Artikkeli: Tampere

18.5.2021 klo 12:39

Viimeinen valtuusto ennen vaaleja: suru-uutinen, talousmaraton ja kamppailu Frenckellistä

Historiallisen Frenckellin teollisuusrakennuksen kohtalo oli maanantaina Tampereen valtuuston kuuma peruna. Historiallisesti merkittävä rakennus päädyttiin myymään yksityiselle. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginvaltuuston viimeinen vaaleja edeltävä kokous alkoi suru-uutisella, kun puheenjohtaja kertoi pitkäaikaisen valtuutetun ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajan, Peter Löfbergin (RKP), menehtyneen. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää tämän jutun aluksi lämpimän osanottonsa Löfbergin läheisille ja valtuustoryhmälle.

Uutisesta huolimatta valtuustolla riitti keskusteltavaa tiistain puolelle saakka. Listalla oli muun muassa tarkastuslautakunnan arviointikertomus ja vuoden 2020 tilinpäätös, kantakaupungin vaiheyleiskaava sekä Frenckellin myynti. Kaupungin uusi kotouttamisohjelma jätettiin kokouksen venymisen vuoksi pöydälle ja se tulee uudelleen käsiteltäväksi kesäkuussa. Vasemmistoliiton riveistä jätettiin kokouksessa kaksi aloitetta.

Taloudessa toivonpilkahduksia, ympäristötavoitteista ollaan jäljessä

Kaupungin tilinpäätös oli vuonna 2020 pitkästä aikaa positiivinen. Valtion koronatukien ansiosta tilikauden tulos oli lähes 64 miljoonaa euroa positiivinen, mutta myös ilman tukia olisi tulos ollut noin 15 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen muistutti, että Tampereen kaupungin kuluvana vuonna osoittamaan kykyyn ratkoa itsenäisesti taloutensa ongelmia kuuluu oleellisesti ymmärrys siitä, että talous on kuntalaisia ja heidän hyvinvointiaan varten. Aaltosen mukaan tiukka hyvinvointiin kohdistuva menokuri ei saa olla ratkaisu vaikeina vuosina. Jo nyt tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen mukaan sote-alan kuormitus on kohtuuton ja resurssit liian pienet, eikä hoivavelan pahentaminen auta tasapainottamaan kaupungin taloutta tulevaisuudessa.

Vasemmistoliiton valtuutettu Milka Hanhela huomautti, että arviointikertomus ei talouden hopeareunuksista huolimatta vahvista nuorten tamperelaisten tulevaisuudenuskoa. Tampereen kaupunki ei ole yltänyt itse asettamiinsa hiilinetraalisuustavoitteisiin eikä esimerkiksi valtuustoa edeltäneessä iltakoulussa ollut saatavilla tietoa kaavaillun maanalaisen autoiluinfran ilmastovaikutuksista. Hanhela totesi lisäksi, että Tampereella vastavalmistuneet joutuvat hoiva-alalla välittömästi liiallisen kuormituksen alle.

Ympäristötavoitteista keskusteltiin myös kantakaupungin vaiheyleiskaavan kohdalla. Vasemmistoliiton valtuutetut kannattivat vihreiden Olga Haapa-ahon tekemää palautusesitystä, jonka tavoitteena oli saada valtuustoon aiempi, joukkoliikenteen paremmin huomioiva kaava. Palautusesitys kuitenkin hävisi äänestyksen.

Kamppailu Frenckellistä

Kaupunginvaltuuston kokoukseen tuotiin lisäpykälänä virastorakennus Frenckellin myynti, josta käytiin kiivasta keskustelua yöhön saakka. Päätösesityksen mukaan tarkoitus olisi jatkossa keskittää nykyisen keskusvirastotalon ja Frenckellin henkilöstö laajennettuun ja perusparannettuun virastotaloon. Frenckellin kiinteistöstä olisi tarkoitus luopua ja myydä se keskustan elinvoimaisuutta lisäävään käyttöön. Myyntisuunnitelma ei ole ollut vasemmistoliiton mieleen.

Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi vetosi, että Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta tavoittelevalta kaupungilta on outo liike myydä pois kiinteistö, jonka kulttuurihistoriallinen arvo on kiistaton. Valtuutettu Sinikka Torkkola totesi, että Frenckell olisi voinut olla uusi kulttuurikeskus Nekalan koulun sijaan. Varavaltuutettu Kukka Kunnarin mukaan hallintorakennusten tilankäytön uudistusta tulisi ajatella mahdollisuutena luoda ei-kaupallista, maksutonta ja yhdenvertaista yhteistä kaupunkitilaa, mitä nyt kaavaillut kylpylät ja toimistohotellit eivät luo. Vasemmistoliiton Milka Hanhela esitti epäilyksensä eritoten alhaisesta myyntihinnasta.

Vasemmistoliiton Minna Minkkinen on ollut kaupunginhallituksessa ainoa, joka historiallisen Frenckellin myyntiä on vastustanut. Kaupunginvaltuuston kokouksessa vasemmistoliitto tekikin asiasta hylkäysesityksen, mutta hävisi äänestyksen.

Aloitteita paikallisen mielenterveyden ja kansainvälisen solidaarisuuden puolesta

Vasemmistoliiton valtuutettu Noora Tapio jätti kokouksessa aloitteen Tampereen sitoutumisesta sellaisiin hankinta- ja sijoituspolitiikan käytäntöihin, jotka eivät tue Israelin apartheid-politiikkaa. Tapio esittää aloitteessaan, että Tampere selvittää, millaisia taloudellisia kytköksiä sillä on apartheid-politiikkaan, luopuu niistä kytköksistä ja sitoutuu toteuttamaan vastaavaa politiikkaa myös jatkossa.

Tapion aloitteen taustalla on palestiinalaisten kokeman sorron kiristyminen toukokuun aikana sekä kansainvälisen Boycotts, Divestments, Sanctions -liikkeen vaatimukset boikotteihin, investointien poisvetämiseen sekä taloudellisiin pakotteisiin liittyen. Moni kaupunki Euroopassa – esimerkiksi Dublin ja Valencia – on jo liittynyt liikkeeseen.

Kokoukseen osallistunut vasemmistoliiton varavaltuutettu Kukka Kunnari jätti aloitteen mielenterveysvaikutusten arvioinnin vakiinnuttamisesta Tampereen kaupungin päätöksentekoon. Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki ryhtyy tekemään päätöksenteon taustaksi systemaattisesti mielenterveysvaikutusten arvioinnin.

Mielenterveyden ongelmien suhteen erityisessä riskissä olevat – kuten köyhyydestä tai päihdeongelmista kärsivät, rasismia kokevat sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat tamperelaiset – on Kunnarin aloitteen mukaan syytä ottaa arvioinnissa erikseen huomioon.

Jutun kirjoittaja osallistui kokoukseen varavaltuutettuna.

Kommentteja: 1

  1. Löytyisikö Frenckell-päätöksestä aihetta valitukseen? Onko kaupungin keskeisen kulttuuriomaisuuden myynnin tuominen lisäpykälänä laillinen valitusperuste? Löytyisikö valmistelusta jotain? Tulivatko mahdolliset varavaltuutetut oikeassa järjestyksessä? Entä edellyttääkö käyttötarkoituksen muuttaminen kaavamuutosta? Saisiko siitä jotain?
    ihmettelee Tuominen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *