Kihniö, Näkökulma, Pirkanmaa

HANNU TIAINEN

13.11.2021 klo 17:54

Terveyskeskus omassa kunnassa luo varmuutta

Hannu Tiaista huolestuttaa muun muassa Kihniön terveyspalvelujen tulevaisuus (Kuva: Hannu Tiainen)

Kihniöläisillä oli aikanaan onni saada lääkäripariskunta, jotka asettuivat asumaan kuntaamme. Kuntalaiset voivat hyvin sanoa heitä ”omiksi lääkäreiksi”. Jokaiselle kunnalle on lottovoitto saada vakituinen lääkäri. Sitä on myös oma terveyskeskus, jossa ovat tuttu ja turvallinen hoitohenkilökunta sekä muut tärkeät työntekijät.

Kun iän myötä on tullut monia erilaisia vaivoja, niin ymmärtää tutun lääkärin merkityksen. Lääkärini tuntee minut pääkopasta varpaisiin. On uskomaton tunne päästä lääkärin puheille, kun kotona on rintaan pistänyt ja “ketuttanut”, eli tuntenut vahvasti ”onko tämä nyt menoa”.

Sama on tilanne kun sairaanhoitajat ovat kertoneet, mistä kaikesta särkyni, kolotukseni, väsymykseni ja vaivani ylipäätään johtuvat. Se tunne kun saa ammattilaisilta vahvistuksen, että kyllä tässä vielä eteenpäin potkitaan ja kun saa varmuuden mistä säryt ja vaivat ovat kotoisin. Kaularangan piruhan sen päänsäryn taas sai aikaan, eikä aivoissa muhiva infarktin alku.

Nyt kun uusi hyvinvointialue piakkoin ottaa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen haltuunsa, niin näillä Pirkanmaan reuna-alueilla syystäkin olemme huolissamme. Eihän se käy mitenkään järkeen, että hyvinvointialueen kokonaisuutta ajatellen joutuisimme uhraamaan oman terveyskeskuksen laadukkaan läheiset palvelut ja omat erinomaiset lääkärimme?

Itseäni ärsyttää jo nyt, kun puhutaan 20 minuutin ajomatkasta terveyskeskukseen. Kumpi tulee halvemmaksi, oma terveyskeskus vai taksikyydit kauemmaksi? Taas kerran ollaan menossa raha edellä. Missä on se ihminen? Kihniöläiset haluavat edelleen omat turvalliset, lähellä olevat terveyspalvelut ja lääkärit. Hyvinvointialueen suunnitelmissa on laajat sosiaali- ja terveysasemat. Kihniön sairaalan tiloihin tällaisen kokonaisuuden luominen sopii kuin nenä päähän.

Lähdetään hyvinvointialueen rakentamisesta siitä, että otetaan mallia niistä joissa on toimittu esimerkillisesti, eikä lähdetä purkamaan hyväksi koettuja, toimivia ja asiakkaita mallikkaasti palvelevia toimipisteitä.

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas Kihniöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *