Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

22.9.2021 klo 14:06

Kaksoisroolit murentavat tarkastuslautakunnan riippumattomuutta

Frenckelin lasinen sisäänkäynti
Finnpark on yksi tarkastuslautakunnan syksyn 2021 tarkastuskohteista. Yksi tarkastuslautakunnan jäsenistä toimii myös varajäsenenä yhdyskuntalautakunnassa, jonka päätökset vaikuttavat pysäköintiyhtiön toimintaedellytyksiin. Kolumnissa kysytäänkin, muretaanko kytkös luottamusta tarkastuslautakunnan riippumattomuuteen. (Kuva: Cai Melakoski.)
Sinikka Torkkola

Kaksoisroolit, joissa sama henkilö on sekä tekemässä päätöksiä että valvomassa päätöksiä, ovat edelleen käytössä Tampereella. Viime valtuustokauden puheiden laaja poliittinen tahto lopettaa kaksoisroolit ei ole toteutunut. Elokuussa, valtuuston ensimmäisessä kokouksessa valittiin samoja henkilöitä sekä lautakuntiin tekemään päätöksiä että tarkastuslautakuntaan valvomaan päätösten toteuttamista. 

Tarkastuslautakunnan jäsen Ossi Aho (ps.) ja Aku-Paulus Sajakorpi (kok.) toimivat myös lautakunnissa varajäseninä, Aho on yhdyskuntalautakunnan ja Sajakorpi sivistys- ja kulttuurilautakunnan. Jo syksyn 2021 tarkastuskohteet herättävät kysymyksen riippumattomuudesta,  sillä yhdellä kohteella, Finnparkilla on kiinteä yhteys yhdyskuntalautakunnan päätöksiin. Lautakuntahan ohjaa pysäköintilaitosten rakentamista päättäessään asemakaavoituksesta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaksoisroolit kieltävän konserniohjeen joulukuussa 2019. Ohjeessa määrätään, etteivät tytäryhteisöjen ja säätiöiden johtoon tai hallitukseen kuuluvat henkilöt voi kuulua Tampereen kaupungin konsernijohtoon eivätkä valvonnasta vastaavaan tarkastustoimikuntaan ja tarkastuslautakuntaan. Ohje ei kuitenkaan säätele valintaa lautakuntien jäseniksi, josta määrätään hallintosäännössä.

Hallintosäännön mukaan kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuksen, johon kuuluvat tarkastuslautakunta, tarkastustoimi ja tilintarkastaja, tulee olla riippumaton toimivasta johdosta ja muusta organisaatiosta. Vaikka hallintosäännössä ei suoraan kielletä valitsemasta samoja henkilöitä sekä päättäjiksi että päätösten valvojiksi, on tämä vaade tulkittavissa hallintosäännön riippumattomuusmääräyksestä. 

Kaksoisroolit murentavat tarkastuslautakunnan luotettavuutta ja toimintakykyä. Vaikka kaksoisroolissa toimivat henkilöt jääväisivätkin itsensä yksittäisiä lautakuntia koskevassa päätöksenteossa, niin yleisellä tasolla kaksoisroolilaiset ovat mukana tarkastamassa päätöksiä, joita ovat olleet itse tekemässä ja pääsevät määrittelemään muun muassa lautakunnan työohjelmaa. Kyse ei ole vain normien noudattamisesta vaan myös siitä, miltä asiat näyttävät. Tarkastajana toimivalle lautakunnalle hyvä esimerkkinä toimiminen sopisikin mainiosti. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta.

 III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivatkommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *