Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

18.8.2021 klo 13:27

Eläköön erimielisyys!

Keskustelu ja erimielisyydet ovat keskeinen osa politiikkaa. Miten demokratia toteutuu, jos asiat sovitaan pormestarikoalitiossa suljettujen ovien takana, sitä arvioi näkökulmassaan valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Noora Tapio. (Kuva: Cai Melakoski.)
Noora Tapio

Politiikan ytimessä on konflikti. Se ei ole kesytettävissä yhteisten asioiden hoitamiseksi, vaan politiikassa on aina kyse tavalla tai toisella ristiriidoista, sovittamattomista erimielisyyksistä sekä vastakkaisista tavoitteista – ja niiden ristiaallokossa luovimisesta yhteistyössä eri kokoonpanoissa. Se on läsnä myös Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa, jota voi perustellusti luonnehtia toiveiden tynnyriksi.

Ohjelmassa tavoitellaan talouden tasapainoa oikeistolaisella talouspolitiikalla, jonka päälle on siroteltu hyviä, oikeudenmukaisia tavoitteita palveluiden parantamisesta. Ensimmäinen tavoite vaatii lompakonnyörien kiristämistä siinä, missä palveluiden parantaminen vaatii niiden rahoituksen vahvistamista. Samaan ohjelmaan on myös kirjattu hiilineutraaliuteen sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen tähtääviä tavoitteita, mutta myös liikenne- ja maankäyttöpolitiikkaa, jotka ovat päinvastaisia julkilausuttuihin ympäristöpoliittisiin tavoitteisiin nähden.

Ilman näitä ristiriitaisuuksia koalitio ei olisi voinut syntyä, sillä nyt ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin. Tampereella suuret koalitiot ovat jo muodostumassa kaupunginvaltuuston tavaksi. Pormestarikoalitio on kuntapolitiikan arjessa neuvotteluiden työkalu, jolla voidaan varmistaa sovittujen asioiden eteneminen. Jotta koalitio täyttää tarkoituksensa, se ei voi sallia liikaa irtiottoja yhdessä sovitusta. Siksi suurien koalitioiden myötä on riski, että politiikan isot eroavaisuudet korvaantuvat poliittisen mielikuvituksen tukahduttavalla yksityiskohdiin takertumisella ja julkinen keskustelu suljetuilla neuvotteluhuoneilla. Se on kaupunkidemokratian kannalta pelottava uhkakuva, sillä silkka yhteistyö ei riitä ylläpitämään demokratiaa, vaan se tarvitsee aina tuekseen julkista debattia ja pitkän tähtäimen visioita.

Paikka koalition ulkopuolella ei ole se, mitä ensisijaisesti pormestarineuvotteluilta toivoin. Vasemmistoliiton valtuutettuna ja yhtenä ryhmämme neuvottelijoista en kuitenkaan aio jäädä suremaan tilannetta, sillä koalition ulkopuolella oleminen antaa valtuustoryhmällemme vapaat kädet tehdä reilusti vasemmistolaista politiikkaa tamperelaisen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden sekä kaupunkimme ekologisen kestävyyden puolesta – ja demokratian hyväksi!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Tampereelta.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoi kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *