Artikkeli: Tampere

18.6.2021 klo 10:04

Tampereen vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtajisto ja ääniharava äänessä

Tampereen vasemmiston valtuutettujen määrä pysyi samana kuntavaalien yli. Valtuustoryhmä lähtee nyt ajamaan kuntalaisten hyvinvointia seitsemän valtuutetun ja seitsemän varavaltuutetun voimin. (Kuva: Eveliina Lakso (Milka Hanhela), Pinja Nikki (Liban Sheikh) ja Oskari Jokinen (Noora Tapio).

Viikonloppuna huipentuneiden kuntavaalien pöly laskeutuu. Valtuutettujen työrupeama on kuitenkin vain muuttamassa muotoaan, sillä välittömästi vaalien jälkeen ryhdyttiin järjestäytymään tulevaa valtuustokautta varten. Vasen Kaista tavoitti vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtajiston Milka Hanhelan ja Noora Tapion sekä kovalla tuloksella valtuustoon nousseen Liban Sheikhin ja tiedusteli, miltä vaalitulos näyttää ja mitä edessä häämöttää.

Tampereen vasemmiston valtuustoryhmä on heti vaalien jälkeisellä viikolla ryhtynyt järjestäytymään ja valmistautumaan alkaviin pormestarineuvotteluihin. Heti vaalien jälkeisenä maanantaina valtuustoryhmä piti järjestäytymiskokouksen ja valitsi itselleen puheenjohtajiston. Edessä häämöttävät pormestarineuvottelut sanelevat sen, miten muut luottamuspaikat tulevat valtuustoryhmän jäsenille jakautumaan.

Tampereen vasemmiston paikkamäärä pysyi vaaleissa samana. Valtuustoryhmän koko on siis seitsemän valtuutettua sekä seitsemän varavaltuutettua. Heti maanantaina valtuustoryhmä valitsi puheenjohtajakseen Milka Hanhelan ja varapuheenjohtajaksi Noora Tapion. Jo nyt on sovittu, että puheenjohtajisto vaihtaa kuitenkin paikkoja päikseen valtuustokauden puolivälissä.

Vaalitulos on herättänyt haastatelluissa tyytyväisyyttä ja huojentuneisuutta. Hanhela kehui uuden valtuustoryhmän porukkaa motivoituneeksi, ja sen kanssa työtä on hyvä lähteä rakentamaan. Paikkamäärän pysyminen ennallaan oli hänelle helpotus.

– Lieventää harmia oikeiston vaalivoitosta, Hanhela kuvaili.

Liban Sheikh astui suuren äänimäärän turvin valtuustoon uutena valtuutettuna. Sheikh sai vasemmiston ehdokkaista toisiksi eniten ääniä, heti Ulla-Leena Alppin jälkeen. Omaa tulostaan hän kuvailee positiiviseksi yllätykseksi sekä järisyttäväksi mandaatiksi vaalien ensikertalaiselle.

Vasemmistoliiton tulos laajemmin Tampereella kertoo vasemmistolaisen liikkeen onnistuneesta sukupolvenvaihdoksesta sekä tahdosta ihmis- ja ilmastoläheisemmälle politiikalle, kuvaili Sheikh vasemmiston tulosta ja lisäsi, että tästä on hyvä jatkaa.

Neuvotteluita odotellaan

Tuleva pormestaripuolue kokoomus julkaisi tiistaina kysymykset, joilla puolueita lähestytään tulevan koalition muodostamiseksi. Kysymyspatteristo on laaja ja puolueiden tulee toimittaa vastaukset niihin perjantaina aamupäivällä, tämän jutun julkaisun aikaan.

Keskeneräisiä neuvotteluita ei ole tapana kommentoida kovin äänenpainoin, eivätkä haastattelut lähdekään arvailemaan tulevien neuvottelujen sisältöä ja lopputulosta. Kaikki haastatellut korostavat, että kysymykset tietysti asettavat neuvotteluille pohjan, josta lopputulosta lähdetään rakentamaan.

Kokoomus pääsi neuvotteluiden johtajan asemaan hyvin täpärällä marginaalilla. Tapio kommentoikin, miten pienestä voivat paikallispolitiikan suuntaviivat olla kiinni:

–  Kokoomuksen 15 äänen marginaali on hyvä osoitus siitä, miten yksittäisilläkin äänillä on suuri merkitys sille, miten tulevat vuodet tulevat rakentumaan.

Kaupungissa katse tulevaan

Pormestarineuvotteluista tulee ulos mitä sieltä tulee. Haastatellut vasemmiston valtuutetut nostivat kuitenkin omasta puolestaan keskeisiä kysymyksiä, joiden puolesta kaupungissa tulevalla valtuustokaudella tulisi tehdä töitä.

Hanhela korosti, ettei ryhmän kanssa ole ehditty vielä keskustella laajemmin politiikasta. Hän kuitenkin nosti erityisesti koronan aiheuttamien ongelmien setvimisen, erityisesti kulttuurialan ja nuorten mielenterveystyön suhteen.

Tapio ja Sheikh kohottivat katseen koronan ohella myös hieman pidemmälle. Kaupungin hiilineutraaliustavoite häämöttää jo vuonna 2030, mutta tavoitepolulle ei ole vielä päästy. Tuleva valtuusto tulee olemaan avainasemassa tavoitteen saavuttamiseksi. Tapio lisäsi, että kaupungin kasvaessa myös lähiluonnon turvaaminen tulee olemaan kriittinen kysymys, kun maankäyttöön kohdistuu lisääntyviä paineita.

Sheikh luonnehti, että ympäristökriisiä hillitsevän politiikan harjoittaminen voi oikeistovetoisissa valtuustoissa olla nyt hankalaa. Vasemmisto kuitenkin ajaa tavoitteitaan määrätietoisesti itse ja muiden ryhmien kanssa yhteistyössä.

Keskeneräisinä kesään

Milka Hanhela halusi korostaa, että vaalien jälkeisellä viikolla monet asiat ovat vielä kovin kesken. Valtuustoryhmä on vasta kokoamassa rivejään ja pormestarineuvottelut ovat vasta alkamassa. Valtuustoryhmä on kokoontumassa ensimmäisen kerran kunnolla tulevana lauantaina. Silloin alkaa työskentely toden teolla.

– Lauantaina päästään ekan kerran kokoontumaan perehdytyksen merkeissä. Pidän tärkeänä myös valtuustoryhmän ryhmäytymistä ja haluan huolehtia siitä.

Vaalien jälkeenkin on politiikan aika. Sheikh kehottikin vaaleja seuranneita lähtemään mukaan niin vasemmiston kuin vasemmistonuortenkin toimintaan.

Vasemmistolainen politiikka etenee yhdessä tekemällä, tervetuloa siis mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *