatteri ja musiikki, molemmat sekä kokijana että tekijänä. Kunnanvaltuutettuna olen toiminut vuodesta 2004, ja muita luottamustoimia on vuosien mittaan ollut eri lautakunnissa, viimeisimpänä elämänlaatulautakunnassa. 

Kunnan elinvoima, ja myös pitovoima, on vahvasti sidoksissa asukkaiden hyvinvointiin ja arjen sujumiseen. Kasvatus- ja koulutuspalvelut sekä kulttuuri- ja muut vapaa-ajan palvelut ja niiden kehittäminen ovat minulle keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Tavoitteena on hyvinvoiva kuntalainen hyvinvoivassa ympäristössä.

Luottamustoimet:

– Kaupunginvaltuutettu
– Elämänlaatulautakunnan jäsen
– Merikanto-opiston hallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *