Artikkeli: Merkintöjä, Vasemmisto

30.10.2021 klo 15:53

Mies järjestökoneen rattaissa

Aktiivisessa puolueen järjestötoiminnassa on sijaa monenlaiselle toiminnalle. Puolueen piirissä voidaan edistää niin yhteisöllisyyttä kuin yhteiskunnallista vaikuttamistakin kansalaistoiminnasta kabinettipolitiikkaan. Toimiva järjestökone edistää kaikenlaisen toiminnan onnistumista. Kuva vuoden 2016 Vasemmiston puoluekokouksesta. (Kuva: Tiina Heikkilä)

Millaista politiikkaa Tampereen Vasemmisto tekee ja miten se näkyy ulospäin? Mikä merkitys toimivalla järjestökoneistolla on politiikan vaikuttavuudelle? Kuinka saamme Tampereella asuvat vasemmiston jäsenet kiinnostumaan puolueessa aktivoitumisesta?

Näitä kysymyksiä olen pohtinut kuluneen syksyn aikana, kun Tampereen Vasemmistossa on käynnistetty kehittämisprojekti. Projektin tarkoituksena on muuttaa Vasemmiston toimintatapoja Tampereella sellaisiksi, että yhä useammat ihmiset kiinnostuvat puolueessa toimimisesta.

Mielestäni puolue on yhtä kuin sen jäsenet, ja toiminnan tulee olla jäsentensä näköistä. Vaikka politiikassa keskitytään usein paljolti henkilöihin ja vaaleihin, on syvemmällä pinnan alla näkymätön koneisto, jonka täytyy olla kunnossa.

Mitä pidempään olen ollut mukana politiikassa, sitä useammin olen huomannut, että meillä on valtavasti ihmisiä, jotka haluavat osallistua erilaisilla tavoilla politiikkaan. Toiset haluavat vaikuttamaan luottamustehtäviin ja päätöksenteon paikoille. Jotkut saattavat haluta järjestää mielenosoituksia tai puhua politiikasta neulomisen äärellä. Jotkut taas haluavat järjestää koulutuksia mielenkiintoisista teemoista vasemmistolaisesta näkökulmasta.

Oli tapa haluta osallistua sitten mikä tahansa, tärkeintä on, että toiminnalle on fasilitaattori eli mahdollistaja. Puolueen järjestökoneisto nousee tässä kohdassa arvoon arvaamattomaan. Kun puolue mahdollistaa moninaiset tavat osallistua ja tehdä politiikkaa, se heijastuu aktiivisena ja vaikuttavana toimintana aina valtuustosaliin asti.

Kehittämisprojektissa olemme ottaneet lähtökohdaksi jäsenten kokemukset ja näkemykset. Koska puolue on yhtä kuin sen jäsenet. Ylhäältä ohjattuina ja tarkkaan määritettyjen rajojen puitteissa ihmiset harvoin motivoituvat ja aktivoituvat. Siksi haluamme kuunnella ja osallistaa jäsenistöä laajasti kehittämistyössä.

Vaikka nautin järjestötoiminnasta ja ihmisten kanssa tekemisestä, on hyvä pitää mielessä, mistä tässä kaikessa on lopulta kyse. Puolueen toiminnalla on mielestäni kolme keskeistä tarkoitusta. 

Ensinnäkin jäsenten täytyy kokea merkityksellisyyttä ja nauttia tekemisestä. Toiseksi ihmisten täytyy kuulla, mitä ratkaisuja vasemmistoliitolla on tarjota yhteiskunnalle. Kolmanneksi on muistettava, että lopulta politiikassa on kyse vallasta. Vaikka se tuntuisikin itselle vieraalta ja luotaantyöntävältä ajatukselta, on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme lisätä paikkamääriämme päätöksenteon pöydissä.

Jatketaan yhdessä työtä aktiivisemman ja vaikuttavamman Tampereen Vasemmiston eteen!

Kirjoittaja on Tampereen vasemmiston varavaltuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivatkommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *