Artikkeli: Kulttuuri

1.10.2021 klo 10:09

Koskettava Ikääntymisen monet kasvot -näyttely nyt Hervannan kirjastossa

Ikääntymisen monet kasvot -näyttely on esillä Hervannan kirjastossa vielä viikon. Viimeinen näyttelypäivä on 7. lokakuuta. (Kuva: Cai Melakoski)

Hervannan kirjastossa on avattu kuvataiteilija Satu Juvosen valokuvanäyttely, joka esittelee 20 niistä lähes 55 000 Suomessa asuvasta vieraskielisestä kansalaisesta, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Hienot valokuvat kertovat paljon eri syistä ja eri aikoina Suomeen saapuneista ihmisistä. Valokuviin liitetyt lyhyet kertomukset vielä enemmän.

Näyttely syntyi Satu Juvosen ja monikulttuurista vanhustyötä tekevien järjestöjen yhteistyönä. Järjestöt hoitivat kuvattavat henkilöt ja kuvauspaikat, Juvonen haastatteli ja kuvasi sekä valmisti valokuvat ja niihin liitetyt tarinat.

Tarinat kuvaavat lyhyesti ja koskettavasti lapsuutta, syitä Suomeen tuloon, nykyhetken iloja ja suruja. Olosuhteet Suomessa saa paljon kiitosta, mutta moni kaipaa lapsuutensa maisemia ja yhteisöjä. Kaipaus on monia yhdistävä tunne. Kaikkien lapset ja lapsenlapset eivät ole Suomessa, vaan eri puolilla maailmaa.

73-vuotias Fadel puhuu muun muassa:
‒ Toivon, että pääsisin asumaan lähemmäksi tyttäreni perhettä. He auttavat minua paljon arkiaskareissa. En pysty menemään kovin usein heidän luokseen, sillä matka on hankala. Minun pitää vaihtaa monta kertaa bussia, enkä aina muista, mihin bussiin pitää mennä.

‒ Ikävöin niitä lapsiani, jotka ovat kaukana eri maissa. Haaveeni on, että pääsisimme kaikki samaan paikkaan asumaan ja olisimme koko perhe koolla.

‒ Joka päivä kun herään, olen onnellinen, että olen täällä. Suomessa on niin turvallista. Jos Syyriaan tulee rauhallinen aika, menen takaisin. On tärkeää, että ei murehdi liikaa. Ei kannata koko ajan miettiä, mitä pahaa voi tapahtua tai mitä kaikkia ongelmia voi olla.

Tampereen Eläkeläiset -yhdistys on tuonut näyttelyn Tampereelle. Yhdistyksen puheenjohtaja Maire Kauhanen perustelee näyttelyn järjestämistä:
‒ Monikulttuurisuus on Eläkeläiset ry:n toiminnan olennainen osa. Me asumme tätä yhteistä maailmaa, jonka pitäisi tarjota rauha jokaiselle kansalle. Jos on joutunut jättämään synnyinmaansa, pitää turva löytyä uudesta ympäristöstä, joka toivottavasti ottaa tulijat ystävyydellä vastaan. Itselleni monikulttuurisuus on mielenkiintoista ja innostavaa toimintaa. Se rikastuttaa.

‒ Tämän näyttelyn kasvot ovat kauniita, elämän sävyttämiä ja viisaita, luonnehtii Kauhanen toivottaessaan kaikki tervetulleiksi tutustumaan näyttelyyn.

Näyttelyn kiertue käynnistyi Kotkassa syyskuussa ja jatkaa Hervannasta eri puolille Suomea.

|||

Ikääntymisen monet kasvot

27.9.2021 – 7.10.2021

Hervannan kirjasto

Ma-to 9.00‒20.00, pe 9.00‒19.00, la 10.00‒16.00, sunnuntaisin suljettu

Insinöörinkatu 38, aivan ratikkalinja 3:n Hervantakeskus -pysäkin vieressä.

 

Näyttely syntyi kuvataiteilija Satu Juvosen ja monikulttuurista vanhustyötä tekevien järjestöjen yhteistyönä. Mukana ovat Eläkeläiset ry, Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry. Jade yhteisö ry, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry, Monikko ry ja Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *