Artikkeli: Vasemmisto

2.5.2021 klo 16:06

Vasemmiston vappupuheissa näkyi työmarkkinoiden myllerrys

Vapputilaisuus Kangasalan punaisten muistomerkillä. Kolme miestä pitelee työväen lippuja ja yksi pitää puhetta.
Saarioisen Sahalahden tehtaan pääluottamusmies Aapo Niemi piti puheen Kangasalan työväen vapputapahtumassa vuonna 2021. (Kuva: Jorma Mäntylä)

Työväen ja opiskelijoiden kevätjuhlaa vappua jouduttiin viettämään jo toista vuotta poikkeusoloissa. Tartuntojen määrän laskusta ja rokotusten etenemisestä huolimatta korona rajoittaa yhä arkea ja kansanjuhlienkin järjestämistä.

Yhteisöllistä vappua on vietetty tänä vuonna ruutujen äärellä sekä pienissä piknik-ryhmissä. Monet järjestöt ovat järjestäneet omia vappulähetyksiään ja näin edistäneet työväenjuhlan sanomaa erikoisissakin olosuhteissa.

Työmarkkinat myllerryksessä koronan keskellä

Vasemmistoliitto järjesti lauantaina mittavan vappulähetyksen, jossa kuultiin niin vappupuheita kuin musiikkiesityksiä. Sekä puheenjohtaja Li Andersson että puolueen varapuheenjohtaja ja opetusministeri Jussi Saramo pitivät tilaisuudessa omat vappupuheensa.

Li Andersson korosti puheessaan toimintakykyisen hallituksen tärkeyttä, juuri päättyneisiin vaikeisiin puoliväliriihineuvotteluihin viitaten. Koronakriisi ei ole vielä ohitse, ja tarvitaan vastuullisia panostuksia hyvinvointiin, jotta kriisistä voidaan aikanaan palata arkeen. Andersson soimasi opposition absurdia leikkausvimmaa, joka olisi omiaan vain lyömään lovea hyvinvointiin.

– Monelle taholle näyttää ottavan erittäin koville, että tämä hallitus ei suostu nielemään oikeiston syöttämiä talouspoliittisia opinkappaleita tai hyväksymään oikeistolaisen talouspolitiikan lähes uskonnollista vaihtoehdottomuutta. Tässä maassa puhutaan vihdoin talouspolitiikan monista vaihtoehdoista avoimesti, Andersson lausui.

Puheensa loppupuolella Andersson kiinnitti huomiota työmarkkinoilla käynnissä olevaan myllerrykseen. Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden työnantajaliittojen irtautuminen yleissitovista työehtosopimuksista uhkaa työmarkkinoiden ja näin myös hyvinvointivaltion vakautta ja perustaa.

Andersson väläytti, että jos työnantajajärjestöt eivät ole valmiita pysymään sopimuskulttuurissa, on hallituksen taattava omilla toimillaan vähimmäispelisääntöjen pitävyys. Andersson myös muistutti, että nyt vallalla oleva sopimuskulttuurista irtautuminen edistää vain eriarvoistuvaa yhteiskuntaa. Tällainen kehitys vahingoittaa juuri tavallisia ihmisiä, meitä kaikkia.

– Ay-liikkeessä ei ole kyse 80-luvusta, Hakaniemessä istuvista keskusjärjestöjen pampuista, iltauutisissa näkyvistä hämäristä neuvotteluhuoneista, ansiosidonnaisesta päivärahasta tai vain vakiduuneissa olevista työntekijöistä. On kyse meistä kaikista!

Myös Jussi Saramo kantoi puheessaan huolta työntekijöiden asemasta työmarkkinoilla ja muistutti työnantajaleiriä, että lainsäätäjä ei voi katsoa sivusta, jos työmarkkinoilla heikomman osapuolen asemaa aletaan murentaa.

Saramo myös korosti vasemmiston saavutuksia Marinin hallituksessa. Hän muistutti vasemmiston pitkäjänteisestä työstä koronan aikana ja siitä huolimatta. Puoliväliriihessä Saramo muistutti vasemmiston pitäneen huolta, ettei opetus-, sosiaali- ja terveyspalvelut tai perusturva joutuisi lyhytnäköisten leikkausten kohteeksi.

Vasemmiston sukupolvien mittainen työ

Myös vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja ja Tampereen vasemmiston pormestariehdokas Minna Minkkinen piti vappupuheen Tampereen vasemmiston YouTube-kanavallaan julkaiseman videon muodossa..

Tamperelaista paikallisväriä esitelleessä videossa Minkkinen katsoi niin historiaan kuin tulevaisuuteenkin. Minkkinen muistutti vasemmiston pitkäaikaisesta tavoitteesta saada Kalevankankaan punaisten hautamuistomerkkiin paikalle haudattujen nimet. Hän myös kurkotti kohti kesän kuntavaaleja muistuttaakseen työstä, jota vasemmisto tekee paikallispolitiikassa ympäri Suomen.

Myös Minkkinen nosti puheessaan esiin työmarkkinoiden myllerrystilan. Aiemmat sukupolvet ovat tehneet suuren työn, jotta nykyajan työelämässä on säädylliset työolot ja elämiseen riittävä palkka. Työnantajajärjestöt ovat kuitenkin viime aikoina alkaneet murentaa sitä perustaa, johon kaikki tämä versoaa.

Minkkinen muistutti, että jo nyt paikallinen sopiminen on mahdollista. Työnantajaleiri kuitenkin mitä ilmeisimmin tavoittelee jotakin muuta.

– Jo nyt voidaan työehtosopimusta paremmista ehdoista sopia, tämä kuitenkaan ei taida olla se mitä halutaan. Selvää kai on, että halutaan sopia työehtosopimusta huonommista ehdoista.

Minkkinen käänsi katseen kohti kesän kuntavaaleja ja muistutti, että vasemmiston työ takaa, ettei koronakriisiä tai ilmastosiirtymää maksateta jo valmiiksi heikommin voivilla. Vasemmistoa tarvitaan, jotta voidaan tehdä politiikkaa, joka tähtää vuosikymmenten, jopa vuosisatojen päähän.

Minna Minkkinen seisoo ratikkapysäkillä.
Tampereen vasemmiston pormestariehdokas Minna Minkkinen esiintyi vappuvideolla tamperelaisissa maisemissa. (Kuvakaappaus Tampereen Vasemmiston vappuvideolta.)

Kaduilla, kabineteissa ja karanteenissa

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh nojasi myös vahvasti eteenpäin kohti kesän kuntavaaleja vapputervehdyksessään. Sheikh kertoi vasemmistonuorten tekevän työtä sen eteen, jotta valtuustoihin ympäri Suomen saadaan nuoria päättäjiä ja voitaisiin varmistaa, että kunnat voisivat selvittää terveys- ja talouskriisit ihmistä sekä luontoa kunnioittaen.

Sheikh korosti vasemmistonuorten tekevän työtä myös vaalien ulkopuolella. Hän toivotti kaikki ilmastosta, yhdenvertaisuudesta ja kansainvälisyydestä kiinnostuneet nuoret mukaan työhön.

Yhteistyössä on työväen turva

Sahalahden Saarioisten tehtaan pääluottamusmies ja kuntavaaliehdokas Tampereella Aapo Niemi piti puheen Kangasalan työväen vapputapahtumassa ja Kalevankankaan hautausmaalla punaisten muistomerkillä. Niemen sydämen päällä oli vahvasti vallitseva työmarkkinatilanne. Kauniista puheista huolimatta duunaria on viety viime aikoina, niin koronan tiimoilla kuin muutenkin.

Niemi tuomitsi koko opposition toimivan lopultakin työntekijää haittaavalla tavalla. Yhdestäkään oppositiopuolueesta ei juuri löydy sympatiaa ammattiyhdistysliikettä tai työntekijöiden vaatimuksia kohtaan. Sen sijaan työnantajaleiri ja oppositio ovat kilvan ajamassa heikennyksiä.

– Kukaan ei kuitenkaan syytä työnantajaleiriä vastuuttomuudesta, kun he ilmoittavat omista sopimuskulttuuria rikkovista liikkeistään keskellä pandemian kriittisintä vaihetta. Kukaan ei puutu niihin päivänselviin valheisiin, joita työnantajaleiri levittää, väittämällä ettei työehtosopimuksista irtaantumisen taustalla ole työehtojen heikentäminen. Koska aina voi sopia työehtoja paremmin, niin mistä muusta muka olisi kyse, Niemi paalutti.

Parhaimmaksi turvaksi tällaista kehitystä vastaan Niemi nimesi AY-väen yhteistyön. Lukuisat AY-liikkeen aktiivit ympäri Suomen tekevät runsaasti ja pyyteettömästi työtä yhteisten asioiden eteen. Yhteistyötä tarvitaankin ammattiin ja työpaikkaan katsomatta.

– Työttömät ja työssäkäyvät, me kaikki tarvitsemme toistemme tukea. Minä tarvitsen tukea, sinun tukea. Yhdessä, toinen toistamme tukien, toisistamme välittäen ja huolehtien. Yhdessä toinen toistemme puolesta töitä tehden. Yhdessä, yhdessä me olemme eniten, Niemi tiivisti voimakkaasti.

Katso vasemmistolaiset vapputervehdykset

Vasemmiston vappulähetys (Li Anderssonin puhe alkaa kohdasta 14:24)

 

Tampereen Vasemmiston vapputervehdys

 

Akaan Vasemmiston vappuvideo

 

Aapo Niemen puhe Kangasalan työväen vapputapahtumassa

 

Vasemmistonuorten puheenjohtajan tervehdys

 

Aapo Niemen vappuruno SAK:n Tampereen paikallisjärjestön Vappuriesa-tapahtumasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *