Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

17.6.2021 klo 10:21

Vasemmistolla mollivoittoinen vaalitulos Pirkanmaalla

Synkkää säätä luonnossa on kuvannut Cai Melakoski.

Eilen illalla vahvistetut lopulliset kuntavaalitulokset eivät juuri poikenneet alustavista tuloksista. Vasemmistoliitto kärsi muiden hallituspuolueiden mukana vaalitappion. Vain ruotsalainen kansanpuolue kasvatti kannatusosuuttaan vuoden 2017 kuntavaalituloksesta.

Tappio on tappio, eikä parane torjuntavoittopesulla tai vetoamalla siihen, että hallituspuolueet häviävät aina vaaleissa. Vaalituloksen lohdulliset piirteet pitää kuitenkin todeta. Tässä tuloksessa niitä on ainakin kolme.

Ensinnäkin vasemmistoliiton tappio ääniosuudessa (-0,9 prosenttiyksikköä) oli pienempi kuin SDP:n (-1,6), keskustan (-2,7) ja vihreiden (-1,9). Pelottelut vasemmistoliiton kannatuksen romahtamisesta eivät toteutuneet.

Toiseksi hallituspuolueet saivat kunnissa äänestäjien ylivoimaisen enemmistön tuen. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu ääniosuus on 56,1 prosenttia, opposition 41,1 prosenttia. Opposition puheet siitä, että kyse oli vaalista, jossa mitataan hallituksen luottamus ovat hiljenneet.

Kolmanneksi, perussuomalaiset eivät saaneet sille povattua jytkyä. Ääniosuus kasvoi merkittävästi, 5,6 prosenttiyksikköä, mutta ei ole kovin paljoa suurempi kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa. Perussuomalaisten ääniosuus oli vuonna 2012 12,3 prosenttia, laski vuonna 2017 8,8 prosenttiin ja nousi nyt 14,5 prosenttiin, huomattavasti ennakoitua alemmalle tasolle.

Pirkanmaalla vasemmistoliitto menetti keskimääräistä enemmän

Vasemmistoliiton tappio Pirkanmaalla oli keskimääräistä suurempi. Pirkanmaan vasemmisto menetti 3500 ääntä verrattuna vuoden 2017 kuntavaaleihin. Ääniosuus laski 1,3 prosenttiyksikköä, mutta valtuustopaikoistaan vasemmisto menetti peräti neljänneksen, 15 paikkaa.

Kahdessa kunnassa vasemmisto menetti ainoat paikkansa. Punkalaitumella ei tällä kerralla ollut yhtään ehdokasta, ja Ikaalisissa ainoa paikka menetettiin.

 

Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa Nokialla ja Ylöjärvellä. Suurimmat menetykset ääniosuuksissa koettiin Hämeenkyrössä (-4,1) ja Ruovedellä (-4,1).

Ainoa Pirkanmaan kunta, jossa ääniosuus nousi oli Mänttä-Vilppula (+0,7). Valtakunnallista vasemmistoliiton 0,9 prosenttiyksikön menetystä pienemmät tappiot Pirkanmaalla kärsittiin Akaassa (- 0,7), Kangasalla (-0,8) ja Tampereella (-0,6).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *